Στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέσου για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων αφιερώνει το σημερινό πρωτοσέλιδό της η γερμανική εφημερίδα Bild.
Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ελευθερία στα ταξίδια μόνο με το εμβόλιο – Εντυπωσιακό σχέδιο στην ΕΕ» και φωτογραφία του κ. Μητσοτάκη, αλλά και τίτλο στις εσωτερικές σελίδες «Πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού – Θα γίνει η ‘κάρτα’ εμβολιασμού το νέο διαβατήριο», η εφημερίδα σημειώνει ότι στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο κ. Μητσοτάκης επισυνάπτει και το σχέδιο για το πιστοποιητικό. Τονίζει, επίσης, ότι το πιστοποιητικό θα είναι ενιαίο, για όλες της χώρες της ΕΕ, αλλά και ότι η ελληνική πρόταση έφτασε στις Βρυξέλλες εννέα μέρες πριν από την προγραμματισμένη ειδική Σύνοδο Κορυφής για τον κορονοϊό, όπου και πρόκειται να συζητηθεί.
«Όσοι έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα. Αυτό θα είναι και ένα θετικό κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα ενθαρρυνθούν να εμβολιαστούν, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η επιστροφή στην κανονικότητα», σημειώνεται στο κείμενο της εφημερίδας, με την επισήμανση ότι η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει στη Γερμανία ήδη από το Δεκέμβριο σχετικά με το αν πράγματι όσοι έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να ζουν μια «κανονική» ζωή κι έχει φτάσει ως το Συμβούλιο Ηθικής, το οποίο ενεργεί συμβουλευτικά προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Η εφημερίδα επισημαίνει, εξάλλου, ότι η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το θερινό τουρισμό κι έτσι έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την επιτάχυνση των εξελίξεων. Επισημαίνει, μάλιστα, τη συγκεκριμένη αποστροφή στην επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Κομισιόν: «Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι κρίσιμοι για να διασφαλιστεί ο μαζικός εμβολιασμός των πολιτών της ΕΕ και ταυτόχρονα η μείωση του δείκτη των κρουσμάτων και με αυτόν τον τρόπο να τεθούν τα θεμέλια για την επιστροφή σε ένα κάποιο επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής κανονικότητας το 2021».
Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει ότι οι εμβολιασμοί θα παραμείνουν εθελοντικοί και δεν θ’ αποτελούν προϋπόθεση για την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού, αλλά το πιστοποιητικό θα το διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό – αν και αναφέρεται σε περιπτώσεις αεροπορικών εταιρειών που βάζουν ως προϋπόθεση για τα ταξίδια τους τον εμβολιασμό των επιβατών τους, όπως θα κάνει η αυστραλιανή Qantas για τις διηπειρωτικές της πτήσεις που θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου.
“Δεν θα είναι προϋπόθεση για να ταξιδεύουμε”, λέει ο υπουργός Τουρισμού
O υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή ΝΕΤ24 με τον Βασίλη Ταλαμάγκα. Ο κ. Θεοχάρης μίλησε για τις συνέπειες της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «Δεν θα είναι προϋπόθεση το εμβόλιο για να ταξιδέψει κανείς». Oυσιαστική ο υπουργός Τουρισμού επιχείρησε να διαλύσει τη σύγχυση ότι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού που προτείνει ο πρωθυπουργός στην Κομισιόν και αναμένεται να συζητηθεί στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρεμποδίζεται η κίνηση ταξιδιωτών. Ωστόσο είναι γνωστό πως κάποιες αεροπορικές εταιρείες μελετούν τέτοια μέτρα.
«Ορισμένα από αυτά τα μοντέλα, τα πρωτόκολλα τα οποία θα έχουμε είναι υπό διαμόρφωση κι έτσι μπορούμε να πούμε μέχρι ένα σημείο την εικόνα που διαμορφώνεται. Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι η εξής: Πρώτον, για να διαλύσουμε και ορισμένους μύθους. Δεν θα είναι προϋπόθεση το εμβόλιο για να ταξιδέψει κανείς», ανέφερε.
Και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δυνατόν όταν πέρυσι χωρίς το εμβόλιο υπήρχε η δυνατότητα να ταξιδέψεις με τους περιορισμούς που βιώσαμε, δεν είναι δυνατόν να πάμε σε μία οριζόντια καθολική απαγόρευση αν δεν έχεις εμβολιαστεί».
Β. Ταλαμάγκας: Άρα και κάποιος που δεν έχει κάνει το εμβόλιο θα μπορεί να ταξιδέψει;
Χ. Θεοχάρης: «Βεβαίως. Θα υπάρχουν όμως διατυπώσεις, διαδικασίες, ενδεχόμενες καραντίνες ή τεστ, πράγματα τα οποία ο εμβολιασμένος θα μπορεί να τα γλιτώσει κι έτσι καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι κίνδυνος ο ίδιος, ο κορωνοϊός δεν κινδυνεύει απ’ αυτόν ούτε κινδυνεύει να το μεταδώσει με τον ίδιο τρόπο».
Οι κίνδυνοι
Πέραν του προβλήματος ηθικής που εγείρονται, όμως, από διάφορες πλευρές, όπως και του ότι το πιστοποιητικό καθιστά έμμεσα υποχρεωτικό τον εμβολιασμό τουλάχιστον για όσους πρέπει να ταξιδεύουν χωρίς προσκόμματα, υπάρχει και η άλλη πλευρά.
Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε μόλις χθες πως επάρκεια εμβολίων θα υπάρξει μετά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, κάτι που σημαίνει πως στις αρχές του καλοκαιριού δεν θα έχει πιθανότατα εμβολιαστεί ικανό τμήμα του πληθυσμού των ευρωπαϊκών κρατών ώστε να δημιουργηθεί ικανοποιητικό τείχος ανοσίας.
Για παράδειγμα στην Ελλάδα οι νεότερες ηλικίες που ταξιδεύουν περισσότερο δεν θα εμβολιαστούν πριν το καλοκαίρι πιθανώς και το φθινόπωρο. Εύλογα, λοιπόν, διατυπώνουν αρκετοί το ερώτημα κατά πόσο θα προγραμματίσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα ή αλλού νεότεροι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν θα έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Θα δεχθούν να υποστούν την ταλαιπωρία μοριακών τεστ 72 ωρών (εάν υποθέσουμε ότι θα θεσπιστεί ένα μέτρο που η ίδια η Ε.Ε απέρριψε πέρυσι με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα), ή ακόμα και να τεθούν σε καραντίνα στη χώρα προορισμού τους;
Mε πληροφορίες από libre.gr, parapolitika.gr