Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να εμβολιαστούν εναντίον του νέου κοροναϊού κατά προτεραιότητα στο πλαίσιο των εκστρατειών ανοσοποίησης, τονίζει η διευθύντρια του Ταμείου των Ηνωμένων Παιδιών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), η Χενριέτα Φορ.
«Η πανδημία είχε ολέθριες συνέπειες για την εκπαίδευση των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Ο εμβολιασμός των δασκάλων είναι ένα κρίσιμο βήμα για να ξαναμπεί σε στέρεες ράγες», σημειώνει.
Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν «προτεραιότητα στον εμβολιασμό», αφού ολοκληρωθεί η ανοσοποίηση «του υγειονομικού προσωπικού και των ομάδων υψηλού κινδύνου του πληθυσμού», συνεχίζει η κυρία Φορ. «Αυτό θα επιτρέψει να προστατευτούν οι δάσκαλοι από τον ιό, βοηθώντας τους να διδάσκουν διά ζώσης και άρα να μείνουν τα σχολεία ανοικτά».
Σύμφωνα με τη UNICEF, όταν το πρώτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού έφθανε στην κορύφωσή του, στα τέλη Απριλίου, «το κλείσιμο των σχολείων εμπόδιζε τη μαθησιακή διαδικασία σχεδόν του 90% των μαθητών σε ολόκληρο τον κόσμο». Υποστηρίζοντας ότι τα σχολεία δεν αποτελούν κύριες εστίες μετάδοσης στην κοινότητα, η διευθύντριά της στηλιτεύει στην ανακοίνωση ότι σήμερα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα παραμένουν κλειστά «για έναν μαθητή στους πέντε σε παγκόσμιο επίπεδο – δηλαδή για 320 εκατομμύρια παιδιά».
Πρέπει να «κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να διασφαλίσουμε το μέλλον της νέας γενιάς», κι αυτό «ξεκινά από την ασφάλεια εκείνων που αναλαμβάνουν την ευθύνη να τους ανοίξουν τον δρόμο προς αυτό το μέλλον», επιμένει η Χενριέτα Φορ.
«Οι συνέπειες της παρατεταμένης απουσίας ή παρακώλυσης της εκπαίδευσης είναι βαριές, ειδικά για τα πιο περιθωριοποιημένα παιδιά», συνεχίζει η διευθύντρια της UNICEF. «Όσο περισσότερο τα παιδιά μένουν εκτός σχολείου, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να επιστρέψουν και τόσο πιο δύσκολο είναι οι γονείς τους να ξαναπιάσουν δουλειά», προειδοποιεί η αξιωματούχος του ΟΗΕ.