Η γρήγορη ανάκαμψη πρέπει να είναι ο στόχος Ευρωπαίων και Ελλήνων πολιτικών εξήγησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζοντας ότι σε αυτό δεν βοηθάει η «πολιτική με το σταγονόμετρο» της κυβέρνησης.
«Χρειάζονται περισσότερα πράγματα από την Ευρώπη». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε «απελπιστική» την κατάσταση στο Eurogroup και την Σύνοδο Κορυφής καθώς δεν μπόρεσαν να αποφασίσουν για το ευρωομόλογο.
«Υπάρχει στην κρίση μια τεράστια διαφορά να δώσεις σε κράτη, εργαζόμενους, επιχειρήσεις ρευστότητα, δάνεια με το να επιλέγεις πάνε οι φορολογικές υποχρεώσεις, πίσω. Γιατί αν δώσεις ζεστό χρήμα μπορείς να ανοίξεις την επιχείρηση σου χωρίς να έχεις απόθεμα από χρέος που πήγε πίσω από τις δανειακές σου υποχρεώσεις».
Η αγορά χρειάζεται «ζεστό χρήμα»
Μάλιστα διάφοροι οικονομολόγοι λένε: Μην βάλετε στην πλάτη της Ιταλίας, της Ελλάδας χρέη που δεν θα μπορούν να τα αποπληρώσουν.
«Αν δεν δώσουμε σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις «ζεστό χρήμα» θα ξεκινήσουν την ανάκαμψη με χρέη και φορολογικά βάρη η ανάκαμψη θα είναι πολύ φτωχή» εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος ασκώντας κριτική στις πολιτικές που εφαρμόζονται.
Ειδικά για την Ευρώπη υποστήριξε πως είναι υπαρξιακή η απειλή που δέχεται αυτή τη στιγμή, διότι για παράδειγμα για την Ιταλία, που τραβάει όσα τραβάει στο τέλος της οικονομικής κρίσης, θα είναι πολύ δύσκολη η σχέση της με τις αγορές. Δεν έχουν καταλάβει πως καταστρέφοντας την Ιταλία καταστρέφουν και τους ίδιους τους εργαζόμενους, της Γερμανίας πρόσθεσε οκ. Τσακαλώτος.
«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι «με το σταγονόμετρο». Ας δούμε τι σημαίνει για έναν εργαζόμενο που έπαιρνε 1000 ευρώ και τώρα θα παίρνει 533. Θα μπορεί να βγει στην αγορά να ψωνίσει;»
Εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες έπρεπε να πάρουν κανονικά το μισθό τους
«Έπρεπε να πάρουν το μισθό που είχαν οι εργαζόμενοι. Το έχουμε κοστολογήσει για δύο μήνες στα 970 εκ. συν τους ελεύθερους επαγγελματίες άλλα 400 εκ. και χωρίς να κοροϊδεύουμε τους δικηγόρους κ.α. ότι θα πάρουν ένα κουπόνι.
Ειδικότερα για το «μαξιλάρι» που καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να έχει για να διασφαλίζει τη χώρα από τυχόν δημοσιονομικές αποκλίσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστηρίζει «να μοιραστεί» αλλά να χρησιμοποιηθεί αν και εφόσον δημιουργηθεί δημοσιονομικό πρόβλημα.
«Με όγκο χρέους δεν θα αρχίσει η ανάκαμψη» υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζοντας πως η ευελιξία και η αμφισημία στην αγορά εργασίας -ότι κάνει σήμερα η κυβέρνηση- στα εργασιακά μας έφεραν στην οικονομική κρίση.