23/04/1941:ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ- 23/04/2010 “ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ” ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ

«Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε.». Με αυτά τα λόγια ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε από το Καστελόριζο το αίτημα για την υπαγωγή της χώρας μας στο Μηχανισμό Στήριξης. Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Απριλίου 2010 όταν και ξεκινούσε ο «γολγοθάς» της Ελλάδας παραδίδοντας στους Γερμανούς και στο  Δ.Ν.Τ.  τα “κλειδιά” της χώρας όπως συνέβη όλως παραδόξως την ίδια ακριβώς ημέρα 72 χρόνια πρίν  ( 23/04/1941) οταν υπογράφονταν  η τριπλή κατοχή της Ελλάδας (Γερμανούς και Ιταλούς κατόπιν και Βούλγαρους) από τον “Παπανδρέου” της ιστορικής εκείνης εποχής, τον “υπηρεσιακό” πρωθυπουργό Σταρτηγό Τσολάκογλου.

Σαν σήμερα πριν λοιπόν πριν από 72 χρόνια …

Τέτοιες μέρες η Ελλάδα ήταν βουβός μάρτυς των διαπραγματεύσεων και διαδικασιών  ενταφιασμού της ανεξαρτησίας της . Στο διπλωματικό «γραφείο τελετών» του Άξονα γίνονταν  παρασκηνιακές ζυμώσεις σε ατμόσφαιρα καχυποψίας και εκνευρισμού .   Ο στρατηγός Γ. Τσολάκογλου , διαπιστώνοντας το πολεμικό αδιέξοδο της χώρας και παρά τις αντίθετες περί παράδοσης διαταγές της  κυβέρνησης των Αθηνών  , στις 19 Απριλίου ήρθε σε επαφή  με τον Γιόζεφ «Σεπ» Ντήτριχ διοικητή της επίλεκτης γερμανικής μεραρχίας «Ες-Ες Σωματοφυλακή Α.Χίτλερ» και διαπραγματεύθηκε  την κατάθεση των ελληνικών όπλων
 Την επομένη 20 Απριλίου, βάζει για πρώτη φορά την υπογραφή του δίπλα σ’ εκείνη του Ντήτριχ στο Πρωτόκολλο Ανακωχής, τερματίζοντας έτσι τις εχθροπραξίες Ελλάδας – 3ουΓερμανικού Ράϊχ.
Στις 21 Απριλίου (δηλ. 26 χρόνια ακριβώς πρίν το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967) βάζει για δεύτερη φορά την υπογραφή του δίπλα σ’ εκείνη του στρατηγού Γκράϊφενμπεργκ στο Πρωτόκολλο Παράδοσης   του ελληνικού στρατού στις γερμανικές δυνάμεις .
dosilogoi2
 Υπάρχει όμως και η αστεία πλευρά του πράγματος  . Ο στρατηγός φον Ρίντελεν της γερμανικής πρεσβείας στη Ρώμη ενημέρωσε πάραυτα τον  Μπ.Μουσσολίνι για τους όρους της υπογραφείσας μονομερούς  ελληνογερμανικής  συνθηκολόγησης και με επείγουσα αναφορά του προς το Βερολίνο περιέγραψε την επεισοδιακή συνάντηση . Ο  Ιταλός ντούτσε που ενοχλήθηκε φανερά από τους όρους της ανακωχής, άρχισε να ωρύεται  ότι Έλληνες και Γερμανοί  παίζουν κάποιο δόλιο παιχνίδι εις βάρος του. Εκνευρισμένος τόνιζε οτι οι   Έλληνες οπωσδήποτε πρέπει να σκύψουν το κεφάλι στους Ιταλούς υπογράφοντας ταπεινωτικά νέο Πρωτόκολλο Παράδοσης ώστε ο ταλαιπωρημένος ιταλικός λαός μετά από έξη μηνών πολέμου & θυσιών ν’ αποκτήσει  γεύση νίκης.   Οι τηλεπικοινωνίες μεταξύ Ρώμης –Βερολίνου που άναψαν από τα πεισματικά διαβήματα  των Μουσσολίνι και Τσιάνο απέφεραν το ποθητό αποτέλεσμα. Για να μην δυσαρεστήσει τον εγωπαθή ρωμαίο συνεταίρο του, ο Χίτλερ υπέκυψε στην επιμονή του Μουσσολίνι .
 Έτσι, για τον Τσολάκογλου το κακό ήρθε και  τρίτωσε στην Θεσαλονίκη . Στις 23 Απριλίου, το στυλό του βάζει για τρίτη φορά την μοιραία υπογραφή του δίπλα σ’ εκείνες του Γερμανού στρατηγού Γιόντλ αλλά και του  Ιταλού στρατηγού Φερρέρο, στο οριστικό κείμενο του Πρωτόκολλου Ανακωχής .
Στο αρχείο «Ελλάδα 1941»¨του γερμανικού υπουργείου επί των Εξωτερικών υπάρχει τηλεγράφημα του Γ. Τσολάκογλου προς τον Α. Χίτλερ στον οποίο προσφέρει τις άνευ όρων υπηρεσίες του :
«Δήλωσα στην αυτού εξοχότητα τον στρατάρχη Λίστ και επαναλαμβάνω εδώ, ότι η Στρατιά Μακεδονίας & Ηπείρου μέσω της ηγεσία της είναι διατεθειμένη να προσφέρει   τις υπηρεσίες της για να σχηματισθεί μία κυβέρνηση στην Αθήνα .
Υποσχόμεθα στην Αυτού Εξοχότητα τον Φύρερ του γερμανικού λαού, να υπηρετήσουμε κατά τον τρόπο που θα υποδείκνυε εκείνος».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΠΑΝΟΣ Θ. ΤΖΙΦΑΣ 
 

Read Previous

ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Read Next

ΑΣΤΡΙΚΑ…ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ NASA.