Η απόφαση του Twitter να αναστείλει τον λογαριασμό του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ωθεί τους Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, να τονίσουν την ανάγκη ρύθμισης των εταιρειών κοινωνικών μέσων, γράφει το Politico. Η ρητορική μίσους του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου -πρόσφατο αποτέλεσμα της οποίας ήταν και η εισβολή φανατικών οπαδών του στο Καπιτώλιο- προκαλεί μεγάλη διεθνή συζήτηση.
Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της Μέρκελ είπε ότι η απαγόρευση πρόσβασης του Τραμπ στο Twitter ήταν «προβληματική».
«Το θεμελιώδες δικαίωμα [της ελευθερίας της έκφρασης] μπορεί να παρεμβαίνει, αλλά σύμφωνα με τον νόμο και εντός του πλαισίου που ορίζουν οι νομοθέτες. Όχι σύμφωνα με την απόφαση της διαχείρισης των πλατφορμών κοινωνικών μέσων ενημέρωσης », δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert. Και έθεσε, αναμφίβολα, το θέμα στη σωστή του βάση.
“Η γερμανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι οι φορείς εκμετάλλευσης κοινωνικών δικτύων φέρουν πολύ υψηλό επίπεδο ευθύνης για να διασφαλίσουν ότι η πολιτική επικοινωνία δεν θα δηλητηριάζεται από μίσος, ψέματα, από υποκίνηση βίας”, πρόσθεσε ο Seibert.
Η γαλλική παρέμβαση
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, καταδικάζοντας τα «ψέματα» του Trump, εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του με την …απονομή δυνατότητας στο Twitter να αποφασίσει μονομερώς να απομακρύνει τον Αμερικανό πρόεδρο από την πλατφόρμα. «Αυτό που με σοκάρει είναι ότι το Twitter είναι αυτός που κλείνει τον λογαριασμό του. Η ρύθμιση του ψηφιακού κόσμου δεν μπορεί να γίνει από την ψηφιακή ολιγαρχία », δήλωσε ο Le Maire στο πρωί της Γαλλίας Inter τη Δευτέρα.
Ο Le Maire επιβλέπει το υπουργείο ψηφιακών υποθέσεων, του οποίου ο νεώτερος υπουργός Cédric έθεσε επίσης ερωτήσεις. «Ο κανονισμός του δημόσιου λόγου από τις κύριες εταιρείες social media σχετίζεται μόνο με τους Όρους και Προϋποθέσεις τους”.
Η κίνηση του Twitter στις ΗΠΑ έρχεται καθώς η ΕΕ πιέζει να διευρύνει τη ρύθμιση των ψηφιακών πλατφορμών μέσω του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες και του νόμου για τις ψηφιακές αγορές .
Ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν σημείωσε επ΄ αυτού: «το γεγονός ότι ένας CEO μπορεί να τραβήξει την πρίζα στο μεγάφωνο (σ.σ εννοεί τον λογαριασμό) του… POTUS χωρίς ελέγχους και ισορροπίες προδίδει αμηχανία. Δεν είναι μόνο επιβεβαίωση της δύναμης αυτών των πλατφορμών, αλλά επίσης αποκαλύπτει τις βαθιές αδυναμίες στον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας μας στον ψηφιακό χώρο. ”
Ο δε επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Josep Borrell, έγραψε σε ένα blog post ότι η Ευρώπη πρέπει «να είναι σε θέση να ρυθμίσει καλύτερα το περιεχόμενο των κοινωνικών δικτύων, σεβόμενη παράλληλα αυστηρά την ελευθερία της έκφρασης. Δεν είναι δυνατόν ο κανονισμός αυτός να εκτελείται κυρίως σύμφωνα με κανόνες και διαδικασίες που καθορίζονται από ιδιωτικούς φορείς. ”
Σε ανάλογο κλίμα ήταν και ο Μάνφρεντ Βέμπερ: «Η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει το Facebook και το Twitter να αποφασίσουν τι είναι εντός των ορίων των αποδεκτών στις πλατφόρμες τους».
Από τον Τραμπ στον Κασιδιάρη
Η συζήτηση αυτή θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις και στην Ελλάδα. Η τοξικότητα στα social media είναι γνωστή εδώ και χρόνια, κατά την εποχή της Συμφωνίας των Πρεσπών (Μακεδονικό) και την προεκλογική περίοδο πριν τις κάλπες του 2019 έλαβε ακόμα πιο ακραίο χαρακτήρα, ενίοτε με τη συμμετοχή ακόμα και βουλευτών ή των χιλιάδων “ακολούθων” τους.
Εσχάτως και στον απόψη της ρητορικής μίσους του Τραμπ, εμφανίστηκε στο twitter με μηνύματα μίσους και πολιτικά μανιφέστα (…) ακόμα και ο καταδικασθείς για τη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Ο τελευταίος “τουιτάρει” μέσα από την φυλακή, γεγονός που αποκαλύπτει πως έχει πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πιθανότατα δι΄ αυτού του τρόπου προετοιμάζει πολιτικές κινήσεις και οργανώνει τους οπαδούς του.
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται εντονότατη “κινητικότητα” με σχολιασμό θεμάτων της επικαιρότητας. Πιο πρόσφατο αυτό της αξιοποίησης του προτύπου “Γιάννης Αντετοκούμπο” από την Επιτροπή “Ελλάδα 2021”! Στη θέση του Αντετοκούμπο, σε μια παραλλαγή του σχετικού σήματος εμπνεύσεως Κασιδιάρη, βρέθηκε ο Κατσίφας.
Η Ελλάδα ανήκει στους Ήρωες της – ΟΧΙ στους ανιστόρητους εξουσιαστές της!@Greece_2021 #Αγγελοπούλου #Αντετοκούνμπο #Greece_2021https://t.co/6Dm8wvbvOM pic.twitter.com/FwGp3DtVA0
— Ηλίας Κασιδιάρης (@IliasKasidiaris) January 10, 2021
Αλλά και για την εισβολή στο Καπιτώλιο, ο Κασιδιάρης έσπευσε να λάβει θέση υπέρ των ακροδεξιών Τραμπιστών.
4 νεκροί στο #καπιτωλιο !Κανείς δεν θα κλάψει γι'αυτούς,γιατί δεν ήταν αριστεροί,ούτε #BLM. Ηταν
Πατριώτες και αντίπαλοι της Νέας Τάξης Πραγμάτων!#Trump #Capitol— Ηλίας Κασιδιάρης (@IliasKasidiaris) January 7, 2021
Ακολούθησαν και άλλες αναρτήσεις στον λογαριασμό του στο twitter για τη στάση της κυβέρνησης έναντι της Εκκλησίας, ακόμα και για τον ανασχηματισμό. Ενώ παράλληλα επιχειρεί να οργανώσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα, παραπέμποντας, μάλιστα στο κανάλι που συνεχίζει να διατηρεί (μέσα από την φυλακή) στο You Tube.
Εύγε στους ιερείς μας που αψήφησαν την κυβερνητική τρομοκρατία – Καλή φώτιση σε όλους τους Έλληνες #ΘΕΟΦΑΝΙΑ_ΤΩΡΑ #Θεοφανεια #εκκλησια
— Ηλίας Κασιδιάρης (@IliasKasidiaris) January 6, 2021
#ανασχηματισμός ανθελλήνων και στο βάθος εκλογές. Nέο βίντεο στο κανάλι μου στο Youtube.https://t.co/A72QGTxign
— Ηλίας Κασιδιάρης (@IliasKasidiaris) January 4, 2021
https://twitter.com/IliasKasidiaris/status/1345760936326529028?s=20
Twitter και απαγορεύσεις
Οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο και οι τελευταίες ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία μονοπωλούν το ενδιαφέρον και των Γερμανών σχολιαστών, όπως μεταδίδει η DW. Τον αποκλεισμό του Ντόναλντ Τραμπ από το twitter με το κλείδωμα του διάσημου προσωπικού του λογαριασμού σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και παρατηρεί:
«Το κλείδωμα του λογαριασμού στο twitter του Αμερικανού προέδρου είναι, όπως φαίνεται για την ώρα, πολύ πιο αποτελεσματικό από τα συνταγματικά όργανα. Αυτό δείχνει τη δύναμη που έχουν αντίστοιχες διεθνείς πλατφόρμες (…) Σε κάθε περίπτωση αυτές οι πλατφόρμες δεν είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένοι θεσμοί αλλά ιδιωτικές εταιρείες -και ως τέτοιες είναι καταρχήν φορείς θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η εταιρεία πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες που ισχύουν (για όλους) και σε αυτούς ανήκουν η αποφυγή παρακίνησης σε βία όπως και η μη δημοσίευση ποινικά κολάσιμου περιεχομένου (…) O Tραμπ με την ιδιότητα του προέδρου των ΗΠΑ δεν είναι στην πραγματικότητα φορέας δικαιωμάτων -υποχρεούται να τα θεσπίζει. Παρόλα αυτά και για τον ίδιο παραμένει ανοιχτή η δικαστική οδός, που του αρέσει τόσο πολύ. Στην πραγματικότητα πολλά συνηγορούν στο να δοθεί χώρος στην ελευθερία. Από την τερατώδη συμπεριφορά ενός από τους μεγαλύτερους εχθρούς της δημοκρατίας δεν πρέπει να εξάγονται βιαστικά γενικοί κανόνες. Ωστόσο ένα πράγμα παραμένει σαφές: Το κράτος δεν πρέπει να απαλλαγεί από την ευθύνη του -ειδικά απέναντι σε εκείνους που μερικές φορές είναι πιο ισχυροί από αυτό».
Το ίδιο θέμα σχολιάζει και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung, η οποία παρατηρεί: «Η απόφαση (σσ: του αποκλεισμού του Τραμπ από το twitter) επευφημείται από πολλούς, αλλά είναι κυρίως το εξής: μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση στη δημόσια συζήτηση. Η εκδίωξη του προέδρου από την πλατφόρμα είναι ένα δημοσιοσχετίστικο ‘πραξικόπημα’, το Facebook και το twitter δρουν με οπορτουνισμό. Ο Τραμπ δεν εκλέχθηκε ξανά, έχει χάσει τη σημασία του, οι ταραχές στο Καπιτώλιο ήταν το πιο άσχημο τέλος της θητείας του -τώρα μπορεί να αποκλειστεί για ένα διάστημα χωρίς τύψεις και υπό βροχή χειροκροτημάτων. Το πρόβλημα Τραμπ, τουλάχιστον για τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει προς το παρόν διευθετηθεί». H ελβετική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι «άθελά τους το Facebook και το twitter ενήργησαν ως καταλύτες της πολιτικής Τραμπ. Το επέτρεψαν γιατί γνώριζαν ότι θα τραβήξουν πάνω τους την προσοχή. Ήταν το ίδιο δίλημμα που αντιμετώπισαν και τα ΜΜΕ: ο Τραμπ ήταν μία ενόχληση, αλλά έφερνε κλικ κι έτσι έσοδα. Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν ευθύνονται για αυτά που αναρτούν οι χρήστες τους – αλλά για το πώς αυτά διαδίδονται».
Οι νίκες της δημοκρατίας δεν είναι ποτέ οριστικές
Από την πλευρά της η αυστριακή Der Standard σε σχόλιό της αναφέρει: «Οι περασμένες εβδομάδες έδειξαν την ανθεκτικότητα αλλά και την ευθραυστότητα του πολιτικού συστήματος. Οι θεσμοί ήταν ακόμη αρκετά δυνατοί για να αντιμετωπίσουν τον Τραμπ και τους υποστηρικτές του. Αλλά γλίτωσαν οριακά: αν ο Τραμπ είχε κερδίσει τις εκλογές με μερικές χιλιάδες περισσότερες ψήφους, οι κατά τόπους πολιτικοί και τα δικαστήρια θα μπορούσαν να είχαν αντιστρέψει τη νόμιμη εκλογή του Τζο Μπάιντεν σε μερικές εβδομάδες. Η επίθεση στο Καπιτώλιο ήταν η τελευταία εξέγερση για μια χαμένη μάχη. Αλλά η ιστορία έχει διδάξει ότι τέτοιες νίκες δεν είναι ποτέ οριστικές. Για τους δημοκράτες πολιτικούς και από τα δύο κόμματα και τους θεσμούς της κοινωνίας των πολιτών οι προκλήσεις τώρα ξεκινούν. Ο Τραμπ ως πρόσωπο δεν είναι καν ο μεγαλύτερος κίνδυνος».
Το Twitter κλείνει 70.000 λογαριασμούς της QAnon, της ακροδεξιάς οργάνωσης που στηρίζει τον Τραμπ
Σε νέα σαρωτικά μέτρα κατά των συνωμοσιολόγων προχωρα το Twitter, με στόχο την καταστολή του ακροδεξιού προπαγανδιστικού QAnon. Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι από την περασμένη Παρασκευή (8/1) μέχρι σήμερα έχει μπλοκάρει πάνω από 70.000 λογαριασμούς που συνδέονται με το εν λόγω κίνημα, όπως μεταδίδει το news247.gr.
«Δεδομένων των βίαιων γεγονότων στην Ουάσινγκτον και τον αυξημένο κινδύνο (νέων παρόμοιων κινήσεων), έχουμε προχωρήσει από το απόγευμα της Παρασκευής στη μόνιμη αναστολή χιλιάδων λογαριασμών που ήταν αφιερωμένοι στη γνωστοποίηση περιεχομένου σχετικού με το QAnon» ανέφερε το Twitter σε ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της Δευτέρας.
«Οι εν λόγω λογαριασμοί δραστηριοποιούνταν για τη δημοσιοποίηση επιβλαβούς περιεχομένου που σχετίζεται με το QAnon και στόχευαν στη διάδοση αυτής της συνωμοσιολογικής θεωρίας σε όλο το δίκτυο» συνεχίζει η ανακοίνωση και συμπληρώνει πως οι μελλοντικές αναστολές αναμένεται να επηρεάσουν άλλους τόσους περίπου λογαριασμούς παγκοσμίως. Η εταιρεία ανέφερε πως θα αποκλείσει επίσης την κοινοποίηση συνδέσμων που σχετίζονται με το QAnon, ενώ δεν θα προωθεί ή προτείνει λογαριασμούς και αναρτήσεις που αναφέρονται στις σχετικές θεωρίες συνωμοσίας.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, οι μετοχές του Twitter σημείωσαν απότομη πτώση την περασμένη εβδομάδα, αφότου προχώρησε στο μπλοκάρισμα του λογαριασμού του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Τραμπ, στον απόηχο της επίθεσης στο Καπιτώλιο. Η εταιρεία έχασε 5 δισ. δολάρια σε αγοραία αξία καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν την πιθανή επιβολή αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου για τη διαδικτυακή πλατφόρμα.
Το κίνημα QAnon
Το QAnon είναι ένα διαδικτυακό φόρουμ με κεντρικό θέμα ότι τον κόσμο κυβερνά μια κλίκα “σατανιστών παιδεραστών”, οι οποίοι συνωμοτούν κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ παράλληλα διαχειρίζονται κύκλωμα τράφικινγκ που κακοποιεί παιδιά.
Σύμφωνα με τους οπαδούς της θεωρίας, μέλη της κάστας, είναι η Χίλαρι Κλίντον, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζορτζ Σόρος, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Τομ Χανκς, η Οπρα Γουίνφρι ακόμα και ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Δαλάι Λάμα.
Σύμφωνα με τους οπαδούς του QAnon, ο Ντόναλντ Τραμπ στρατολογήθηκε από ανώτατους στρατιωτικούς το 2016 για να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία, με απώτερο σκοπό να διαλύσει αυτή την κλίκα και να αποκαλύψει την αλήθεια.
Η πρώτη εμφάνιση του σκληρού πυρήνα συνωμοσιολόγων έγινε τον Οκτώβρη του 2017 στο 4chan, από έναν ανώνυμο λογαριασμό με την ονομασία “Q Clearance Patriot”.
Σύμφωνα με τον “Q”, η τελική εξέλιξη θα ήταν μια μεγάλη “Καταιγίδα”, η οποία θα σηματοδοτηθεί τη στιγμή που ο Τραμπ θα ξεσκεπάσει τη “σκοτεινή κλίκα” που κυβερνά τον πλανήτη. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε μιλήσει τον Οκτώβριο του 2017 για μια “ηρεμία πριν την καταιγίδα”.