Με δεκάδες κρούσματα κοροναϊού μεταξύ τους -και μάλιστα σε ποσοστό δυσανάλογα υψηλό σε σύγκριση με τον ελεγχόμενο, ακόμα, ρυθμό εξάπλωσης του ιού-, οι υγειονομικοί υπάλληλοι αναδεικνύονται σε μια ιδιαίτερα “ευπαθή” ομάδα στην μάχη κατά του Covid 19. Γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι προφανές πως διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο, ιδιαίτερα επειδή δεν διαθέτουν σε επάρκεια όλα τα προστατευτικά μέτρα που απαιτούνται.
Μπορεί ο πρωθυπουργός και άλλα κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για τους “ήρωες” με τις λευκές και πράσινες μπλούζες, μπορεί κάποιοι να καλούν τον κόσμο να χειροκροτά στα μπαλκόνια, ωστόσο οι ίδιοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι επισημαίνουν πως οι ελλείψεις είναι μεγάλες.
Η παρέμβασή τους κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη καθώς είναι αυτονόητο πως εάν το ΕΣΥ καταρρεύσει, η εξάπλωση της νόσου θα γίνει ανεξέλεγκτη.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) χαρακτηρίζει ως τελείως απαράδεκτες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας των υγειονομικών «σε περιπτώσεις ελλείψεων», σύμφωνα με τις οποίες -και εν μέσω της επιδημίας- αν δεν έχουν γάντια πρέπει να πλένουν τα χέρια τους με αντισηπτικό μετά από κάθε επαφή τους με ασθενή!
«Απαιτούμε να μην υπάρχει καμία απολύτως υποχώρηση στα σωστά μέσα ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού. Είναι το ελάχιστο και το αυτονόητο που έπρεπε ήδη να έχετε εξασφαλίσει» τονίζει η Ομοσπονδία.
Αναφέρει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της:
«O EOΔΥ με υπηρεσιακό του έγγραφο στις 20/03, το οποίο αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ στις 21/03, εξέδωσε οδηγίες “για τη χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας για COVID-19 σε περίπτωση ελλείψεων”.
Οι οδηγίες δεν έχουν προληπτικό χαρακτήρα. Είναι ομολογία των ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί τελείως απαράδεκτες τις “οδηγίες” από τον ΕΟΔΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι προτείνεται “αντί γαντιών, η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού μετά από κάθε επαφή με ασθενή”.
Με αυτόν τον τρόπο:
– Εκτίθεται σε μεγάλο κίνδυνο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό με ενδεχόμενο να ασθενεί και να βγαίνει εκτός μάχης, τη στιγμή μάλιστα που οι ελλείψεις προσωπικού παραμένουν τραγικές.
– Αυξάνεται ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής διασποράς.
Απαιτούμε να μην υπάρχει καμία απολύτως υποχώρηση στα σωστά μέσα ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού.
Στην παρούσα φάση όπου παρατηρείται διασπορά του ιού στην κοινότητα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης με το νέο κορονοϊό στους υγειονομικούς αυξάνονται κάθε μέρα που περνάει, ο εφοδιασμός με τον αναγκαίο εξοπλισμό μέσων ατομικής προστασίας είναι κρίσιμο ζήτημα.
Είναι το ελάχιστο και το αυτονόητο που έπρεπε ήδη να έχετε εξασφαλίσει».
Στο θέμα παρεμβαίνουν και πολλοί γιατροί που δίνουν καθημερινά τη μάχη κατά του κοροναϊού.
Αρκετοί τονίζουν ότι επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση στο πολύ κρίσιμης σημασίας θέμα της επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ.
“Στον τομέα αυτόν τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και οφείλουμε να το πούμε με υπευθυνότητα και χωρίς διάθεση μικροπολιτικής. Η εικόνα σοβαρών έως δραματικών ελλείψεων σε μάσκες (όχι μόνο σε ειδικές μάσκες FFP2 αλλά και σε απλές χειρουργικές), σε αντισηπτικά υγρά, γάντια, ποδιές και ειδικές στολές για τη φροντίδα ύποπτων κρουσμάτων, αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει. Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας για επάρκεια μέσων και υλικών δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Και το αποκορύφωμα ήταν το χθεσινό έγγραφο του ΕΟΔΥ που δίνει οδηγίες στους υγειονομικούς για το πώς θα συμπεριφερθούν σε περίπτωση ελλείψεων εξοπλισμού ατομικής προστασίας! Πιο λάθος μήνυμα αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσε να δοθεί!”, ανέφερε στο anatropinews.gr γνωστός γιατρός και μέλος της ΟΕΝΓΕ.
Καθώς, λοιπόν, έχουν ήδη αρχίσει να βγαίνουν «εκτός μάχης» οι πρώτοι υγειονομικοί, τώρα που αυξάνεται η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια στο προσωπικό, οφείλει το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση να δώσουν ένα σήμα έμπρακτης (και όχι μόνο ηθικής) στήριξης των ανθρώπων της «πρώτης γραμμής». Χρειάζονται άμεσα και επείγοντα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, αλλά και την επάρκεια όλων των ζωτικής σημασίας υλικών για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των ασθενών.
Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με υψηλό ηθικό και αίσθημα ευθύνης στις απαιτήσεις αυτής της δύσκολης μάχης. Κάθε καθυστέρηση, κάθε ολιγωρία, κάθε ανεπάρκεια σ’ αυτό το μέτωπο, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του, άρα και για τη Δημόσια Υγεία.
Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ζητά από το Υπουργείο Υγείας να αξιοποιηθεί σωστά το δυναμικό του ΕΣΥ και να γίνουν προσλήψεις, προκειμένου να ανοίξουν μέσα στις επόμενες ημέρες τουλάχιστον 2.000 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που θα απαιτηθούν την ώρα της κορύφωσης της επιδημίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΑ, ζητά επίσης να ενταθεί η προσπάθεια για να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναπνευστήρες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διάσωση των ασθενών.
Παράλληλα, η χώρα μας πρέπει να παραγγείλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες από διαγνωστικά τεστ, όπως κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακολουθώντας τις συστάσεις στελεχών του ΠΟΥ, αναφέρει ο ΙΣΑ.
Για το σημαντικό αυτό θέμα έκανε εισήγηση στην αρμόδια Επιτροπή του ΙΣΑ για την επιδημία, ο καθηγητής Στέφανος Φούσας τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Με βάση τη σχετική εισήγηση, ο ΙΣΑ τονίζει τα εξής: «Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός της δράσης του κορονοϊού δεν είναι γνωστός. Οι ασθενείς παθαίνουν άτυπες πνευμονίες και επιβάρυνση της καρδιάς. Με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παρουσιάζουν αύξηση της τροπονίνης, καρδιακές αρρυθμίες που δείχνουν βλάβη στην καρδιά και κεραυνοβόλες μυοκαρδίτιδες.
» Σε αυτή τη φάση που επιβαρύνονται οι πνεύμονες και η καρδιά απαιτείται εισαγωγή στη ΜΕΘ και διασωλήνωση του ασθενούς για να βοηθηθούν οι πνεύμονες και η καρδιά. Αρκετοί ασθενείς επανέρχονται μετά τη διασωλήνωση και τη θεραπεία. Αυτή την εμπειρία έχουν εξάλλου οι καρδιολόγοι και με μυοκαρδίτιδες από άλλους ιούς. Είναι λοιπόν καθοριστικό για την επιβίωση του ασθενή να διασωληνωθεί.
» Πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες :
» Α) Nα ανοίξουν 2.000 κρεβάτια ΜΕΘ και να προμηθευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερους αναπνευστήρες.
» Β) Να καταγραφούν όλοι οι αναπνευστήρες που υπάρχουν διάσπαρτοι στις διάφορες κλινικές των νοσοκομείων και να συγκεντρωθούν για να αξιοποιηθούν στους ασθενείς με κορωνοϊό.
» Γ) Να γίνει καταγραφή του προσωπικού που έχει σχετική εκπαίδευση και να αποσπαστεί στις κλίνες που θα λειτουργούν παράλληλα με τις ΜΕΘ.
» Δ) Να εκπαιδευτούν στην Εντατική νοσηλεία το προσωπικό και των άλλων κλινικών που θα κληθούν να συμβάλλουν.
» Ε) Να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία των προσλήψεων προσωπικού και η αξιοποίηση των ειδικευόμενων που είναι σε αναμονή.
» ΣΤ) Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος υγειονομικός εξοπλισμός προστασίας για το προσωπικό.»
Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης, τόνισε τα εξής:
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε το λίγο χρόνο που απομένει πριν αυξηθεί το κύμα των κρουσμάτων, για να θωρακίσουμε υγειονομικά τη χώρα μας. Η μάχη θα κριθεί στα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και στον αριθμό των αναπνευστήρων που θα εξασφαλίσουμε.
» Η προσπάθεια πρέπει να γίνει σε δύο επίπεδα, αφενός στην επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης και αφετέρου στην καλή αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού των νοσοκομείων. Σε αυτή τη φάση έχει μεγάλη σημασία να γίνει σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός, για να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Την κρίσιμη αυτή ώρα κανείς δεν περισσεύει».
Σημειώνεται ότι για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε 9μελής επιτροπή από ειδικούς και είναι στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας.