Ασφαλείς από τον κίνδυνο μετάδοσης του κοροναϊού θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό οι πισίνες, οι οποίες ανοίγουν τις πύλες τους από σήμερα Δευτέρα (18/05/20) στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων απαγόρευσης. Και πάλι, όμως, χρειάζεται προσοχή. Ποια μέτρα συστήνουν οι επιστήμονες. Επιτρέπεται ξανά η λειτουργία όλων των ανοιχτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και κολυμβητηρίων, για την κάλυψη των αναγκών προπόνησης, αλλά για για τη θεραπευτική άσκηση των ατόμων με αναπηρίες.
Η ανησυχία, ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να παραμείνει ενεργός στο νερό της πισίνας, κατευνάστηκε τις προηγούμενες ημέρες από αξιωματούχους της υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της Αμερικής και της Ευρώπης, οι οποίοι συμφωνούν, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νόσος COVID-19 μπορεί να διασπαρεί στο νερό. Οι κολυμβητές θεωρητικά δεν κινδυνεύουν από τον ιό, εάν το νερό των κολυμβητηρίων, των υδρομασάζ και των ιαματικών λουτρών, είναι αυστηρά επεξεργασμένο με χλώριο και ειδικά χημικά απολυμαντικά.
Σχολιάζοντας το θέμα της ασφάλειας στις πισίνες, ο λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, τόνισε στην ενημέρωση της Κυριακής (17/5/20) ότι «το νερό της κολυμβητικής δεξαμενής υφίσταται μία συγκεκριμένη διαδικασία με χλωρίωση και τα επίπεδα του χλωρίου πρέπει να διατηρούνται και δώσαμε τη συγκεκριμένη οδηγία, με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε μία συγκεκριμένη πυκνότητα χλωρίου μέσα στο νερό, που αυτό είναι σίγουρα και αντισηπτικό κατά κάποιο τρόπο, όσον αφορά το συγκεκριμένο ιό».
Το Αμερικανικό CDC, επίσης, σε δήλωση του ανέφερε: “Η σωστή λειτουργία, συντήρηση και απολύμανση με χλώριο και βρώμιο απομακρύνει ή προκαλεί αδράνεια στον κορωνοϊό που προκαλεί τη νόσο COVID-19».
Ανησυχία, ωστόσο, προκαλεί η παραμονή στους βοηθητικούς χώρους των κολυμβητηρίων εκτός του νερού. Ο συγχρωτισμός ανθρώπων στα αποδητήρια ή τα ντους μπορεί να επιφέρει δυσκολίες στην τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, αναφέρουν οι επιστήμονες.
Την ίδια ανησυχία εξέφρασε και ο λοιμωξιολόγος κ. Χατζηγεωργίου, ο οποίος υπογράμμισε ότι το θέμα με τους κανόνες υγιεινής είχε συζητηθεί εκτενώς σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας:
«Πρέπει να τηρούνται οπωσδήποτε οι αποστάσεις. Δεν σημαίνει επειδή ανοίγουν τα κολυμβητήρια, ότι μπαίνει όλος ο κόσμος μέσα χωρίς έλεγχο. (…) Και επίσης το άλλο που θυμάμαι ότι είχαμε συζητήσει, ήταν το θέμα των αποδυτηρίων και των λουτήρων. Εκεί, ενώ μέχρι τώρα προβλεπόταν να γίνεται ένα απλό ντους, είχαμε συστήσει να γίνεται κανονικό μπάνιο με σαπούνι. Νομίζω με αυτά, λοιπόν, τα μέτρα και με τις προϋποθέσεις αυτές θεωρούμε ότι οι συνθήκες θα είναι καλές, για να μην υπάρξει η διασπορά του ιού». κορωνοϊός
Από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) οι κανόνες λειτουργίας των κολυμβητηρίων
Παρ’ ότι το θέμα έχει απασχολήσει την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όμως, δεν έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής λεπτομερείς οδηγίες από τον ΕΟΔΥ ή το Υπουργείο Υγείας για τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας στα κολυμβητήρια.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε την Κυριακή (ΦΕΚ 1868/Β/17-5-2020) επικαλείται το γενικό υγειονομικό πρωτόκολλο της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α., σύμφωνα με την πορεία της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.
Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός κολυμβητών και αθλητών στις πισίνες, αλλά χωρίς να αναφέρονται επιμέρους μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται.
Δείτε ποιος αριθμός κολυμβητών επιτρέπεται αναλογικά με τις διαστάσεις τις πισίνας:
Ωστόσο, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Άλκιβιάδης Βατόπουλος, ανέφερε δύο θεμελιώδεις αλλαγές που θα πρέπει να ισχύσουν για την ασφαλή κολύμβηση στις πισίνες.
Οι κολυμβητές, όπως είπε, θα πρέπει να ακολουθούν πάντα τους κανόνες υγιεινής, δηλαδή να μην ακουμπάνε το πρόσωπό τους και να κρατούν αποστάσεις. Από την άλλη πρέπει να προσδιοριστεί η ποσότητα του χλωρίου που θα πρέπει να χρησιμοποιείται, ώστε να είναι πιο ασφαλές το κολύμπι, όσον αφορά στον κορωνοϊό, αλλά και να μη δημιουργούνται προβλήματα υγείας στους αθλητές.
Τις πρόσφατες οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και του Γραφείου Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ, σχετικά με το πόσιμο νερό, τους υδάτινους χώρους αναψυχής και τα υδάτινα λύματα την περίοδο της πανδημίας του SARS-CoV-2, συνοψίζουν, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Θωμαϊδης, σε συνεργασία με τους Ιωάννη Ντάναση, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανη ΕΚΠΑ).
Μπορεί ο ιός COVID-19 να μεταδοθεί μέσω του πόσιμου νερού; Ο ιός δεν έχει ανιχνευθεί στο πόσιμο νερό. Οι κλασικές μέθοδοι φιλτραρίσματος και απολύμανσης των υδάτων που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως στα συστήματα ύδρευσης είναι επαρκή για να απομακρύνουν ή να απενεργοποιήσουν τον ιό. Σε περίπτωση που το νερό της βρύσης έχει χαρακτηριστεί ως μη πόσιμο πόσο ασφαλές είναι να πλένουμε τα χέρια μας με αυτό;
Στις περισσότερες περιπτώσεις το πλύσιμο των χεριών με αυτό το νερό και σαπούνι κρίνεται ασφαλές. Επικοινωνήστε με τις τοπικές υγειονομικές αρχές για περισσότερες πληροφορίες.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό και σαπούνι χρησιμοποιείστε αντισηπτικό διάλυμα με περιεκτικότητα αιθανόλης τουλάχιστον 60%. Είναι το πόσιμο νερό βρύσης ασφαλές; Η EPA συνιστά στους Αμερικανούς να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν και να πίνουν νερό της βρύσης ως συνήθως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δηλώσει ότι, «η παρουσία του ιού COVID-19 δεν έχει ανιχνευθεί στην παροχή πόσιμου νερού και με βάση τα τρέχοντα στοιχεία ο κίνδυνος παροχής νερού είναι χαμηλός.» Επιπλέον, σύμφωνα με το CDC η νόσος COVID-19 θεωρείται κυρίως ότι εξαπλώνεται μεταξύ ατόμων που βρίσκονται σε στενή επαφή μεταξύ τους.
Πρέπει να βράσω το πόσιμο νερό μου; Το βραστό νερό δεν απαιτείται ως προφύλαξη έναντι του COVID-19. Χρειάζεται να αγοράσω εμφιαλωμένο νερό ή να αποθηκεύσω πόσιμο νερό; Η EPA συνιστά στους πολίτες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν και να πίνουν νερό της βρύσης ως συνήθως. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός SARS-CoV-2 βρίσκεται στην παροχή πόσιμου νερού ή θα επηρεάσει την αξιόπιστη παροχή νερού.
Μπορεί ο ιός να ανιχνευθεί στα κόπρανα; Ο ιός COVID-19 έχει ανιχνευθεί στα κόπρανα ασθενών που έχουν νοσήσει, αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορεί να μεταδοθεί μέσω αυτής της οδού. Δεν υπάρχει καταγεγραμμένο περιστατικό που να μολύνθηκε με αυτό τον τρόπο μετάδοσης, και ο ακριβής κίνδυνος μετάδοσης από ένα μολυσμένο ασθενή σε ένα υγιή δεν έχει καθοριστεί. Με βάση δεδομένα από προηγούμενες επιδημίες από κοροναιούς, όπως ο SARS και ο MERS, ο κίνδυνος αυτός θεωρείται εξαιρετικά χαμηλός.
ο ιός να μεταδοθεί από πισίνες, spa, jacuzzi και χώρους υδάτινης διασκέδασης; Δεν υπάρχουν δεδομένα πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω των ανωτέρω χώρων. Τα μέτρα λειτουργίας και συντήρησης αυτών των χώρων (με χλωρίωση, βρωμίωση, υπεροξείδιο του υδρογόνου) φαίνεται πως απενεργοποιούν τον ιό. Επειδή ο ιός διασπείρεται ακόμη στην κοινότητα είναι πολύ σημαντικό για τους ιδιοκτήτες και τους επισκέπτες αυτών των χώρων να ακολουθούν τα ακόλουθα μέτρα ασφάλειας:
Οι οδηγίες των τοπικών και κρατικών φορέων σχετικά με το χρόνο και τρόπο επαναλειτουργίας αυτών των χώρων πρέπει να τηρούνται αυστηρά. – Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης (απόσταση 1,5 μέτρο) και καλής υγιεινής των χεριών πρέπει να τηρούνται από επισκέπτες και εργαζόμενους. – Προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής χρήση των χώρων οι ιδιοκτήτες οφείλουν να εφαρμόζουν όλα τα μέτρα που προβλέπονται σχετικά με τη συντήρηση, τον καθαρισμό και την απολύμανση τους. Μπορεί ο ιός να μεταδοθεί μέσω των δικτύων αποχέτευσης; Ο ιός έχει ανευρεθεί σε μη επεξεργασμένα απόβλητα. Οι ερευνητές δε γνωρίζουν εάν ο ιός που ανευρίσκεται στα απόβλητα μπορεί να προκαλέσει νόσο εάν κάποιος εκτεθεί σε αυτόν.
Προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί μετάδοση του ιού με αυτό τον τρόπο. Αυτή τη στιγμή θεωρείται πως ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι εξαιρετικά χαμηλός για συστήματα αποχέτευσης που συντηρούνται με την ορθή και προβλεπόμενη πρακτική.
Πρέπει οι εργαζόμενοι στο δίκτυο αποχέτευσης που διαχειρίζονται ρυπαρά λύματα να λαμβάνουν ειδικά μέτρα προστασίας έναντι του ιού; Eως σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από μολυσματικά απόβλητα. Τα μέτρα προστασίας που ήδη ελάμβαναν οι εργαζόμενοι κρίνονται επαρκή για την προστασία τους. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν περιοδικούς ελέγχους της ορθής λειτουργίας των εγκαταστάσεων, μέτρα υγιεινής και κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας. Δεν προτείνονται περαιτέρω μέτρα για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους για την προφύλαξη τους από τον ιό SARS-CoV-2.