Από το Ζάππειο Μέγαρο, τον Ιούνιο του 2018, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κήρυττε, επιτέλους, το τέλος των μνημονίων, την είσοδο της χώρας σε μια νέα περίοδο, όπου τη θέση της λιτότητας θα παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη, όπως έλεγε τότε. Προσθέτοντας, «μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους».
Δύο χρόνια μετά, από τον ίδιο χώρο, με τη θηλιά όχι μιας γραβάτας, αλλά της οικονομικής αβεβαιότητας, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να παρουσιάσει τις προτάσεις του προκειμένου οι πολίτες να μην έλθουν αντιμέτωποι με νέο γύρο λιτότητας, νέα μνημόνια και εκτόξευση του χρέους.
Βεβαίως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρωθυπουργός σήμερα, πιστεύει όμως ότι πρόγραμμα που εκπονήθηκε από τον ίδιο, τους αρμόδιους τομεάρχες (Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Παππάς), άλλα στελέχη που είχαν επίσης δοκιμασθεί στην άσκηση κυβερνητικής εξουσίας και τους συνεργάτες τους είναι μονόδρομος προκειμένου οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης να είναι κατά το δυνατόν μικρότερες.
Είναι αυτό που με άλλα λόγια σημείωνε στην κατακλείδα της δήλωσής του χθες, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξης Χαρίτσης: «Το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” καταδεικνύει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Έχουμε τις δυνατότητες και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να μετασχηματίσουμε την μεγάλη αυτή κρίση σε ένα πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και ριζοσπαστικών τομών που όχι μόνο θα απορροφήσουν τους κραδασμούς που έρχονται, αλλά θα ανοίξουν το δρόμο για μια νέα, ουσιαστική, περίοδο κοινωνικής ευημερίας και συλλογικής ασφάλειας».
Μένουμε Όρθιοι ΙΙ
Σύμφωνα με το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα, το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι ΙΙ είναι «ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, κοστολογημένο, με εξασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης, ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο».
-Για να μπορέσουν, όπως αναφέρουν, όλοι οι «εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής» (ιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες καθαριότητας, κοινωνικές υπηρεσίες, δήμους, δίκτυα/υποδομές) να εργαστούν με ασφάλεια και με επαρκή μέσα για την καταπολέμηση της πανδημίας και την αντιμετώπιση των συλλογικών αναγκών της κοινωνίας μας στο μέλλον.
-Για να μπορέσουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να επανέλθουν με αυτοπεποίθηση στην επιχείρηση τους και να μην σκέφτονται το ενδεχόμενο λουκέτου.
-Για να νιώσουν ασφάλεια οι εργαζόμενοι για τη δουλειά τους και οι ειδικές ομάδες (καλλιτέχνες αυτοαπασχολούμενοι) για το μέλλον τους. Πρέπει οι πλέον ευάλωτοι και πιο εκτεθειμένοι στις συνέπειες της πανδημίας να μην νιώθουν φόβο για το αν θα τα βγάλουν πέρα στο τέλος του μήνα με τις υποχρεώσεις τους (λογαριασμοί, ενοίκια, δάνεια, οικογενειακές υποχρεώσεις, έκτακτες ανάγκες).
-Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα οι στρατηγικοί κλάδοι της οικονομίας μας (αγροτικός τομέας, μεταποίηση, μεταφορές, τουρισμός) για να προετοιμάσουμε την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη του αύριο με επενδύσεις και δουλειές».
Το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνει, ειδικότερα, τρεις άξονες: κόσμος της εργασίας, επιχειρήσεις, εισόδημα έκτακτης ανάγκης.
Κάλυψη στο 100% του μισθού
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ