To lockdown δεν πρέπει να είναι έξω από το τραπέζι, σύμφωνα με τον καθηγητή στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, που μίλησε στον Alpha 98,9.
«Είμαστε σε μια ιδιαίτερα αυξητική τάση, που ήταν λίγο προβλεπόμενη. Είναι λίγο χειρότερα από αυτό που προβλέπαμε. Το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ το περιμέναμε τέσσερις ημέρες μετά. Αυτό έχει ενδιαφέρον, γιατί δείχνει ότι εφαρμόζαμε χειρότερα τα μέτρα», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης.
Ερωτηθείς αν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα, επεσήμανε ότι «Θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες, μέχρι τα μέσα ή το τέλος της επόμενης εβδομάδας, για να δούμε πώς θα έχουν λειτουργήσει τα νέα μέτρα. Αν δεν εφαρμόζονται σωστά, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες να πείσουμε τον κόσμο και ίσως χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα».
Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που προβλέπει το μοντέλο του ΑΠΘ για την πορεία της πανδημίας; «Το χειρότερο είναι να φθάσουμε τα 2.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Τότε θα είναι αργά για να πάρουμε μέτρα, γιατί η επιθετική αύξηση θα έχει ξεκινήσει και θα ανεβαίνει κάθετα η καμπύλη τον Δεκέμβριο. Η εκθετική διάδοση θα αρχίσει να αναπτύσσεται λίγο πάνω από τα 1.500 κρούσματα. Αν δούμε 1.500 γύρω στον Νοέμβρη, αν δεν δουλέψουν τα τελευταία μέτρα, τότε θα πρέπει να ληφθούν πιο ισχυρά».
Για το αν είναι ορατό ένα νέο lockdown, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε: «Έχουμε τρέξει ένα σενάριο για μίνι lockdown, διάρκειας 10-15 ημερών. Να ισχύσουν τα μέτρα που λήφθηκαν στο πρώτο, αλλά να είναι πιο σύντομης διάρκειας. Αν το κάνει αυτό 2-3 φορές, δηλαδή επαναλαμβανόμενα lockdown διάρκειας 10-15 ημερών, μπορούμε να μειώσουμε τα κρούσματα σε διψήφιο αριθμό μέχρι τα Χριστούγεννα. Υπάρχει μια άποψη ότι είναι απαγορευμένη λέξη το “lockdown”, γιατί θα είχε αρνητικές συνέπειες στην οικονομία. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να το βγάλουμε έξω από τις πιθανές λύσεις. Το on off είναι μια λύση. Απόδοση θα έχει σίγουρα».