Καταπέλτης στο κυβερνητικό αφήγημα είναι η επιστολή της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας, η οποία παρεμβαίνει μετά την επαναφορά του μέτρου (για 3η φορά σε 11 μήνες) για αναστολή ως και 80% των χειρουργείων, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για αύξηση της βαριάς νοσηρότητας και των θανάτων εκτός Covid και για πρωτοφανή – μη διαχειρίσιμη συσσώρευση περιστατικών μετά τη λήξη της πανδημίας.
Με αναφορά στη Βουλή παρεμβαίνει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης στο θέμα του επικίνδυνου, όπως αναφέρει, πλέον περιορισμού των νευροχειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας καταθέτοντας προς τον Υπουργό Υγείας την επιστολή-καταπέλτη της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας επισημαίνοντας τα πολύ υψηλά ποσοστά μείωσης των επεμβάσεων στα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του 42% στο Νοσοκομείο της Νίκαιας “εξαιτίας των κεντρικών εντολών για περιορισμό στα πλαίσια της πανδημίας”.
Με την επιστολή της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας ζητείται, μεταξύ άλλων, «να αρθούν άμεσα οι κεντρικές εντολές περιορισμού των νευροχειρουργικών επεμβάσεων» εξηγώντας ότι «αν συνεχιστούν οι κεντρικές εντολές για περιορισμό των Νευροχειρουργικών επεμβάσεων, πολλοί συμπολίτες μας με νευρολογική παθολογία θα χαθούν, ενώ το καταστροφικό “brain drain” στον ιατρικό χώρο θα αναζωπυρωθεί».
Ενδεικτικό είναι ότι εκτός από το 42% της μείωσης στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλα νοσοκομεία, όπως στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων όπου η μείωση αγγίζει το 39%, και ακολουθεί το ΑΧΕΠΑ με μείωση κατά 35%, και το ΚΑΤ κατά 30%, με ανάλογους δείκτες να παρατηρούνται και στα υπόλοιπα Νευροχειρουργικά τμήματα της χώρας.
Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε ότι «παρόλο που γνωρίζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι η νευροχειρουργική νοσηρότητα δεν μειώθηκε ξαφνικά το διάστημα της πανδημίας, με ευθύνη της Κυβέρνησης περιορίστηκαν οι επεμβάσεις με το ποσοστό της μείωσης να ξεπερνά ακόμη και το 40% σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Αυτό βεβαίως είναι εγκληματικό και η επιστολή της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρίας είναι καταπέλτης για την Κυβέρνηση η οποία πρέπει άμεσα να σταματήσει αυτό τον δραστικό περιορισμό και να λάβει γενναίες αποφάσεις ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».
Με το κείμενο της αναφοράς ο βουλευτής Ηρακλείου ζητά την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες του Υπουργού καθώς και να ενημερωθεί σχετικά.
H επιστολή προς την κυβέρνηση έχει ως εξής:
«Θεωρούμε αυτονόητο το ότι σας είναι γνωστό πως η Ελληνική Νευροχειρουργική Κοινότητα έχει πραγματοποιήσει άλματα προόδου τις τελευταίες δεκαετίες όσον αφορά στην ποιότητα και στην ποσότητα των παρεχόμενων στον πληθυσμό νευροχειρουργικών υπηρεσιών. Λόγω αυτών των αλμάτων προόδου έχει περιοριστεί πολύ σημαντικά ο αριθμός ασθενών που καταφεύγουν στο εξωτερικό για νευροχειρουργικές επεμβάσεις. Κι’ αυτό γιατί η Ελληνική Νευροχειρουργική Κοινότητα έχει κατακτήσει το υψηλό επίπεδο και τη συγκρότηση που της επιτρέπει να αντιμετωπίζει όλο το φάσμα της νευροχειρουργικής νοσηρότητας, εκτελώντας όλη την γκάμα των σύγχρονων διεθνώς νευροχειρουργικών επεμβάσεων, ακόμα και των πιο εξεζητημένων και απαιτητικών, ενώ αποδεδειγμένα συμμετέχει ενεργά και πρωτοπορεί στη νευροχειρουργική κλινική έρευνα. Δυστυχώς αυτή η ποιοτική και ποσοτική επάρκεια πλήττεται τους τελευταίους έντεκα μήνες λόγω κεντρικών εντολών για δραστικό περιορισμό των νευροχειρουργικών επεμβάσεων. Εντολές οι οποίες επικαλούνται το θέμα της πανδημίας COVID-19.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως το διάστημα Μάρτιος 2020 – Ιανουάριος 2021 μειώθηκαν οι νευροχειρουργικές επεμβάσεις, ενδεικτικά, σε μερικά από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία (σε νευροχειρουργικά τμήματα Πανεπιστημιακά και τμήματα ΕΣΥ), κατά 42% (στο Νοσ. Νίκαιας), κατά 35% (ΑΧΕΠΑ), 30% (ΚΑΤ), 18% (Νοσ. Παπαγεωργίου Θεσ/κης), 39% (Παν/κό Νοσ. Ιωαννίνων), 22% (Παν/κό Νοσ. Λάρισας).
Ανάλογοι δείκτες παρατηρούνται και στα υπόλοιπα νευροχειρουργικά τμήματα. Θεωρούμε πως οι εντολές αυτές για οριζόντιο περιορισμό των νευροχειρουργικών επεμβάσεων δεν κινούνται σε σωστή κατεύθυνση για τους ακόλουθους λόγους:
1. Η νευροχειρουργική νοσηρότητα αυτονόητα δεν μειώθηκε το διάστημα της πανδημίας, με μοναδική εξαίρεση ίσως τα περιστατικά κακώσεων (τραυματισμών) κρανίου και σπονδυλικής στήλης λόγω των περιοριστικών μέτρων.
2. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διάγνωση και αντιμετώπιση των νευροχειρουργικών παθήσεων με συνοδό αντίστοιχη αύξηση της σχετικής βαριάς νοσηρότητας και θνητότητας.
3. Δεν υπάρχει κανένα τεκμηριωμένο επιδημιολογικό δεδομένο που να συσχετίζει τη διενέργεια νευροχειρουργικών επεμβάσεων με αύξηση του κινδύνου ενδονοσοκομειακής διασποράς της επιδημίας. Αντίθετα, όλες οι Νευροχειρουργικές Κλινικές έχουν επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά και άριστα αποτελέσματα στην τήρηση σχολαστικών προληπτικών μέτρων αποτροπής της ενδονοσοκομειακής διασποράς COVID-19.
4. Πλήττεται σοβαρότατα η εκπαίδευση των ειδικευομένων της Νευροχειρουργικής σε μια περίοδο που είχαμε κατορθώσει σε σημαντικό βαθμό να αναστρέψουμε το ρεύμα φυγής νέων πτυχιούχων Ιατρικής προς το εξωτερικό για λήψη της ειδικότητας εκεί.
5. Επιπροσθέτως, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς την αδυναμία τήρησης οποιασδήποτε λίστας αναμονής χειρουργείου, αφού η συσσώρευση περιστατικών θα είναι πρωτοφανής και μη διαχειρίσιμη κατά την αποδρομή της επιδημίας, όποτε αυτή συμβεί. Φοβόμαστε πως αν συνεχιστούν οι κεντρικές εντολές για περιορισμό των νευροχειρουργικών επεμβάσεων, πολλοί συμπολίτες μας με νευρολογική παθολογία θα χαθούν, ενώ το καταστροφικό “brain drain” στον ιατρικό χώρο θα αναζωπυρωθεί.
Γι΄ αυτό θεωρούμε πως πρέπει:
- Να αρθούν ΑΜΕΣΑ οι κεντρικές εντολές περιορισμού των νευροχειρουργικών επεμβάσεων και να μην έρθουν νέες.
- Τώρα που υπάρχει αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, να διατίθεται επαρκής αριθμός non-covid κλινών ΜΕΘ για τις ανάγκες των νευροχειρουργικών ασθενών.
- Να ενισχυθεί το έργο μας με τη συνεπικούρηση επαρκών σε αριθμό ιατρών αναισθησιολόγων, καθώς και νοσηλευτών στις χειρουργικές αίθουσες και στα τμήματα.
- Για τους ειδικευόμενους της Νευροχειρουργικής να επεκταθεί στα 3 έτη (αντί για 2 που ισχύει έως σήμερα) το δικαίωμα παράτασης θητείας μετά την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου ειδικότητας, έτσι ώστε κατόπιν δικής τους επιλογής να μπορούν να αναπληρώσουν κενά στην εκπαίδευσή τους όσοι/ες ειδικευόμενοι/ες το επιθυμούν».
Πηγή: 902.gr