Τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ της Λέσβου φέρνουν στη Βουλή προς συζήτηση 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ερωτούν του υπουργούς ποιές ενέργειες έχουν ληφθεί, ώστε να προστατευθούν οι πρόσφυγες από την παρουσία συγκεντρώσεων μολύβδου που ανιχνεύθηκε στην περιοχή.
Θέτουν το ζήτημα των πλημμυρικών φαινομένων στον καταυλισμό και ρωτούν τους υπουργούς, σε ποιά άμεσα μέτρα θα προβούν τα αρμόδια υπουργία για να προστατεύσουν τους πρόσφυγες. Όπως επίσης ποιά μέτρα θα ληφθούν για την προστασία από χιόνια και παγετό.
Αξίζει να σημειωθεί πως αργά το βράδυ της Τρίτης, που επικρατούσαν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες και μετά από παγκόσμια κατακραυγή, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό είχε αναδειχθεί σαν θέμα σε πολλά ευρωπαϊκά μέσα, ο υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης επισκέφθηκε εξωτερικά τον καταυλισμό για να φωτογραφηθεί.
Διαπίστωσε μάλιστα, ότι οι έκτακτες καιρικές συνθήκες «δεν έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα και αντιμετωπίζονται χωρίς να διαταραχθεί η κανονικότητα της δομής», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση των βουλευτών, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης επιβεβαιώνονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των προσφύγων.
Το ίδιο και από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, που κάνουν λόγο για συνθήκες διαβίωσης χωρίς ηλεκτροδότηση και τρεχούμενο νερό με τους πρόσφυγες εκτεθειμένους στις καιρικές συνθήκες, καθώς οι σκηνές που διαμένουν προορίζονται για θερινή διαμονή.Επιπλέον, η κακοκαιρία και ο παγετός που πλήττει τις τελευταίες μέρες το σύνολο της χώρας, καθιστούν τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εξαιρετικά ακατάλληλες και επικίνδυνες.
Αναφέρουν επίσης μελέτη που εκπόνησε η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και σε σχέση με το υδρογεωλογικό καθεστώς, η θέση Μαυροβούνι, εμφανίζει φαινόμενα τοπικής υφαλμύρινσης, με βάση το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και επειδή τοποθετείται στην έξοδο επιμήκους λεκάνης, εκτιμάται ότι σε επεισόδια έντονης βροχόπτωσης θα παρουσιάζονται φαινόμενα συσσώρευσης επιφανειακών απορροών, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται τις τελευταίες ημέρες.
Σε αυτές τις τραγικές συνθήκες έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα του μόλυβδου στην περιοχή, που τίθεται από θέσεις φορέων και δημοσιεύματα. Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) στην περιοχή του ΚΥΤ Καρά Τεπέ και έχει αναρτηθεί στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Μαυροβουνίου, τμήμα της οποίας λειτουργούσε σαν πεδίο βολής, δώδεκα (12) δειγματοληψίες. Τα δέκα (10) από τα δώδεκα δείγματα παρουσιάζουν τιμές μικρότερες των οριακών που ορίζονται διεθνώς.
Όπως επισημαίνεται στις υπόλοιπες δύο δειγματοληψίες, που λήφθηκαν στην περιοχή πρόσκρουσης των σφαιρών και πτώσης βολών στους πρόποδες του δυτικού βορειοδυτικού τμήματος της πλαγιάς του λόφου Μαυροβούνι, εμφανίστηκαν υψηλές τιμές συγκέντρωσης μόλυβδου, οι οποίες παρότι είναι κάτω των διεθνών ορίων, στη μελέτη τονίζεται ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό και τη χωροθέτηση των σκηνών στο ΚΥΤ καθώς και στη λήψη μέτρων για αποφυγή ενδεχόμενης δημιουργίας σκόνης σε περιόδους ξηρασίας και ισχυρών ανέμων.
Με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να δηλώνει ότι όλα τα δείγματα εντός οικιστικής περιμέτρου είχαν δεδομένα συγκέντρωσης μόλυβδου κάτω από τα διεθνή όρια για οικιστική χρήση, χωρίς να τοποθετηθεί σχετικά με την επισήμανση του ΕΑΓΜΕ ότι, έστω και αν οι ποσότητες είναι κάτω των ορίων, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό.
Εξωφρενικό θεωρούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ότι, παρόλο που η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος έκθεσης, δεν προχωρά άμεσα σε ενέργειες που απαιτούνται για την προστασία των ανθρώπων, καθώς ο ΠΟΥ υποστηρίζει, ότι ακόμη και έκθεση σε χαμηλά επίπεδα έχει συνδεθεί με σοβαρές βλάβες στην ανθρώπινη υγεία των ανθρώπων και ιδιαίτερα των παιδιών.
Πηγή: avgi.gr