«Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα» σημείωσε ο κ. Μπορέλ. Επιπροσθέτως, δήλωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το σημερινό Συμβούλιο γίνεται με φυσική παρουσία έπειτα από πολλές τηλεδιασκέψεις.
«Το πρώτο θέμα θα είναι η Λατινική Αμερική. Πρέπει να έχουμε τη Λατινική Αμερική στο μυαλό μας, γιατί πρώτα από όλα είχαν σημαντικό πρόβλημα με τον κορονοϊό. Και δεύτερον, γιατί πρέπει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις από κάθε άποψη», επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Προσέθεσε ότι θα συζητηθούν επίσης τα ζητήματα της Λιβύης, της Βενεζουέλας, της Αφρικής και τα πρώτα αποτελέσματα του διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου.
Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι θα συζητηθεί και η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ τονίζοντας ότι «ο νόμος που πέρασε από τις κινεζικές Αρχές είναι πιο δρακόντειος από ότι αναμενόταν και τα κράτη-μέλη θα εκφράσουν τις θέσεις τους και την ανησυχία τους για την κατάσταση εκεί».
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ μετέχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε συνέντευξή του, την Κυριακή, στον “Σκάι”, είπε ότι θα αναφερθεί στο θέμα της Αγίας Σοφίας. Τόνισε πως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα. Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας είχει συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, όμως υπάρχουν αρκετά ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε», τόνισε ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ
Στο θέμα της Τουρκίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιβάν Κορτσόκ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. «Θα είναι σημαντική η συζήτηση για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, ωστόσο υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε τα 27 κράτη-μέλη» σημείωσε ο κ. Κορτσόκ και πρόσθεσε: «Ανυπομονώ να ακούσω για την πρόσφατη επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στην Τουρκία. Πιστεύω ότι ήταν καλή κίνηση το ότι πήγε στην ‘Αγκυρα. Πιστεύω ότι θα έχουμε εκτενή συζήτηση».
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας ανέφερε ότι θα ενημερώσει τους συναδέλφους του για την απόφαση της χώρας του να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.
«Αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι λόγος ανησυχίας», επισήμανε η ΥΠΕΞ της Σουηδίας
Την ανησυχία της για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
«Έχουμε σημαντικά θέματα να συζητήσουμε, ειδικά η συζήτηση για την Τουρκία. Αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι λόγος ανησυχίας, αλλά επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία στην Τουρκία θα έχουν σημαντική θέση στη συζήτησή μας», ανέφερε η κ. Λίντε.
“Εις βάθος συζήτηση” αλλά όχι κυρώσεις
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στο Συμβούλιο, θα λάβει χώρα μία «εις βάθος συζήτηση» στην οποία θα τεθούν επί τάπητος όλες οι πτυχές των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Ο σκοπός, όπως το έθεσε, είναι να αναζητηθούν τρόποι να «ξεμπλοκαριστεί μία πολύ δύσκολη σχέση» ενώ οι κυρώσεις στην Τουρκία φαίνεται να είναι εκτός ατζέντας. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε χθες πως θα βάλει το θέμα των κυρώσεων, ωστόσο φαίνεται πως συναντά την άρνηση μερικών σημαντικών χωρών, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία (με μεγάλη έκθεση εξαγωγών στην Τουρκία), κάτι που έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνυθεί εδώ και καιρό στον Κυριάκο Μητσοτάκη από την Άνγκελα Μέρκελ. Γι αυτό και ενώ η απόφαση περί κυρώσεων ισχύει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου του 2019 (επί κυβέρνησης Τσίπρας) δεν έχει υλοποιηθεί και, κυρίως, δεν έχει ζητηθεί από την ελληνική πλευρά, παρά την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κοινοτικό αξιωματούχο, η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αναγκαία προϋπόθεση για οποιαδήποτε πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις και για αυτό συναίνεση επ’ αυτού θα επιδιώξει ο Ζοσέπ Μπορέλ.
Η αποτροπή των «παράνομων δραστηριοτήτων» της Τουρκίας, όπως «οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου», και των ενεργειών υπονόμευσης της επιχείρησης «Ειρήνη» από το τουρκικό ναυτικό, είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να αντιστραφεί η επιδείνωση των σχέσεων με την Αγκυρα, σημειώνει η ίδια πηγή. Η παραβίαση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη ενδέχεται στο προσεχές μέλλον να επιφέρει κυρώσεις, αναφέρει, τόσο κατά ατόμων και εταιρειών όσο και κατά χωρών. Ωστόσο, δεν υπάρχει η δυνατότητα αυστηροποίησης των κανόνων εμπλοκής της «Ειρήνης», ώστε να είναι εφικτή η επιβίβαση και ο έλεγχος σε πλοία χωρίς τη συναίνεσή τους (αυτό θα απαιτούσε τροποποίηση του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ). Σχετικά με το ενδεχόμενο κυρώσεων για τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, «δεν υπάρχει πρόθεση να τεθεί σε αυτή τη φάση στο τραπέζι».
Πάντως, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε την παραμονή του Συμβουλίου το μήνυμα πως πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της ΕΕ, της UNESCO και του ΟΗΕ για την Αγία Σοφία και πως η Ελλάδα θα μετατραπεί σε φορέα αντίληψης της παγκόσμιας κοινότητας σε αυτό καθώς και ότι θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα μια προσπάθεια προς όλες τις εκκλησίες.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο κ. Δένδιας είπε πως στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, θα αναφερθεί στην Αγία Σοφία, τονίζοντας πως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα.
Περαιτέρω, οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να αναφερθούν και σε τρέχοντα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στη Λιβύη, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και τη Βενεζουέλα.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή