Στη Ζυρίχη μεταβαίνει ο υπουργός Επικρατείας, ξεκινώντας σειρά επαφών με αξιωματούχους της FIFA, για θέματα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Είχε προηγηθεί η διήμερη επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη -και πάλι στην Ελβετία- όπου είχε συνομιλίες με αξιωματούχους της UEFA χωρίς να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα που θα ανοίξουν το δρόμο για να βγει από το τέλμα της ανυποληψίας το ελληνικό πρωτάθλημα.
Ο Γ. Γεραπετρίτης, μετά τον παραγκωνισμό του υφυπουργού Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τις επαφές που αναμένεται να καταλήξουν με τις απ’ ευθείας συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους επικεφαλής των FIFA και UEFA. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τη Δευτέρα (10 Φεβρουαρίου), ο Έλληνας υπουργός, θα μεταβεί στη Ζυρίχη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της FIFA και πρόεδρο της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Γκρεγκ Κλαρκ (Greg Clarke), τη διευθύντρια Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών Έμιλι Σόου (Emily Shaw) και τεχνικά κλιμάκια της Διεθνούς Ομοσπονδίας.
Εξώδικο του Πανιωνίου
Η σύγχυση που υπάρχει πλέον σε κυβερνητικό επίπεδο για τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο προκαλεί ισχυρούς τριγμούς με τον Πανιώνιο να βάζει «φωτιά» στο πρωτάθλημα με το εξώδικο που απέστειλε στη Super League. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης ζητά την αναβολή της Σαββατιάτικης αναμέτρησης κόντρα στη Ξάνθη, την επιβολή κυρώσεων στη θρακιώτικη ομάδα και την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Λίγκας.
Το θέμα της πολυιδιοκτησίας και η τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει εξομαλύνει την κατάσταση αλλά προκαλεί περαιτέρω σύγχυση. Ο υπουργός Επικρατείας προχώρησε σε νέα διευκρινιστική δήλωση σχετικά με τον τρόπο που θα εφαρμοστούν οι ποινές.
Διευκρινήσεις του Γεραπετρίτη
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, εξήγησε (ΘΕΜΑ FM) πως «εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει παραβίαση, αφαιρούνται 5-10 βαθμοί από την τρέχουσα βαθμολογία. Εντός εύλογου χρόνου, όπως προβλέπεται, θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση όσων παραβίασαν τη διάταξη. Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει είτε αυτεπαγγέλτως ή από καταγγελία νέα διαδικασία με την οποία θα διαπιστωθεί μη συμμόρφωση και επανάληψη των κυρώσεων.
Η δικαιοδοτική αρχή θέτει ένα χρονικό πλαίσιο για τον εύλογο χρόνο. Για παράδειγμα, μια μεταφορά μετοχών θα πρέπει να γίνεται με το προβλεπόμενο δίκαιο για τις επιχειρήσεις. Δεν θα είναι μια ημέρα, δεν θα είναι και 10 μήνες. Αυτό προβλέπεται από τις γενικές διατάξεις που εφαρμόζονται σε κάθε δικαιοδοτική απόφαση. Θα πρέπει να συμμορφωθούν εντός ευλόγου χρόνου αλλιώς θα υπάρξει επανάληψη ποινής».
Στη συνέχεια τόνισε ότι το κυρωτικό πλαίσιο το επιβάλλει η πολιτεία: «Σε μια έννομη τάξη υπάρχει ιεραρχία πηγών. Είναι αυτονόητο ότι αφού υπάρχει ο νόμος αυτός είναι υπέρτερος κάθε κανονιστικής πράξης. Το πλαίσιο το κυρωτικό το επιβάλλει η πολιτεία. Να φροντίσουν αυτοί που έχουν ταχθεί να υπηρετούν το ποδόσφαιρο να είναι συμβατοί με τους κανόνες. Υπάρχει σθεναρότατη βούληση για εφαρμογή των κανόνων που φτάνει μέχρι την αποβολή από τις ευρωπαϊκές οργανώσεις» υποστήριξε ο υπουργός.
Πηγή: efsyn.gr