«Δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ γραμμή, δεν πρέπει να επενδύσουμε στην αποτυχία της υγειονομικής στρατηγικής στη νέα φάση», τονίζει στο iEidiseis ο πρώην υπουργός Υγείας. Γιατί πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την πανδημία για να ενισχύσει σε βάθος χρόνου το ΕΣΥ, ακριβώς επειδή αυτό δεν είναι στο DNA της.
«Δεν πρέπει να επενδύσουμε στην αποτυχία της υγειονομικής στρατηγικής στη νέα φάση. Αυτό θα πλήξει ιδιαίτερα την πολιτική μας σοβαρότητα και αξιοπιστία», προειδοποιεί ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με συνέντευξη στο iEidiseis που θα συζητηθεί πολύ.
«Αν συμφωνήσουμε ότι ήταν σωστή η μέχρι τώρα πολιτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία , δηλαδή η στήριξη της στρατηγικής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα και ο έλεγχος της κυβέρνησης για κενά, παραλείψεις , λάθη ή αδιαφανείς χειρισμούς , δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξουμε γραμμή», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Υγείας και προσθέτει: «Δεν μπορούμε όμως στο όνομα των προβλημάτων, των αβεβαιοτήτων και των ανασφαλειών της μετά το lockdown περιόδου , να στοχοποιείται ο κ. Τσιόδρας και η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων για τις ιδεοληψίες , τις ανεπάρκειες , τις αστοχίες ή τις πολιτικές ιδιοτέλειες της κυβέρνησης. Χρειαζόμαστε τη μέγιστη δυνατή επιστημονική τεκμηρίωση των πολιτικών αποφάσεων , όπως και μια νέα σχέση ανάμεσα στην επιστημονική , την ατομική και την κρατική ευθύνη».
Με τη συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ανδρέας Ξανθός:
- Επισημαίνει πως η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το διάστημα της πανδημίας για να προετοιμάσει το ΕΣΥ ενόψει και πιθανού δεύτερου γύρου της πανδημίας. «Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να ανταποκριθεί στο καθολικό κοινωνικό αίτημα για γενναία παρέμβαση στο ΕΣΥ με την ευκαιρία της κρίσης, επειδή δεν είναι συμβατό με το ιδεολογικό της DNA , δεν το πιστεύει και ενδίδει συνεχώς στις πιέσεις των επιχειρηματιών υγείας και των ιδιωτικών συμφερόντων», σημειώνει χαρακτηριστικά.
- Αποκαλύπτει πως μέχρι σήμερα φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 3000 προσλήψεις συμβασιούχων , εκ των οποίων μόνο 400 αφορούν ειδικευμένους γιατρούς: «Η «ένεση» αυτή προσωπικού δεν φτάνει ούτε για να καλύψει με σταθερό τρόπο τις κλινικές Covid-19 και τις επιπλέον κλίνες ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας . Θα φανεί αυτό την επόμενη βδομάδα που επανέρχεται η τακτική λειτουργία του ΕΣΥ και το προσωπικό που είχε μετακινηθεί προσωρινά για να «μπαλώσει» τα κενά , θα επιστρέψει στη θέση του . Θα αποδειχθεί επίσης ότι οι υποτιθέμενες 1015 κλίνες ΜΕΘ που ανέπτυξε η κυβέρνηση είναι σε μεγάλο βαθμό ένα «επικοινωνιακό κατασκεύασμα» , αφού προστίθενται οι προϋπάρχουσες κλίνες των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών , ενώ τα νέα κρεβάτια στην πλειονότητα τους προέκυψαν από μετατροπή κλινών ΜΑΦ , στεφανιαίων μονάδων, καρδιοχειρουργικών ή νευροχειρουργικών μονάδων σε ΜΕΘ. Μόλις αρχίσει η «αποσυμπίεση» του ΕΣΥ και επανέλθει στην εφημερία των νοσοκομείων η συνήθης ροή περιστατικών που είχε «κατασταλεί» λόγω καραντίνας, μόλις επαναλειτουργήσουν τα τακτικά χειρουργεία , όλη αυτή η επίπλαστη εικόνα των «αλμάτων που έγιναν σε χρόνο ρεκόρ» θα καταρρεύσει».
- Τάσσεται υπέρ της ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά των εργαζομένων στο ΕΣΥ: «. Σήμερα η πανδημία και η ανάγκη στοιχειώδους επιβράβευσης των «ανθρώπων της πρώτης γραμμής», επιβάλλει την επίσπευση της ένταξης όλων των εργαζομένων του ΕΣΥ στα ΒΑΕ ( βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ) . Είναι ένα αίτημα που μπορεί να εξασφαλίσει ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση . Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει να ξεκινήσει και η συζήτηση για την αναμόρφωση του μισθολογίου των γιατρών ΕΣΥ και η πρόβλεψη ειδικού μισθολογίου για τους υπόλοιπους υγειονομικούς . Δεν είναι μόνο για λόγους αναγνώρισης της προσφοράς τους ούτε μόνο για την αποκατάσταση αδικιών της περιόδου των Μνημονίων , αλλά και για λόγους αντιστροφής του braindrain των νέων γιατρών και επιστημόνων».
- Υπογραμμίζει πως ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα υγείας στο εξής θα πρέπει να είναι συμπληρωματικός και επικουρικός προς το Δημόσιο Σύστημα. Παράλληλα αναφέρεται λεπτομερώς για το πού σημειώνονται οι μεγάλες ελλείψεις σήμερα στο χώρο της υγείας.
- Επιμένει στην αύξηση των δαπανών για την υγεία: «Πρέπει επειγόντως να συμφωνηθεί ότι θα υπάρξει φέτος η απαραίτητη δημοσιονομική υποστήριξη του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ και ότι οι δημόσιες δαπάνες υγείας που σήμερα είναι στο 5% του ΑΕΠ θα υπερβούν σιγά-σιγά τα όρια της 10ετούς λιτότητας και θα συγκλίνουν σε βάθος 4ετίας με τους μέσους όρους της ΕΕ (7% του ΑΕΠ). Η απόκλιση είναι τεράστια και , με το σημερινό επίπεδο δαπανών , όσο νοικοκύρεμα και να γίνει, δεν μπορεί να καλυφθούν με ισοτιμία και αξιοπιστία οι ανάγκες των πολιτών».
- Προειδοποιεί για τη διάρκεια της περιπέτειας: «Ο SARS-CoV-2 είναι μια νέα διασυνοριακή απειλή Δημόσιας Υγείας , με την οποία πρέπει να συμβιώσουμε αρκετό καιρό , τουλάχιστον μέχρι να έχουμε αποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλια. Βεβαίως θα υπάρχουν υφέσεις και εξάρσεις της πανδημίας»