Τρία στιγμιότυπα και πέντε γραφήματα παρουσιάζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να βαθμολογήσει τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε υγεία και οικονομία και επισημαίνει ότι τα περιοριστικά μέτρα χωρίς ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι «μια τρύπα στο νερό» με κόστος για την οικονομία και την κοινωνία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση πέφτει έξω σε όλες τις προβλέψεις της και η χώρα θα είναι χρεοκοπήσει αν δεν υπήρχε το μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικά η δήλωση Τσακαλώτου έχει ως εξής:
“3 στιγμιότυπα και 5 γραφήματα:
Στιγμιότυπο 1ο:
Χθες σε πρωινή εκπομπή του Open, ρωτάει η δημοσιογράφος κ. Κουτροκόη τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό παιδείας(!) κ. Στυλιανίδη για τις συνεχόμενες αποτυχίες του υπουργείου παιδείας στο σύστημα τηλε-εκπαίδευσης.
-Έχουμε παιδιά δύο ταχυτήτων κ. Στυλιανίδη, γιατί στα ιδιωτικά σχολεία κάνουνε κανονικά εξάωρο μάθημα και τα δικά μας τα παιδιά…
Για να λάβει την ανεκδιήγητη απάντηση από τον κυβερνητικό βουλευτή ότι «Αυτό δείχνει και αποδεικνύει τη δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας την οποία αμφισβητεί η αριστερά».
Ο Νίκος Φίλης προφανώς του απαντάει ότι αυτό που δείχνει είναι η παράλυση της κυβέρνησης της ΝΔ.
Στιγμιότυπο 2ο:
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εδώ και μήνες την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ. Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος μας λέει ότι «Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει (!) δεκάδες εκατομμύρια.» Προφανώς ο κ. Πέτσας είχε άλλα σχέδια για τα δεκάδες εκατομμύρια. Χθες με έγγραφο του ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας ψάχνουν 200 κλίνες για νοσηλεία ασθενών με περιθώρια ωρών.
Στιγμιότυπο 3ο:
Οι κλινικάρχες απαντούν μεταξύ άλλων ότι η νοσηλεία ασθενών Covid κοστίζει πολύ. Αυτή είναι προφανώς η δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που μας έλεγε ο κύριος Στυλιανίδης και την οποία αμφισβητεί η αριστερά. Σήμερα το πρωί μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση προχωράει σε επίταξη 2 κλινικών. Το μεσημέρι θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι όλα τα κάνανε στην ώρα τους.
Τα στιγμιότυπα αυτά εξηγούν ακριβώς τι εννοούμε όταν τόσα χρόνια λέμε ότι ο νεοφιλελευθερισμός, η εμπορευματοποίηση παιδείας και υγείας κοστίζουν ζωές.
Θα μου πείτε ναι αλλά τουλάχιστον η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε.
Όπως φαίνεται από το γράφημα 1 η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος σε επιπρόσθετες δαπάνες υγείας για το έτος 2020 (πηγή: OECD/European Union (2020), Health at a Glance: Europe 2020: State of Health in the EU Cycle, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/82129230-en.)
Θα μου πείτε: Ναι, αλλά τουλάχιστον αξιοποιήσαμε καλά τα χρήματα και κάνουμε πολλά τεστ για παράδειγμα όπως προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όπως φαίνεται στο γράφημα 2 (πηγή: ίδια) στα τεστ είμαστε πάλι στον πάτο. 8οι από το τέλος.
Ναι αλλά τι νόημα έχουν όλα αυτά θα ρωτήσει κάποιος; Η απάντηση είναι το γράφημα 3 (πηγή: ίδια). Τα περιοριστικά μέτρα τα παίρνουμε ώστε να προλάβουμε να βελτιώσουμε τις δυνατότητες του συστήματος υγείας (Γκρι περιοχή).
Ναι θα μου πείτε, μπορεί να μην έκαναν όσα πρέπει στο υγειονομικό αλλά τουλάχιστον προστάτευσαν την οικονομία. Κι όμως και εδώ είναι πάλι πρωταθλητές από το τέλος. Γράφημα 4 (πηγή: ίδια). Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι βαδίζουμε για διψήφια ύφεση το 2020 και ασθενική ανάπτυξη το 2021. Απέναντι σε κάθε πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Και έχουν κάνει δεκάδες. Άλλωστε είναι πλέον γνωστό ότι αν δεν είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το μαξιλάρι η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει.
Μήπως όμως δεν φταίνε; Μήπως είχαν όλες τις καλές προθέσεις; Γράφημα 5 (πηγή: ίδια). Από το 2008 ως το 2013 οι δαπάνες υγείας μειώνονταν κατά 7,3% τον χρόνο. Πρωταθλητές Ευρώπης. Αρχίσαν να αυξάνονται από το 2015 και μετά”.