Δύο παράγοντες που παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση ανησυχούν τους επιστήμονες. Πρόκειται για την αύξηση των νοσηλευόμενων αλλά και των διασηλωμένων που δείχνουν ότι ο κοροναϊός – ειδικά στην Αττική – έχει αρχίσει και ξεφεύγει από τον έλεγχο με την ύστατη ελπίδα στα νέα μέτρα που ξεκίνησαν σήμερα.
Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι πιέζεται το σύστημα υγείας στην Αττική εξαιτίας του αριθμού των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία και κυρίως των βαριών περιστατικών, καθώς όπως είπε, καλύπτεται σημαντικό κομμάτι των ελεύθερων κλινών που υπάρχουν για τον Covid.
Πρόσθεσε δε ότι το τοπικό Rt, στην Αθήνα είναι στο 1 έως 1,1, ωστόσο «πρέπει να προσέχουμε γιατί το Rt μπορεί να ξεφύγει και να φτάσει το R0». Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, θα αποδώσουν και στόχος είναι τις επόμενες 10-15 μέρες να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε κάτω από 100 και ο δείκτης Rt κάτω από το 1.
Χαρακτηριστικό της ανησυχητικής κατάστασης το χθεσινό πρωτοσέλιδο του “Βήματος”
Επεσήμανε τον κίνδυνο με τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σημειώνοντας ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να αραιώσει ο κόσμος και τώρα είναι μια ευκαιρία με τα κλιμακωτά ωράρια προσέλευσης στην εργασία.
Στο μεταξύ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS ως περιοριστικό μέτρα τονίζοντας ότι ήδη ζούμε ένα ήπιο lockdown.
Ερωτηθείς σχετικά μες την αξιοπιστία των rapid test, τα χαρακτήρισε «επανάσταση» κι εξέφρασε τη γνώμη ότι θα βοηθήσουν αρκετά στον έλεγχο της νόσου γιατί είναι γρήγορα, εύκολα, απλά και φθηνά.
«Το πλεονέκτημα είναι ότι στο νοσοκομείο έχεις γρήγορη διάγνωση και απομονώνεις το περιστατικό», σημείωσε.
Τέλος, αναφορικά με το εμβόλιο ο κ. Γώγος δήλωσε ότι μέχρι την άνοιξη, θα υπάρχει ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον οι ευαίσθητες ομάδες. «Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι γύρω στο 60%, θα είμαστε ικανοποιημένοι» κατέληξε.
Παγώνη: Ανησυχητικές διαστάσεις από την αύξηση των διασωληνωμένων
Ως «καμπανάκι ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά τους επόμενους μήνες» χαρακτήρισε στον ΘΕΜΑ 104,6 η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη την κατάσταση με την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού ειδικά «αν προχωρήσουμε με τους ίδιους ρυθμούς».
«Ας ελπίσουμε ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν» πρόσθεσε η κυρία Παγώνη προσθέτοντας ότι «αν μέσα στον Οκτώβριο που ξεκινούν οι ιώσεις έχουμε τόσα κρούσματα, δεν ξέρουμε τι συμπεριφορά του κορωνοϊού με τις ιώσεις αυτές».
Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι «όσα κρεβάτια και αν μας δώσουν» το πρόβλημα θα παραμείνει αν συνεχίσουν οι ίδιοι ρυθμοί επισημαίνοντας ότι «το είδαμε και στην Ιταλία, όταν φτάσαμε στο σημείο να επιλέγουν ποιον θα βάλουν σε ΜΕΘ και ποιον όχι».
Ερωτηθείσα ποιο θα είναι το «σημείο μηδέν» για τα νοσοκομεία, η κυρία Παγώνη απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό γιατί υπάρχουν τρεις παράγοντες:
- ο αριθμός των κρουσμάτων
- ο αριθμός αυτών που νοσηλεύονται σε κλινικές
- ο αριθμός των διασωληνωμένων».
Υπενθύμισε, δε, ότι «δεν έχουμε μόνο τον covid-19. Ξέρετε τι σοβαρά προβλήματα υγείας έχουμε;».
Χαρακτήρισε, τέλος, «ανησυχητικό» το γεγονός ότι από σήμερα, Δευτέρα, μπαίνουν με τμήματα για Covid-19 το «Ιπποκράτειο» και το «Λαϊκό» ενώ από την Παρασκευή μπαίνει και το «Γεώργιος Γεννηματάς».
«Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί μπαίνουν τρία νοσοκομεία δυνατά που σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει, κάτι προσπαθούμε να προλάβουμε» κατέληξε η κυρία Παγώνη.