Η βρετανική εφημερίδα Guardian πρόσφατα σε μια αποκαλυπτική έρευνα που εξέθεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό, τόσο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όσο και περιοδικά όπως το Lancet το οποίο θεωρείται ένα από τα κορυφαία στο είδος του.
Σύμφωνα τον Guardian πίσω από την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet αναφορικά με τη χλωροκίνη και τον αυξημένο κίνδυνο θανάτων ασθενών με κοροναϊό, που λάμβαναν το φάρμακο βρίσκονταν μια μικρή εταιρεία από τις ΗΠΑ η Surgisphere, που έχει αποτύχει στο να εξηγήσει επαρκώς τα δεδομένα ή την μεθοδολογία που ακολούθησε.
Το γεγονός ώθησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακοινώσει την αναστολή των κλινικών ερευνών, ενώ και στη Γαλλία δύο οργανισμοί για τη δημόσια υγεία δήλωσαν πως τάσσονται κατά της χορήγησης του επίμαχου φαρμάκου.
Για να καταλάβει κανείς το ποιον της Surgisphere, αρκεί μόνο να αναφερθεί, ότι στους υπαλλήλους της φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται ένας συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας καθώς και ένα μοντέλο για περιεχόμενο που απευθύνεται μόνο σε ενήλικες.
Τα στοιχεία αυτά, τα οποία η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει συγκεντρώσει νόμιμα από περισσότερα από χίλια νοσοκομεία παγκοσμίως, διαμορφώνουν τη βάση επιστημονικών άρθρων που έχουν οδηγήσει σε αλλαγές στην πολιτική για τις θεραπείες της COVID-19 σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Όπως ήταν φυσικό, άμεσα προκλήθηκε σάλος και ερωτήματα αναφορικά με τα κριτήρια με τα οποία δημοσιεύονται ιατρικές έρευνες σε τόσο έγκριτα περιοδικά όπως το The Lancet, αλλά και προβληματισμός για το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η τελευταία ίσως άμυνα της ανθρωπότητας απέναντι σε απειλές όπως ο κορωνοϊός, υιοθετεί τέτοια στοιχεία άκριτα και χωρίς κανένα φιλτράρισμα.
Αργά την Τρίτη, αφότου ήρθε σε επικοινωνία με τον Guardian, το περιοδικό «Lancet» κοινοποίησε μία «έκφραση ανησυχίας» σχετικά με τη μελέτη που δημοσίευσε. Παρόμοια αναγγελία έκανε και το «New England Journal of Medicine».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του, ανακοίνωσε άρον – άρον την επανέναρξη των κλινικών ερευνών [επρόκειτο να ληφθεί απόφαση στα μέσα Ιουνίου], αναγνωρίζοντας εμμέσως το λάθος του.
«Τώρα είμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν έχουμε δει διαφορές στη θνησιμότητα», τόνισε η επικεφαλής επιστημονικής ομάδας του Οργανισμού, Σουμίγια Σουαμινάταν, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου από την Γενεύη.
Μετά την ανάλυση των «διαθέσιμων δεδομένων για τη θνησιμότητα», τα μέλη της Επιτροπής Ασφάλειας και Παρακολούθησης έκριναν «ότι δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης του πρωτοκόλλου» των κλινικών δοκιμών, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.
Η Εκτελεστική Ομάδα των Δοκιμών Αλληλεγγύης, η οποία εκπροσωπεί τις συμμετέχουσες χώρες, «έλαβε αυτή τη σύσταση και ενέκρινε τη συνέχιση όλων των διαστάσεων των δοκιμών, συμπεριλαμβανομένης της υδροξυχλωροκίνης», είπε.
«Η Εκτελεστική Ομάδα θα επικοινωνήσει με τους κύριους ερευνητές που είναι υπεύθυνοι για τη δοκιμή σχετικά με την επανάληψη της διάστασης της δοκιμής υδροξυχλωροκίνης», συμπλήρωσε.