Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια είχε ο υπουργός εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, που επισκέπτεται τη χώρα μας, ενώ προηγουμένως συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι θετικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και του κ. Δένδια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει συγγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό για την παλαιότερη στάση του στο θέμα.
Κύριο αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον κ. Οσμάνι στο Μέγαρο Μαξίμου αποτέλεσε η πορεία των διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και διασυνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών. Συζητήθηκε επίσης, η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι είναι επιτακτική ανάγκη η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ν. Δένδιας: Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για την εφαρμογή τς Συμφωνίας των Πρεσπών
O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε ότι “δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός κενού σταθερότητας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων”, ενώ προειδοποίησε ότι “το κενό θα μπορούσε εύκολα να καλυφθεί από άλλες μη ευρωπαϊκές δυνάμεις που είναι υπέρ του αναθεωρητισμού”.
“Η Ελλάδα ιστορικά, αλλά και ενεργά υποστηρίζει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την ενταξιακή τους προοπτική”, σημείωσε, “βέβαια βάσει των αιρεσιμοτήτων, της αξιοκρατίας και της μεθοδολογίας της ΕΕ”.
Ο κ. Δένδιας τόνισε, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τεχνική βοήθεια για να στηρίξει τις προσπάθειες των Δυτικών Βαλκανίων για ένταξη στην Ε.Ε, υπογράμμισε όμως ότι “πρέπει να έχουμε εφαρμογή πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει της Συμφωνίας των Πρεσπών, για να υπάρξει πρόοδος”.
“Δυο χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναγνωρίζουμε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια στην εφαρμογή της. Αλλά βεβαίως απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος”, επεσήμανε.
Συγκεκριμένα, ανέφερε χρειάζεται προσπάθεια όσον αφορά στην υλοποίηση και τη συνεπή χρήση του ονόματος και των ορολογιών από όλα τα δημόσια όργανα και τους ιδιωτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων και των ιστοσελίδων. Χρειάζεται ακόμη προσπάθεια για την εξάλειψη, την εκρίζωση του προβλήματος της αρχαιοποίησης, την αφαίρεση του ήλιου της Βεργίνας από όλους τους δημόσιους χώρους και τις δημόσιες χρήσεις.
“Αυτό που είναι ξεκάθαρο στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η σαφήνεια για το τι έχει συμβεί στην αρχαιότητα”, επεσήμανε και πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρο και έχει γίνει δεκτό από τη Βόρεια Μακεδονία ότι δεν ήταν στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν ήταν παρόντες στα Γαυγάμηλα και σε άλλες ιστορικές στιγμές.
“Μεταξύ φίλων πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ανοιχτοί”, ανέφερε. “Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας, μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος της. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με σημαντικά συμφέροντα στη σταθερότητα στην περιοχή και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η δική σας ευημερία”.
Όπως υπενθύμισε, οι δύο χώρες έχουν κοινά σύνορα, ενώ η Ελλάδα έχει καλωσορίσει τη Βόρεια Μακεδονία σαν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και πραγματοποιεί αποστολές για την αστυνόμευση του εναερίου χώρου της.
Ευχαρίστησε μάλιστα τη γειτονική χώρα “για την ευθυγράμμιση στην κοινή θέση της ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία. Έχει σημειωθεί και εκτιμάται ιδιαιτέρως το γεγονός αυτό από την Ελλάδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μ. Οσμάνι: Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία είναι στρατηγικοί εταίροι
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη θέση που έχει επί της αρχής να στηρίξει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίας και την έναρξη των διαπραγματεύσεων της χώρας του.
“Εκτιμούμε τη στήριξή σας. Αυτό αποτελεί τη βάση για μια μακρά φιλία μεταξύ μας”, ανέφερε. “Αναμένουμε μεγάλη στήριξη από τους φίλους μας στην Ελλάδα στον αγώνα μας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”.
“Η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα είναι στρατηγικοί εταίροι και με τη δέσμευση στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να ενισχύουμε τη στρατηγική αυτή εταιρική σχέση”.
Όπως υπογράμμισε, πρόθεση των δύο χωρών είναι να “υπερβούν τις σχέσεις καλής γειτονίας”. “Θέλουμε τις διμερείς μας σχέσεις να τις μετατρέψουμε σε μια ειλικρινή και στρατηγική εταιρική σχέση βάσει της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της υποστήριξης”.
“Η πανδημία έχει δείξει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των χωρών στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ειδικά όταν μιλάμε για όμορες χώρες”.
Υπενθύμισε ότι τρέχουν διάφορα προγράμματα υποδομών, όπως ο διασυνδετήριος αγωγός για τη μεταφορά φυσικού αερίου, η εκ νέου χρησιμοποίηση του υφιστάμενου αγωγού, η προσπάθεια βελτίωσης σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων, ενώ η Βόρεια Μακεδονία έχει την επιθυμία να συμμετάσχει στον FSRU στην Αλεξανδρούπολη και θα ανοίξει και ένας νέος συνοριακός σταθμός.
ΣΥΡΙΖΑ: Να ζητήσει συγγνώμη ο κ. Μητσοτάκης από ΣΥΡΙΖΑ και ελληνικό λαό
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη θέση της σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, πριν και μετά τις εκλογές του 2019, άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. “Στη σημερινή συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την πιστή τήρηση και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
“Ο κ. Μητσοτάκης, αφού πρώτα προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου αναταραχή στη χώρα με τον ακραίο λαϊκισμό του, αφού πρώτα ταυτίστηκε με τη Χρυσή Αυγή στη ρητορική μίσους κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και αφού εξέθεσε την Ελλάδα διεθνώς με την υποκρισία του, σήμερα ολοκλήρωσε τη στροφή 180 μοιρών στο θέμα αυτό”.
“Ως ΣΥΡΙΖΑ, χαιρετίζουμε τη σημερινή στάση του κυρίου Μητσοτάκη, που τηρεί και τιμά πλέον τη Συμφωνία των Πρεσπών με τον επίσημο τρόπο.
Ως επόμενο βήμα αναμένουμε την οφειλόμενη από αυτόν συγγνώμη, τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ που συκοφάντησε, όσο και προς τον ελληνικό λαό, τον οποίο εξαπάτησε με ψεύδη” συμπληρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καταλήγει:
“Με το καλό να φέρει και προς κύρωση επιτέλους τις διμερείς συμφωνίες στη Βουλή, που αναβάλλει γιατί φοβάται το ίδιο του το κόμμα”.