«Το ΕΣΥ είναι ένα βήμα πριν τα όριά του, οφείλουμε να το στηρίξουμε ουσιαστικά, οφείλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την τραγική, δραματική κατάσταση, την τραγωδία αυτή που βιώνει η ελληνική κοινωνία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», όπου συναντήθηκε με τη Διοίκηση και στη συνέχεια με εργαζόμενους του νοσοκομείου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι «η χώρα βιώνει μια τραγωδία. Επεσήμανε ότι ο αριθμός των θανόντων το τελευταίο Σαββατοκύριακο έφτασε σε «αρνητικό, θλιβερό ρεκόρ», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα με τους 211 θανάτους σε δυο μέρες έφτασε στη 10η χειρότερη θέση σε παγκόσμια κλίμακα αναλογικά με τον πληθυσμό της. «Αυτή η τραγωδία πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Είναι γνωστές οι αδυναμίες, γνωστός ο εφησυχασμός, γνωστές οι ευθύνες, το ερώτημα είναι πώς μπορούμε από δώ και στο εξής να σώζουμε ό,τι μπορούμε να σώσουμε, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να ενισχύσουμε τον καθημερινό αγώνα γιατρών και νοσηλευτών δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», σημείωσε. Ένας αγώνας, όπως είπε ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, «που πρέπει να στηριχθεί όχι μόνο με χειροκροτήματα και με δηλώσεις, αλλά εμπράκτως». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «έχει αποδείξει ότι ούτε μπορεί ούτε θέλει, δυστυχώς, να ενισχύσει το ΕΣΥ», προσθέτοντας ως προς αυτό ότι «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση στις χώρες της ΕΕ σε δαπάνες για το ΕΣΥ από την έναρξη της πανδημίας και μετά». Τόνισε στο ίδιο πλαίσιο πως «το χειρότερο» είναι ότι «με βάση τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε και την επόμενη χρονιά, τη χρονιά δηλαδή της πανδημίας, προβλέπονται λιγότερες δαπάνες για την υγεία σε σχέση με το τρέχον έτος».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας άλλος σχεδιασμός για τη στήριξη του συστήματος υγείας, με μόνιμες προσλήψεις, με αναμόρφωση του μισθολογίου, αυξήσεις δηλαδή στους μισθούς των ανθρώπων που είναι στην πρώτη γραμμή ώστε να δοθούν και κίνητρα να έρθουν νέοι γιατροί στο σύστημα, και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά του νοσηλευτικού προσωπικού».
Σημείωσε πως «η χώρα χρειάζεται αυτή την κρίσιμη στιγμή μια κυβέρνηση που να μπορεί και κυρίως να θέλει να στηρίξει το σύστημα υγείας». Είναι χαρακτηριστικό, σχολίασε, «ότι ακόμα και τούτη την ώρα, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι έξω από τη μάχη, παραμένουν καθαρά από covid, νοσηλεύουν μονάχα άλλα περιστατικά, δεν έχει υπάρξει -με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη- επίταξη ιδιωτικών νοσηλευτικών μονάδων». «Κάποιοι θεωρούν ότι και την ώρα της μάχης πρέπει να υπάρχουν αυτές οι διακρίσεις», είπε, υποστηρίζοντας ότι «είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να επιταχθούν τώρα μεγάλες νοσηλευτικές μονάδες και στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και να διαθέσουν κλίνες και σε covid περιστατικά».