Μια πρωτοφανών διαστάσεων ελληνοϊταλική κρίση δημιουργεί η “αβάσταχτη ελαφρότητα” του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος εκπόνησε λίστα κρατών και όχι αεροδρομίων και τα κατέταξε στις περιοχές υψηλού κινδύνου λόγω κοροναϊού. Η επιπόλαιη παρέμβαση του κ. Θεοχάρη δημιουργεί μείζον διπλωματικό θέμα, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, για την προώθηση της χάραξης ΑΟΖ με την Ιταλία, όπως αποκαλύπτει και η εφημερίδα “Εστία”.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάϊο έρχεται εσπευσμένα στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου, ενώ ο Νίκος Δένδιας ανέλαβε να κατευνάσει την κατάσταση μετά το έντονο ιταλικό διάβημα. Είναι η πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα που ο Χάρης Θεοχάρης δημιουργεί σοβαρά διακρατικά προβλήματα με τις άστοχες παρεμβάσεις του, ενώ συγκεντρώνει σοβαρές αντιδράσεις γενικότερα στον τουριστικό κόσμο για την διαχείρισή του στην κρίση του κοροναϊού.
Ιταλική οργή
Η Ιταλία ανέβασε τους τόνους σε μια προσπάθεια να ξεχάσει τα εσωτερικά της προβλήματα. Ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, επιμένει ότι έστω και αν γνωρίζει και ισχύει το «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα», πολλοί συντοπίτες του δεν θα πάνε πια στην Ελλάδα. Θεωρεί λανθασμένο να μπαίνουν σε καραντίνα (έστω και μόνον για μια εβδομάδα) οι τουρίστες που φτάνουν στα ελληνικά αεροδρόμια από τέσσερις περιοχές του ιταλικού Βορρά.
Ο υπουργός Eξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο προσθέτει ότι «η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα, σε όποιον δεν την σέβεται».
Ο Λουίτζι ντι Μάϊο σπεύδει στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου
Στο μεταξύ ο Ντι Μάιο στις 9 Ioυνίου αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα. Νωρίτερα θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του στο Βερολίνο και την Λιουμπλιάνα. «Πιστεύουμε στην συνεργασία αλλά και στην αμοιβαιότητα. Με αυτό το πνεύμα θα πραγματοποιήσω τις τρεις αυτές επισκέψεις. Όταν πάω στην Αθήνα θα έχω μαζί μου όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία για να δείξω ποια είναι η κατάσταση σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες», τόνισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.
Η Ρώμη ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Αθήνα, αλλά στο θέμα του τουρισμού έχει και σημαντικά εσωτερικά προβλήματα: από τις 3 Ιουνίου θα επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών σε όλη την χώρα. Πολλοί περιφερειάρχες του νότου όμως φοβούνται ότι από τον βορρά μπορεί να αφιχθούν και κάποιοι τουρίστες θετικοί στον ιό. Για το λόγο αυτό ζητούν να υιοθετηθεί ένα «υγειονομικό διαβατήριο». Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απαντά ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό.
Παράλληλα, η Λέγκα βρίσκεται σε διαρκή προεκλογική περίοδο και οι δηλώσεις κατά της Ελλάδας εντάσσονται σε αυτό ακριβώς το πνεύμα. Τα δε Πέντε Αστέρια του Ντι Μάιο προσαρμόζονται, ώστε να μη συνεχίσουν να κατρακυλούν στις δημοσκοπικές έρευνες.
Παρά ταύτα -πέρα από πολιτικές στρατηγικές και σκοπιμότητες- είναι γεγονός ότι πολλοί Ιταλοί θεωρούν την Ελλάδα δεύτερο σπίτι τους, συνώνυμο διακοπών, χαλάρωσης και επιστροφής στις ρίζες. Και ότι θα ήθελαν να την επισκεφθούν αμέσως, χωρίς περιορισμούς.