Αντιπολιτευτική “σημαία” ενόψει και της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών κάνουν το “φιάσκο Βρούτση”, το οποίο αποκαλούν ευθέως σκάνδαλο, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ, επιχειρώντας να ασκήσουν πίεση στον πρωθυπουργό. Ο τελευταίος, μη αποπέμποντας τον υπουργό Εργασίας, εμφανίζεται να υιοθετεί την επιχειρηματολογία που παρέθεσε, χθες, στη Βουλή, εξαπολύοντας, μάλιστα, επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως “η παρωδία του προγράμματος της δήθεν τηλεκατάρτισης των επιστημόνων μέσω ΚΕΚ αποκάλυψε σε ολόκληρο το πανελλήνιο πως το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι ένα επικίνδυνο μείγμα αδίστακτου κυνισμού και τραγικής ανικανότητας”.
Πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι “η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, να χαρίσει σε μεσάζοντες (κάποιοι εκ των οποίων «κολλητοί» της) 80 εκατομμύρια ευρώ, αγνοώντας τις συστάσεις της Κομισιόν για απευθείας ενισχύσεις και στήνοντας κυριολεκτικά στο πόδι σεμινάρια κατάρτισης που εξευτελίζουν το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας”.
“Η ευθύνη του αρμόδιου υπουργού, Γ. Βρούτση, είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανής”, αναφέρεται σχετικά. “Και, όπως αποκαλύφτηκε και από τα σχετικά δημοσιεύματα, η ευθύνη του δεν περιορίζεται μόνο στο ότι πιστοποίησε ένα πρόγραμμα που προσβάλλει τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια των επιστημόνων. Η άμεση εμπλοκή συνεργάτιδας του σε εταιρεία που είχε αναλάβει την εκτέλεση του κατάπτυστου αυτού έργου συνιστά σκάνδαλο, το οποίο πρέπει να διερευνηθεί άμεσα. Και, βεβαίως, μετά από όλα αυτά η παραίτηση του συνιστά μονόδρομο.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη υπόθεση αγγίζει ευθέως και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Από τη στιγμή που επιλέγει να διατηρεί τον κ. Βρούτση στη θέση του αντί να ζητήσει την παραίτησή του, όπως οφείλει, είναι συνένοχος. Ο κ. Μητσοτάκης έχει υποχρέωση να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες και για όλες τις πτυχές αυτού του φιάσκου αλλά και γιατί δεν αποπέμπει τον κ. Βρούτση”.
Για την απόσυρση των προγραμμάτων τηλεκτάρτισης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:
“Η κακήν-κακώς απόσυρση του προγράμματος της τηλεκατάρτισης από την κυβέρνηση, μετά από την ογκούμενη αγανάκτηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, συνιστά ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενοχής για το τεράστιο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών συνδέονται ευθέως με το ίδιο το κόμμα της ΝΔ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε, καθώς φαίνεται, την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για να στήσει δουλειές εκατομμυρίων. Η απόσυρση μετά την κατακραυγή, ωστόσο, δεν λειτουργεί ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Οι Υπουργοί που παρέλαυναν νυχθημερόν από τα ΜΜΕ εκθειάζοντας το πρόγραμμα-φιάσκο και κουνώντας το δάχτυλο στους επιστήμονες θα πρέπει τουλάχιστον να ζητήσουν μια συγγνώμη από τον επιστημονικό κόσμο. Ο δε κ. Βρούτσης, όσο ακόμη βρίσκεται στη θέση του, τόσο μας φανερώνει ότι τη δουλειά την έστησε με συνευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί πια να κρύβεται πίσω από τα χάδια και τα λιβάνια των ΜΜΕ. Οφείλει να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί για το οικονομικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που επιχείρησε να στήσει εν μέσω πανδημίας, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του επιστημονικού κόσμου της χώρας”.
Σε ανάλογο κλίμα κινείται, άλλωστε, και το ΚΙΝ.ΑΛ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Βασίλη Κεγκέρογλου να καταγγέλει πως ο κ. Βρούτσης έδωσε προνομιακά την διαχείριση των κονδυλίων σε δύο και όχι επτά εταιρείες-πλατφόρμες, οι οποίες, όπως είπε, θα αποκόμιζαν 36 εκατ. ευρώ!
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αποκαλούν σκάνδαλο την υπόθεση αυτή.
Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, τονίζει πως: “Η Ν.Δ μας έχει συνηθίσει σε δεκάδες σκάνδαλα, ιδιαίτερα τις εποχές που για τους πολίτες προβλέπει λιτότητα και ανέχεια. Σκάνδαλα όμως όπως τα «Σκοιλ Ελικικού» & «Μέτζη του νέουκτη», που αποτελούν το αποτέλεσμα του πάρτι των προγραμμάτων «κατάρτισης» με τα χρήματα που έπρεπε να δίνονται σε επιστήμονες, μόνο ο κ. Μητσοτάκης & οι εντιμότατοι φίλοι του θα μπορούσαν να σκεφτούν και να πραγματοποιήσουν”.
Και εξηγούν, οι ίδιες πηγές: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της πανδημίας, δίνει πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν τα 800 ευρώ του επιδόματος στα προγράμματα ΕΣΠΑ και άρα δίνει τη δυνατότητα τα 800 ευρώ να πάνε και στους ελεύθερους επαγγελματίες-επιστήμονες χωρίς τη διαμεσολάβηση κέντρων κατάρτισης. Ωστόσο, η κυβέρνηση επέλεξε να επιβαρύνει τον δημόσιο προϋπολογισμό κατά 50 εκατομ. ευρώ επιπλέον, την ίδια στιγμή που οι επαγγελματίες αντί για 800 παίρνουν 600 ευρώ και άλλα 470 ευρώ πηγαίνουν στα Κέντρα Κατάρτισης. Δηλαδή, ενώ θα μπορούσαν οι επιστήμονες να έπαιρναν 800 ευρώ και η κυβέρνηση να έδινε συνολικά λιγότερα χρήματα από το Δημόσιο Ταμείο, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει 50 εκατομμύρια περισσότερα, να πάρουν λιγότερα τελικά οι επαγγελματίες, προκειμένου να πάρουν ασκόπως 80 εκατομμύρια τα 399 Κέντρα Κατάρτισης και, ιδίως, οι 7 πάροχοι πλατφόρμας τηλεκατάρτισης. Αυτό είναι το σκάνδαλο καθώς καθώς και η χείριστη ποιότητα των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης.
Πρόκειται για σκάνδαλο που προσβάλλει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και τη μεσαία τάξη, για την οποία δήθεν νοιαζόταν η ΝΔ, αλλά μόνο προεκλογικά. Κι όλα αυτά προκειμένου να πλουτίσουν διάφορα κέντρα “αριστείας” των «κολλητών» της ΝΔ με πλήρη κυβερνητική κάλυψη”.