Μέχρι το πρωί του Σαββάτου 28 Μαρτίου, σχεδόν 250.000 εργοδότες είχαν σπεύσει να υποβάλουν το ειδικό ψηφιακό έντυπο δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο 350.000 εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Αυτό σημαίνει πως υποβάλλονται σχεδόν 5.000 υπεύθυνες δηλώσεις την ώρα και 80 δηλώσεις το λεπτό δεδομένου ότι η πλατφόρμα ξεκίνησε να λειτουργεί τα μεσάνυχτα της 24ης προς 25η Μαρτίου.
Συνολικά υπολογίζεται πως σε αναστολή σύμβασης θα μπουν σταδιακά πάνω από 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί από 600.000 επιχειρήσεις που πλήττονται είτε επειδή υπολειτουργούν (βάσει ΚΑΔ) είτε επειδή έχουν κλείσει με κρατική εντολή.
Οι εργοδότες των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή έχουν χρόνο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, 31 Μαρτίου για να υποβάλουν την ψηφιακή υπεύθυνη δήλωσή τους στο σύστημα “Εργάνη”, δηλώνοντας:
α) την αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με εντολή δημόσιας αρχής,
β) τα στοιχεία του εκμισθωτή και του επαγγελματικού ακινήτου για να λάβει την έκπτωση 40%
γ) τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και
δ) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με απόλυση είτε με παραίτηση.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωστοποιήσουν την υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, έως και την Τρίτη 31/3 στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο “ΕΡΓΑΝΗ”. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν με την σειρά τους στην δική τους δήλωση.
Αν οι επιχειρηματίες δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση χάνουν:
την έκπτωση 40% στο ενοίκιο του επαγγελματικού τους χώρου
τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
τις αναστολές δόσεων ρυθμίσεων
επίσης οι εργαζόμενοί τους μένουν χωρίς την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ
Οι εργαζόμενοι
Για την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει προσωρινά με κρατική εντολή ήδη από τον Μάρτιο θα υποβάλλουν όλοι το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου την ηλεκτρονική τους υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους ως εξής :
Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.
Το χρονικό διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί.
Στην υπεύθυνη δήλωση οι εργαζόμενοι δηλώνουν
τα προσωπικά τους στοιχεία
τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» (ενδέχεται να εντλούνται αυτόματα από το σύστημα)
τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικο λογαριασμού (ΙΒΑΝ)
αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του σπιτιού που νοικιάζουν προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 40%.
Εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ
Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αλλά υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ και κάνουν χρήση της ειδικής ρύθμισης θέτοντας εργαζόμενους τους σε αναστολή πρέπει να υποβάλλουν την ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα “Εργάνη” έως και 20 Απριλίου με την οποία δηλώνουν:
α) ότι πλήττονται σημαντικά,
β) τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,
γ) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με απόλυση είτε με παραίτηση.
Οι εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αυθημερόν στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο «Εργάνη».
Προσοχή, αν οι εργοδότες δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση χάνουν τι αναστολές οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων.
Αποζημίωση 800 ευρώ
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερών. Οι μισθωτοί την δικαιούνται εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Όσοι έχουν δυο μισθολόγια κι εφόσον συνεχίζει η λειτουργία του ενός εργοδότη, δεν μπορούν να εισπράξουν τα 800 ευρώ, ακόμη κι αν ανασταλεί η λειτουργία του δεύτερου. Όσοι απασχολούνταν σε πάνω από έναν εργοδότες, των οποίων ανεστάλη η δραστηριότητα επιλέγουν έναν εργοδότη για να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης.
Πηγή: ethnos.gr