Το σχέδιο για την επιβολή του ενιαίου φόρου σε όλα τα ακίνητα από το 2014, ο οποίος θα πρέπει να αποφέρει έσοδα ύψους 3,1 δις. ευρώ ετησίως αναμένεται να στείλει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών θα εξεταστεί στην αυριανή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά αφού το τελικό σχέδιο θα πρέπει να παρουσιαστεί στην τρόικα και το νομοσχέδιο να έχει κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα.
Η εισήγηση του υπουργείου θα περιλαμβάνει όλα τα εναλλακτικά σενάρια για την εφαρμογή του νέου φόρου όπως:
- Την εφαρμογή του ενιαίου φόρου για τα κτίσματα και εντός σχεδίου ακίνητα χωρίς αφορολόγητο όριο. Στην περίπτωση αυτή, οι συντελεστές του φόρου θα κλιμακώνονται από 0,1% έως και 1%. Εάν υπάρξει αφορολόγητο όριο αυτό θα είναι πολύ χαμηλό, της τάξεως των 20.000 – 50.000 ευρώ με την κλιμάκωση των συντελεστών να ξεκινά από 0,2% και να φθάνει μέχρι και το 1,5% ή ακόμη και το 2% για ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 2 ή 3 εκατ. ευρώ.
- Σε όλες τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο φόρος το 2014 θα επιβληθεί με βάση το στρέμμα ενώ από το 2015 βάση επιβολής του φόρου θα είναι η αντικειμενική αξία κάθε έκτασης. Από τον φόρο αυτό πιθανότατα θα εξαιρεθούν μόνο οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις οι οποίες ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Το δημοσιονομικό «κενό» περίπου 300 εκατ. ευρώ που θα δημιουργηθεί από τη φοροαπαλλαγή των καλλιεργήσιμων αγροτικών εκτάσεων σχεδιάζεται να καλυφθεί με την φορολόγηση των αδήλωτων αυθαιρέτων τα οποία οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν τώρα να τα δηλώσουν στο Ε9 και με την υψηλότερη φορολόγηση των υπόλοιπων εκτός σχεδίου εκτάσεων γης.
Χθες από το Κιλκίς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως δεν πρέπει να φορολογηθούν για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες, λέγοντας ότι «Πρέπει να πάμε σε έναν δίκαιο φόρο ακινήτων με αφορολόγητο όριο, αναλογικό, που δεν θα επιβαρύνει βεβαίως τον αγρότη, πρωτίστως τον πραγματικό αγρότη».