«Χάσαμε μέσα σε δύο 24ωρα δύο συναδέλφους. Έναν διοικητικό υπάλληλο, πρώην νοσηλευτή, και εχτές χάσαμε τη συνάδελφό μας νοσηλεύτρια. Κανείς δεν ξέρει πού είχε κολλήσει η γυναίκα. Ήταν κάτοικος Δράμας, είναι υψηλό εκεί το ιικό φορτίο. Αλλά κανείς δεν ξέρει», είπε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Καβάλας, Κατερίνα Πετράκη, περιγράφοντας στο Mega την κατάσταση που επικρατεί.
«Η συνάδελφος νοσηλευόταν αρκετές ημέρες, και σχεδόν 20 μέρες σε ΜΕΘ. Πάλεψε γενναία, δυστυχώς όμως υπέκυψε. Υποκείμενα νοσήματα που να δικαιολογούν αυτή την εξέλιξη, θα έλεγα πως δεν είχε. Αν είχε βαριά υποκείμενα νοσήματα, θα είχε πάρει και άδεια ειδικού σκοπού και δεν θα δούλευε. Ο συνάδερφος που κατέληξε πριν δύο 24ωρα ήταν 52 ετών», συνέχισε η ίδια.
«Όταν χάνεται ένας άνθρωπος μέσα από ένα σπίτι υπάρχει μια οικογένεια από πίσω που θρηνεί. Επίσης είναι τραγικές οι συνθήκες νοσηλείας. Η μοναξιά είναι απίστευτη, δεν μπορεί κανείς να τους επισκεφτεί. Βλέπουν μόνο νοσηλευτές ντυμένους σαν αστροναύτες», τόνισε η κ. Πετράκη.
«Μπορώ να πω ότι από όσα βλέπω σε ένα μεγάλο ποσοστό τηρούνται τα μέτρα. Το τελευταίο διάστημα νοσούν 40 συνάδελφοί μου και άλλη μία συνάδελφός μου δίνει μάχη στη ΜΕΘ», κατέληξε η ίδια.
Στην εκπομπή μίλησε και ο κ. Βαγγέλης Μωυσής διευθυντής του Radio North 98.0, αναφορικά με την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.
«Στη Θεσσαλονίκη λέμε εδώ και μέρες ότι αυτό που ζούμε δεν είναι lockdown. Στις 11 η ώρα το πρωί που δεν μετακινούνται οι εργαζόμενοι στις εργασίες τους, έχουμε μποτιλιάρισμα. Υπάρχει κόπωση ακόμα και σε αυτούς που καλούνται να αστυνομεύσουν την κατάσταση και αυτό είναι εμφανές εδώ στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε πολλούς μήνες που το αστυνομικό προσωπικό της Βόρειας Ελλάδας είναι στα “κόκκινα”. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που κόβονται τα πρόστιμα και δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ», ανέφερε ο Βαγγέλης Μωυσής.
Ο ίδιος, μάλιστα, αποκάλυψε ότι το click away, αν και δεν έχει μπει σε λειτουργία, λειτουργεί.
«Το click away που υποτίθεται ότι θα ανοίξει μετά την πανδημία, εδώ εφαρμόζεται ήδη. Εγώ στο πλαίσιο του ρεπορτάζ έκανα δύο παραγγελίες και κατάφερα και τις δύο φορές να πάω στο κατάστημα να πάρω αυτό που θέλω. Σε κλειστό κατάστημα. Δεν ήταν μεγάλα καταστήματα. Το δοκίμασα σε δύο μεσαία καταστήματα. Βέβαια και είχαν και εργαζόμενους μέσα», είπε χαρακτηριστικά.
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο κ. Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ. «Η δραστηριότητα που υπάρχει στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αποτυπώνεται και στα λύματα. Η κατάσταση τις δύο τελευταίες εβδομάδες είναι σταθεροποιημένη. Δείχνουν 15-20 χιλιάδες κρούσματα. Αυτό μας δείχνει ότι εδώ και 10 ημέρες υπάρχει μια σταθερή διάδοση η οποία δε μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι υπό αυτές τις συνθήκες, με αυτά τα μέτρα και αυτή τη δραστηριότητα, θα υπάρχει αυτή η διάδοση. Τα κρούσματα στην Αττική είναι σχετικά λίγα σε σχέση με τον πληθυσμό με βάση και τη δραστηριότητα που βλέπουμε. Περιμένουμε κάποια μικρή μείωση και τι επόμενες μέρες. Δεν είμαστε σε lockdown Μαρτίου – Απριλίου, είναι εμφανές αυτό. Τώρα υπάρχει σταθερή οικονομική δραστηριότητα. Έχω την αίσθηση ότι το 50% τηλεργασίας μπορεί να μην τηρείται πλήρως και παντού. Αυτό αποτυπώνεται στα λύματα και σίγουρα μετά στα κρούσματα. Για να πέσουν και άλλο τα κρούσματα πρέπει να παρθούν περισσότερα μέτρα», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης.
«Μία αύξηση της δραστηριότητας θα φέρει οπωσδήποτε περισσότερο διάδοση. Για το άνοιγμα των καταστημάτων θα πρέπει να συνυπολογίσουν πολλούς παράγοντες στην κυβέρνηση για να το κάνουν», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Η εικόνα που έχουμε για τη Θεσσαλονίκη δεν είναι καλή. Και από τα στοιχεία που παίρνουμε από τα λύματα, και από τα κρούσματα, βλέπουμε ότι δεν συνάδουν με άνοιγμα της αγοράς. Ο ιός είναι σε κάθε σπίτι εδώ», είπε από την πλευρά του ο κ. Μωυσής.