«Το ανθρώπινο δυναμικό είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Δε θέλουμε προσλήψεις μιας χρήσης» τόνισε, μιλώντας στο Open Beyond, ο πρώην υπουργός Υγείας, και κάλεσε την κυβέρνηση και το υπουργείο να μοιράσουν τάχιστα τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας σε όλες τις δημόσιες δομές, στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας «ώστε οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής να αισθάνονται ότι μπορούν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια να κάνουν την δουλειά τους».
Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε κρίσιμο σημείο τις προσλήψεις προσωπικού, υπογραμμίζοντας ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι αυτό που κάνει τη διαφορά.
«Δεν έχουν προχωρήσει με την ταχύτητα που πρέπει οι προσλήψεις συμβασιούχων, ιδιαίτερα γιατρών. Πρέπει να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία για να μπορέσουμε να φτάσουμε ενδεχομένως σε μία μεγαλύτερη αιχμή της πανδημίας πιο θωρακισμένοι. Αυτή η παρέμβαση δεν πρέπει να είναι περιστασιακού χαρακτήρα, δε θέλουμε προσλήψεις μιας χρήσης» ξεκαθάρισε.
Aναλυτικότερα, ο Ανδρέας Ξανθός:
• Επισήμανε την ανάγκη να προμηθευτούν άμεσα, ισόρροπα και με επάρκεια οι εργαζόμενοι σε όλες τις δομές του συστήματος υγείας τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας. Μέριμνα λόγω των σχετικών ελλείψεων είναι σημαντικό να υπάρξει και για τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς.
• Χαιρέτησε την καταβολή ειδικής οικονομικής ενίσχυσης (δώρο Πάσχα) στο προσωπικό του ΕΣΥ και δήλωσε ότι αμέσως μετά την κρίση είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ανοίξει με σοβαρό τρόπο τη συζήτηση για την αναμόρφωση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου και την αναβάθμιση των αποδοχών όλων εργαζομένων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας .
• Επανέλαβε την ανάγκη προκήρυξης 4.000 μόνιμων θέσεων μέσα στο 2020 για να καλυφθούν με σταθερό και όχι έκτακτο τρόπο οι ανάγκες του ΕΣΥ αλλά και για να υπάρχει κίνητρο προσέλκυσης επικουρικών γιατρών και λοιπού προσωπικού αυτή την περίοδο. Δεν χρειαζόμαστε προσλήψεις «μιας χρήσεως» αλλά «αιμοδότηση» του συστήματος σε βάθος χρόνου.
• Επισήμανε τον ρόλο και τη σημασία οργανωμένης ενεργοποίησης των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακών Ιατρείων) στην βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας των περιστατικών Covid 19 με ήπια συμπτώματα και της μείωσης ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών των χρόνιων ασθενών. Κενό που μπορεί να καλυφθεί με την αξιοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας.
• Ζήτησε αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, άρα περισσότερα τεστ στην κοινότητα, καθώς και εντατικοποίηση της προσπάθειας ενδυνάμωσης του ΕΣΥ, ακόμη και κατά την περίοδο άρσης των περιοριστικών μέτρων , εν όψει νέου φθινοπωρινού κύματος της πανδημίας.