Παρά το αυστηρό lockdown, οι Πορτογάλοι καλούνται την Κυριακή στις κάλπες για να εκλέξουν τον Πρόεδρό τους, σε μία εκλογική αναμέτρηση, η οποία αναμένεται να οδηγήσει ξανά στον προεδρικό θώκο τον νυν Πρόεδρο, τον μετριοπαθή συντηρητικό Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα. Καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν την επανεκλογή του Σόυζα ήδη από τον πρώτο γύρο, αγωνία υπάρχει μόνον για το ποσοστό που θα λάβει ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Αντρέ Βεντούρα, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει έκπληξη, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας τη σοσιαλίστρια πρώην Ευρωβουλευτίνα Άνα Γκόμες.
Το ποσοστό συμμετοχής των 10,8 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αποτελεί άλλο ένα μεγάλο στοίχημα των πορτογαλικών προεδρικών εκλογών, καθώς τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 08:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος) στη χώρα, η οποία εδώ και 10 ημέρες τελεί υπό ένα δεύτερο γενικό λοκντάουν για να αναχαιτιστεί μία πιθανή έξαρση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού.
Μετά τα εμπορικά καταστήματα και τα εστιατόρια, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στο κλείσιμο των σχολείων για ένα δεκαπενθήμερο, την ώρα που ακόμη και χθες Σάββατο κατέγραφε νέο ρεκόρ σε ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από COVID-19, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τότε που ξέσπασε η πανδημία ξεπέρασε το όριο των 10.000.
Έχοντας καταγράψει περισσότερα από 80.000 κρούσματα την εβδομάδα που πέρασε, η Πορτογαλία καταλαμβάνει την πρώτη θέση παγκοσμίως, σε αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, καθώς την ξεπερνάει μόνον ο βρετανικός θύλακας του Γιβραλτάρ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το AFP από τις εθνικές αρχές.
Αποφυγή ενός δεύτερου γύρου
Στην τελευταία προεκλογική του ομιλία, ο απερχόμενος Πρόεδρος κάλεσε τους ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν, για να αποφευχθεί ένας δεύτερος γύρος στις 14 Φεβρουαρίου και για “να γλιτώσουν οι Πορτογάλοι από την παράταση της εκλογικής διαδικασίας” κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων κρίσιμης σημασίας για την ανάσχεση της πανδημίας.
“Αρκεί μια αποχή 70% για να καταστεί σχεδόν αναπόφευκτος ένας δεύτερος γύρος” δήλωσε ο 72χρονος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, πρώην καθηγητής δικαίου, ο οποίος απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα, ως πολιτικός σχολιαστής στην τηλεόραση.
Πράγματι, υποψήφιοι και παρατηρητές εκφράζουν φόβους ότι το υγειονομικό πλαίσιο, προστιθέμενο στο προβλέψιμο αποτέλεσμα των εκλογών, μπορεί να προκαλέσει πολύ μικρή κινητοποίηση, κάτι το οποίο δημιουργεί τον κίνδυνο να θολώσει το τοπίο σε σχέση με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.
Στις τελευταίες από αυτές, ο απερχόμενος πρόεδρος πιστώνεται τουλάχιστον το 58% της πρόθεσης ψήφου, έναντι σχεδόν 15% της σοσιαλίστριας Άνα Γκόμες και ενός ποσοστού λίγο υψηλότερου από 10% του ακροδεξιού Αντρέ Βεντούρα.
Οι τέσσερις Πρόεδροι που γνώρισε η Πορτογαλία, μετά την πτώση της δικατατορίας το 1974, εξελέγησαν όλοι από τον πρώτο γύρο των εκλογών για πενταετή θητεία.
Ο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο οποίος εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλής από τότε που εξελέγη πριν από πέντε χρόνια, “συγκατοίκησε” χωρίς σημαντικά απρόοπτα με τους σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, οι οποίοι για να αποφύγουν μια βέβαιη ήττα, δεν κατέβασαν υποψήφιο.
Ο Κόστα αρνήθηκε επίσης να υποστηρίξει την 66χρονη Άνα Γκόμες, μια διπλωμάτη καριέρας, που αναδείχθηκε ως εξέχουσα πολέμια της διαφθοράς και ύψωσε τείχος κατά της ανόδου της ακροδεξιάς.
Ο Αντρέ Βεντούρα από την πλευρά του δηλώνει ότι θέλει “να συντρίψει την αριστερά”, στην οποία ανήκουν τρείς από τους επτά υποψηφίους, και ελπίζει έτσι να επιβεβαιώσει την άνοδο της ακροδεξιάς, σε μια χώρα που μέχρι στιγμής αποτελούσε εξαίρεση.
Με ποσοστό 1,3% και 70.000 ψήφους στις βουλευτικές του 2019, ο 38χρονος νομικός έγινε ο μοναδικός βουλευτής του αντισυστημικού κόμματος “Chega” (Φτάνει), το οποίο ίδρυσε ο ίδιος, αφού προηγουμένως είχε περάσει από τις τάξεις του κυρίου κόμματος της πορτογαλικής κεντροδεξιάς, όπως και ο απερχόμενος πρόεδρος.