Ο κορονοϊός χτύπησε και τα Εξάρχεια, την πολυσυζητημένη συνοικία της Αθήνας, που μέχρι πριν από ένα μήνα δεν κοιμόταν ποτέ.
Η πλατεία και οι γύρω δρόμοι είναι άδειοι από κόσμο και περαστικούς και οι κάτοικοι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Τα ελάχιστα μαγαζιά που παραμένουν, με βάση το νόμο, ανοικτά συναντούν μόνο τους αυτόχθονες Εξαρχειώτες ενώ τα καφέ γύρω από την πλατεία είναι όλα κλειστά. Ακόμη και η πιάτσα των ταξί δεν έχει ούτε ένα να περιμένει τους πελάτες, «ντόπιους» και περαστικούς.
«Η κατάσταση είναι αυτή που βλέπεις. Ερημιά. Έχω ξαναδεί την πλατεία έτσι άδεια σε μια φωτογραφία του 1936» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αθανασοπούλου, που έχει φαρμακείο στην πλατεία. «Ελπίζω, μετά από όλο αυτό, να επανέλθει σε μια βελτιωμένη καθημερινότητα η περιοχή μας. Να μπορούν οι κάτοικοι με τα παιδιά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα και η πλατεία να παραμείνει καθαρή, καθώς ήθελε συμμάζεμα» υπογραμμίζει.
Το φαρμακείο της βρίσκεται στην πλατεία εδώ και 76 χρόνια αφού ιδρύθηκε το 1933. Μέχρι το 1960 στεγαζόταν στην περίφημη «Μπλε Πολυκατοικία». Εδώ και πενήντα χρόνια, μεταφέρθηκε απέναντι και εξυπηρετεί τους Εξαρχειώτες και τους επισκέπτες της περιοχής.
Οι πελάτες της, Έλληνες και ξένοι από όλο τον κόσμο. «Ανησυχούν όλοι» λέει η κ. Αθανασοπούλου. «Ο κόσμος είναι αρκετά τρομαγμένος, εκνευρισμένος και δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει την επόμενη μέρα. Επειδή έχω ζήσει όλη τη ζωή μου εδώ, παλαιότερα τα Εξάρχεια ήταν ένα κέντρο συζήτησης. Περνούσαν όλοι οι εργαζόμενοι στο κέντρο της Αθήνας και έκαναν μια στάση στο φαρμακείο του πατέρα μου, πριν ανέβουν στα σπίτια τους. Τα θυμάμαι αυτά τα χρόνια με αγάπη και νοσταλγία» αναπολεί η κ. Αθανασοπούλου.
Στην πλατεία ένας κάτοικος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του. Οι δρόμοι είναι άδειοι και ο τετράποδος ημίαιμος περνάει στο απέναντι πεζοδρόμιο χωρίς κίνδυνο, κουνάει την ουρά μπροστά στο φαρμακείο και επιστρέφει στο αφεντικό του. Στην έρημη πλατεία τα δέντρα έχουν πρασινίσει και πλαισιώνουν τους «Τρεις Έρωτες», το άγαλμα που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας. Το άγαλμα που στέκεται εκεί για περισσότερα από 100 χρόνια «γνωρίζει καλά» την ιστορία της πλατείας σε όλες της τις φάσεις.
Οι κάτοικοι της περιοχής, όσοι έχουν πλέον απομείνει, «στηρίζουν τα Εξάρχεια με κάθε τρόπο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας αυτόχθων που βγήκε, στέλνοντας μήνυμα στο 13033 για να καλύψει είδη πρώτης ανάγκης.
Λίγο πιο κάτω στη γωνία της οδού Σπύρου Τρικούπη με Στουρνάρα, ο φούρνος βγάζει ψωμί και τυρόπιτες. Οι πελάτες περιμένουν απ’ έξω, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας. «Συμβαίνει κι εδώ, ό,τι συμβαίνει σε όλη την Αθήνα» λέει ένας από αυτούς.
Την ησυχία τής άδειας πλατείας Εξαρχείων διακόπτουν άνθρωποι με σακούλες στα χέρια που μεταφέρουν συσκευασμένα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε όσους τα χρειάζονται.
«Τα τηλέφωνα που δεχτήκαμε από συμπολίτες μας με ανάγκες είναι πολλά. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες άνω των 50 που δουλεύουν στην καθαριότητα ή στην φροντίδα ηλικιωμένων και τώρα έχουν σταματήσει να εργάζονται» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Γερογιάννη εκ μέρους ενός «Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου».
Τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια για την συλλογή πρώτων υλών που κατόπιν παραδίδονται στον «Άλλο Άνθρωπο» για μαγείρεμα και μοίρασμα μερίδων. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν λάβει μεταξύ άλλων, το «Στέκι της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων» και ο «Αστέρας Εξαρχείων».
Επίσης, στην γωνία με Θεμιστοκλέους, είναι ανοιχτά μία πιτσαρία που μεταφέρει τις παραγγελίες της και το μίνι μάρκετ της περιοχής. Οι εργαζόμενοι μοιράζονται τις αγωνίες τους και συζητούν μεταξύ τους εάν «ξέρει κανείς πότε θα τελειώσει αυτό το πράγμα». «Υπομονή. Θα τραβήξει» καταλήγουν.
Το βίντεο από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ