Δεν πρέπει να εκπλαγεί κανείς εάν στις επόμενες εκλογές, εφόσον αυτές διεξαχθούν εντός του 2021 -όπως αναφέρουν κάποια σενάρια εκπορευόμενα, κυρίως, από εκείνους που τα εισηγούνται στον πρωθυπουργό-, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέλθει με δυο επικοινωνιακά “όπλα”: ένα σποτ “ποτ πουρί” με τις δηλώσεις Γεραπετρίτη (ΜΕΘ), Άδωνι (“πέσαμε έξω” , “πανηγυρίζουμε” κ.ά), Θεοχάρη, Καραμανλή (του νεοτέρου) και άλλων, και ένα άλλο με τα άπαντα όσων έχει πει για την “ευλογία” των μνημονίων ο νομπελίστας εμπνευστής του ομώνυμου σχεδίου Χριστόφορος Πισσαρίδης.
Οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο δεύτερο κύμα της πανδημίας αποτελεί, δίχως άλλο, έναν πολιτικό ρουβίκωνα για τη Ν.Δ. Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν πως η περίοδος των θριάμβων και της ανοχής έχει παρέλθει, παρά το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει ακόμα εισπράξει κέρδη από την κυβερνητική φθορά. Οι επόμενες εκλογές παραμένουν ακόμα μια μάχη με πιθανότερο νικητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο μόλις 17 μήνες μετά την σαρωτική νίκη το κυβερνών κόμμα βιώνει τις συνέπειες της πανδημίας με πιο επώδυνο τρόπο απ΄ ότι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Εάν θυμηθεί κανείς πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου με το σύνθημα “Χτίζουμε την Ελλάδα της Αυτοπεποίθησης” και το αφήγημα του κυβερνητικού θριάμβου στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η εικόνα αυτή έχει δραματικά αλλάξει.
Η τελευταία δημοσκόπηση της Καπα Reserach επιβεβαιώνει αυτή ακριβώς την φθίνουσα πορεία που αν μη τι άλλο αποδεικνύει πως στην κοινωνία διαμορφώνονται απόψεις και “βεβαιότητες” που πόρρω απέχουν από την εικόνα που παρουσιάζουν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης.
Αξίζει, δε, να επισημάνει κανείς πως η μάχη των social media με τα “παραδοσιακά” βρίσκει αυτή τη στιγμή νικητή τα πρώτα. Ο χώρος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπήρξε προνομιακό πεδίο ανάπτυξης του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου που επέδρασε στην ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις τελευταίες εκλογές, αλλά, τώρα, αποκτά μια σκληρά αντιπολιτευτική δυναμική που πλήττει το κυβερνητικό αφήγημα.
Ο παρακάτω πίνακας (Καπα Research) είναι ενδεικτικός:
1.Μόνο 6% (!) των πολιτών συντάσσονται με την αιδήμονα σιωπή κάποιων μελών της επιτροπής του υπ. Υγείας και με την κυβερνητική “γραμμή” πως τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κοροναϊού. Πρόκειται για σοβαρή ήττα του αρμόδιου υπουργού και συνολικά της κυβέρνησης που δεν κατόρθωσε να πείσει πως έπραξε αρκετά μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου ώστε να ενισχύσει τα ΜΜΜ – οκτώ στους δέκα “ενοχοποιούν” τον συνωστισμό σε μετρό και λεωφορεία.
2.Μόνο 23% πιστεύουν πως δεν υπήρξαν κυβερνητική ανεπάρκεια και ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας ως αιτίες της εξάπλωσης της πανδημίας και των θανάτων του δεύτερου κύματος. Πρόκειται για μεγάλη ήττα της επικοινωνιακής τακτικής της κυβέρνησης που στο πρώτο κύμα καλούσε τον κόσμο να χειροκροτήσει τους υγειονομικούς στα μπλακόνια. Είναι προφανές πως οι εμφανίσεις των γιατρών της πρώτης γραμμής στα μέσα ενημέρωσης και η ασφυξία στα νοσοκομεία-ειδικά της Βόρειας Ελλάδας-επέδρασαν αρνητικά. Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης ότι προσέλαβε γιατρούς και αύξησε σε σημαντικό βαθμό της ΜΕΘ, οι πολίτες δεν πείσθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό πως την άποψη της κυβέρνησης φαίνεται να υιοθετεί μόνο ένας στους δύο ψηφοφόρους της Ν.Δ στις προηγούμενες εκλογές!
3.Μόνο 27% θεωρεί πως δεν ευθύνεται το άνοιγμα του τουρισμού, τον Ιούνιο, για την διάδοση της πανδημίας. Η επιμονή της κυβέρνησης να μην το παραδέχεται -αν και πιθανότατα το “πέσαμε έξω” του Άδωνι Γεωργιάδη έπαιξε ρόλο- δεν πείθει λιγότερους από τους 3 στους 4 ψηφοφόρους της.
4.Ακόμα και στο πεδίο της απόδοσης ευθύνης στην “χαλαρότητα” των πολιτών και στην μη τήρηση των μέτρων από τους νέους, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει την επικοινωνιακή μάχη. Μόνο 4 στους 10 υιοθετούν τις σχετικές απόψεις.
5.Μικρές μόνο ευθύνες αποδίδονται από τους πολίτες στην επιτροπή λοιμωξιολόγων και στην αντιπολίτευση για τη στάση τους. Τα σχετικά ποσοστά έχουν ενδιαφέρον καθώς πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες δεν βρίσκουν λόγο να “ενοχοποιήσουν” την επιτροπή Τσιόδρα και -κυρίως- τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι, εν κατακλείδι, ενδιαφέρον το γεγονός πως το 56% θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνη για την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας την κυβέρνηση, ενώ το 37% θεωρούν πως οι πολίτες δεν τήρησαν τα μέτρα. Το εύρημα αυτό καταρρίπτει την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει τις ευθύνες στους πολίτες και να βγει η ίδια από το κάδρο των σφαλμάτων.
Τα ….καμπανάκια για την κυβέρνηση χτυπούν και ως προς το που πρέπει να δώσει βάρος αλλά και τι ευθύνεται για την έκρηξη της πανδημίας.
Το 57% (έως 3 απαντήσεις) ζητά προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, το 44% οικονομική στήριξη εργαζόμενων και άνεργων, το 37% τη δημιουργία επιπλέον ΜΕΘ κκαι το 36% στήριξη ων αδύναμων.
Ο παρακάτω πίνακας καταγράφει (συνθετικά) το πολιτικό διακύβευμα της επόμενης χρονιάς:
Η ανησυχία των πολιτών (φόβος) για την ασθένεια του Covid θα μειωθεί μέχρι τελικής εξαφανίσεως με την έναρξη των εμβολιασμών, ωστόσο μια σειρά άλλα σοβαρά ζητήματα θα ανακύψουν: Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας που θα διαρκέσουν για τα επόμενα ένα έως δύο χρόνια, η ανεργία και τα “λουκέτα”, όπως και η πορεία των ελληνοτουρκικών θα είναι μερικά από τα σοβαρότερα που θα αποτελέσουν και πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης.
Σ.Κ