Κινητικότητα υπάρχει στο Κυπριακό ζήτημα, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να έχει συνάντηση σήμερα με την ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, όπως έγραφε προ ημερών η efsyn.gr.
O Νίκος Αναστασιάδης έχει δηλώσει εδώ και αρκετό καιρό πως θα προσέλθει σε μια τέτοια συνάντηση, η οποία, όπως πολλοί επισημαίνουν, μπορεί να κρύβει την παγίδα της διχοτόμησης ή έστω της χαλαρής ομοσπονδίας. Σχέδιο που κινεί έντονα ο Ταγίπ Ερντογάν με την νεοεκλεγείσα ηγεσία του ψευδοκράτους που είναι υποχείριο της Άγκυρας. Ο διεθνής παράγοντας φαίνεται πως επιδιώκει να τελειώνει με το Κυπριακό αναιρώντας τα θετικά δεδομένα που είχαν δημιουργήσει Αθήνα και Λευκωσία στο Κραν Μοντανά και φέρουν σε μεγάλο βαθμό την υπογραφή του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Το κίνδυνο αυτό επισημαίνει σε άρθρο του και ο ΜΙχάλης Ιγνατίου (hellasjournal.com ). Τονίζει, μάλιστα, πως το γεγονός πως ο Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται υπό την πίεση των αποκαλύψεων σχετικά με τα “χρυσά διαβατήρια”, μια υπόθεση πιθανής διαφθοράς στην οποία αναφέρθηκε και ο παραιτηθείς διευθυντής της “Καθημερινής Κύπρου” Ανδρέας Παράσχος, καθιστά τη Λευκωσία εξαιρετικά ευάλωτη σε πιέσεις.
Προσώρας η Αθήνα αποφεύγει να τοποθετηθεί στο ζήτημα και αφήνει να αποφασίσει η Λευκωσία, ωστόσο επικρατεί έντονη ανησυχία καθώς μια τέτοια διαδικασία ίσως εξελιχθεί παράλληλα με τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα να διεξάγει διάλογο με την Τουρκία. Οι διερευνητικές επαφές μπορεί να αποτελούν πρόσχημα για να κατευναστεί η σύγκρουση των τελευταίων μηνών της ΕΕ με την Τουρκία, όμως ο Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να κλείσει μέτωπα. Εχει εξασφαλίσει τη θετική στάση της Γερμανίας (ο Χάϊκο Μάας ταξιδεύει ξανά στην Άγκυρα), η οποία έχει κινητοποιήσει ως άτυπο διαμεσολαβητή τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα(!), ενώ αποκαθιστά πλήρεις σχέσεις και με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Υπό το πρίσμα αυτό απομακρύνεται η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, ενώ η Αθηνα καλείται σε “παράλληλο διάλογο” (πέραν των διερευνητικών επαφών), τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και σε απευθείας συνομιλίες Δένδια-Τσαβούσογλου, ακόμα και του Τούρκου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Χαρακτηριστικά ο έμπειρος ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον αναφέρει:
Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω ότι οι ξένοι “μεσολαβητές”-υπηρέτες της Τουρκίας, οι Βρετανοί και στελέχη της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, ξεκίνησαν ένα σκληρό γύρο απειλών και εκβιασμών εναντίον της Κύπρου, του προέδρου της και κάποιων εκτεθειμένων πολιτικών. Ο στόχος είναι να τελειώσουν την Κύπρο, επιβάλλοντας μία φιλοτουρκική λύση, μέχρι τον Ιούνιο.
Η διαφθορά των πολιτικών είναι το όχημα για να επιβληθεί η “λύση”, που θα προσφέρει το νησί στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν. Μερικά πράγματα δεν γίνονται τυχαία. Γι’ αυτό, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης ΔΕΝ πρέπει να πάει στην Πενταμερή. Η διάσκεψη αυτή είναι παγίδα. Λόγω των επιθέσεων που δέχεται οι αντοχές του εκμηδενίστηκαν. Έκανε τεράστιο λάθος το 2004 υποστηρίζοντας παθιασμένα το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να επαναλάβει το λάθος. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να θέσει σε κίνδυνο εξαφάνισης τον Ελληνισμό της Κύπρου.
Η πενταμερής
Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου Κυριάκος Ι. Κούσιος, η Λουτ ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη για την πρόθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή (με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Βρετανίας, Τουρκίας) εντός του ερχόμενου Φεβρουαρίου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε την ετοιμότητα του για να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή στο πλαίσιο της επιστολής του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ημερομηνίας 26 Οκτωβρίου 2020. Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία πως η άτυπη πενταμερής θα οδηγήσει σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.
Σύμφωνα πάντα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε παράλληλα τη σημασία προώθησης ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ως και η σχετική παράκληση του γενικού γραμματέα, τα οποία θα δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα και τις προοπτικές για επίτευξη του στόχου επίλυσης του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος και ούτε βοηθούν στην επιτυχία ενός νέου διαλόγου.