Όταν ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε στη Θεσσαλονίκη την …ατάκα της χρονιάς για τις “158 συγγνώμες” είναι βέβαιο πως δεν προσδοκούσε να εισπράξει 158 φορές την μαγική λέξη από την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος σχετικά με τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία και κατ΄ επέκταση για τη στάση της Ν.Δ την εποχή της διαπραγμάτευσης, της υπογραφής και της ψήφισης στη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για την ακρίβεια αυτό που τον ενδιέφερε όταν την έλεγε ήταν η… μια και βαρύνουσας σημασίας “συγγνώμη” του Αντώνη Σαμαρά. Κι επειδή γνωρίζει πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να πετάξει στα σκουπίδια της ιστορίας μια πολιτική διαδρομή 30 ετών δήλωσε εξ αρχής πως σκοπεύει να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.
του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ
Η κυβέρνηση παραπέμπει ως φαίνεται στις καλένδες την σχετική ψηφοφορία. “Δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα ψηφιστούν οι συγκεκριμένες συμφωνίες. Όταν αυτό θα γίνει, τότε θα δείτε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα”, είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας ποιούμενος την ευχή κυβερνητική θέση.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ήταν μια ακόμα στιγμή επιβεβαίωσης της ηγεμονίας του η σχετική ψηφοφορία, εάν είχε εξασφαλίσει πως ουδείς εκ των βουλευτών του θα σκεφτόταν να απουσιάσει ή ακόμα περισσότερο να καταψηφίσει. Και δεν τον ενδιαφέρει ο Τζικαλάγιας, ο Καρυπίδης, η Αραμπατζή ή οιοσδήποτε άλλος της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Ποιος νοιάζεται;
Εάν, όμως, ενσωμάτωνε τον Αντώνη Σαμαρά, τον Μάκη, Βορίδη, τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Θάνο Πλεύρη και ορισμένους ακόμα πρωτοκλασάτους στην λογική πως “το κράτος έχει συνέχεια” και, τι να κάνουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε την επιζήμια κατά τα άλλα συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα κατήγαγε μια σημαντική πολιτική και επικοινωνιακή νίκη. Την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, την έχει ανάγκη σε μια περίοδο που πολλά αμφισβητούνται περί τους χειρισμούς του σχετικά με την πανδημία και την οικονομία.
Για τον Σαμαρά, όμως, δεν είναι μόνο οι Πρέσπες. Το να θάψει οριστικά το τόμαχοκ του Μακεδονικού, είκοσι επτά χρόνια μετά το “δοξασμένο” 1993, σημαίνει και την έξοδό του από την πολιτική σκηνή. Και όχι με καλούς όρους. Επιπλέον, ωστόσο, η αιδήμων σιωπή του αυτόν τον καιρό δεν αφορά μόνο το νομοσχέδιο των τριών μνημονίων με την Βόρεια Μακεδονία. Ο πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος του ετοιμάζεται να συνομιλήσει με την Τουρκία και τον Ερντογάν, την οποία ο ίδιος αποκάλεσε “κράτος-πειρατή” αρνούμενος κατηγορηματικά μια τέτοια προοπτική. Διπλό και ανυπέρβλητο το πρόβλημα.
Βεβαίως, ο κανονισμός της Βουλής και οι αμέτρητες δυνατότητες της πολιτικής και επικοινωνιακής “ευελιξίας” επιτρέπουν στον πρωθυπουργό να βρει μια κάποια λύση ώστε να αποφύγει ή να παραπέμψει στο μέλλον -και σε ευνοϊκότερες συνθήκες- την ονομαστική ψηφοφορία. Κι αυτό, όμως, προδίδει πως βρίσκεται σε μια ιδιότυπη “ομηρεία” του Σαμαρά. Και αργά ή γρήγορα θα πάψουν να απασχολούν ο Τσακαλώτος και η συριζαϊκή εσωστρέφεια και όλο και κάποιοι θα στρέψουν το βλέμα προς το εσωτερικό της Ν.Δ και τον σιωπηρό αλλά οργισμένο Καλαματιανό πολιτικό.
Ο τελευταίος προς το παρόν επιβάλλει τη βούλησή του. Είτε το θέλει, είτε όχι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να βρει λύση. Διότι ο Σαμαράς δεν είναι ο καλόβολος Καραμανλής που δίνει προτεραιότητα στην ενότητα της παράταξης και απολαμβάνει τον αναχωρητισμό του. Ο τελευταίος, πριν τον σημερινό, πρωθυπουργός της Ν.Δ είναι ένας πολύ επίμονος άνθρωπος…
Φωτό: Στην ασπρόμαυρη αφίσα αναγράφεται το μήνυμα «Politicians talk about change. Leaders make it happen», δηλαδή «Οι πολιτικοί μιλούν για αλλαγές. Οι ηγέτες τις κάνουν πραγματικότητα»». Την είχε αναρτήσει στο facebook ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρώην πρωθυπουργού πριν τις εκλογές του 2015.