Όλο και πιο μακριά φαίνεται πως πηγαίνει η άρση του lockdown από την 1η Μαρτίου στην Αττική, καθώς πλέον είναι κοινή παραδοχή και μεταξύ των επιστημόνων πως τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι πολύ άσχημα και ότι έχει αποτύχει εντελώς η στρατηγική του “ακορντεόν”.
Ενα χρόνο μετά την εμφάνιση του κοροναϊού στην Ελλάδα, η σημερινή ημέρα είναι πολύ κρίσιμη, καθώς οι ειδικοί αφού εξετάσουν αναλυτικά τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, θα κάνουν την εισήγησή τους στον πρωθυπουργό σχετικά με το διάστημα παράτασης του lockdown.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η εισήγηση θα είναι για παράταση των μέτρων στην Αττική έως τις 15 Μαρτίου παρά το ότι η αγορά πλέον ασφυκτιά και πολλές επιχειρήσεις ετοιμάζονται για μόνιμο λουκέτο.
Τα ημερήσια κρούσματα αγγίζουν τα επίπεδα του Νοεμβρίου 2020 όταν είχε κορυφωθεί το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, ενώ οι διασωληνωμένοι καταγράφουν σταθερή άνοδο ημέρα με την ημέρα, με την πληρότητα των ΜΕΘ Covid στην Αττική να ανέρχεται στο 90%. Την ίδια ώρα, οι μεταλλάξεις ολοένα και εξαπλώνονται, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό σκηνικό.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη προανήγγειλε ευθέως στο υπουργικό συμβούλιο πως τα περιοριστικά μέτρα για την Αττική δεν πρόκειται να αρθούν από την 1η Μαρτίου, όπως υπολογιζόταν: «Είδαμε μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου». Ενδεικτικό της κατάστασης είναι επίσης πως στην καθιερωμένη σύσκεψη του ΕΟΔΥ συμμετείχε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
Να θυμίσουμε ότι την Πέμπτη σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε για άλλη μια μέρα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν ήταν 1.784.
Στενάζουν τα νοσοκομεία, εξαντλούνται οι ΜΕΘ
Όπως είπε στο Mega, η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, ποια είναι σήμερα η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και τι θα γίνει με το lockdown.
«Τα πράγματα στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολα. Έχουν καλυφθεί το 90% των ΜΕΘ. Τώρα ξεκινά το δεκαπενθήμερο μετά το lockdown, και τώρα, από την επόμενη εβδομάδα, αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών. Δεν περιμένουμε άμεση μείωση των ασθενών στις ΜΕΘ», είπε η κ. Παγώνη.
«Δεν είναι μόνο οι ασθενείς με κορωνοϊό. Είχαμε εφημερία στο Γεννηματάς και είχαμε τόσο κόσμο που φτάσαμε στο σημείο να ψάχνουμε πώς θα βρούμε κρεβάτια να τους εξυπηρετήσουμε. Είναι μεγάλες οι μάχες στα νοσοκομεία. Στο Γεννηματάς οι ΜΕΘ για κορωνοϊό είναι γεμάτες. Έχουμε κενές μόνο απλές κλίνες covid. Και γίνεται προσπάθεια να βρεθούν νέες ΜΕΘ covid στην Αττική», σημείωσε η κ. Παγώνη περιγράφοντας τη δύσκολη εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι γιατροί στα νοσοκομεία της Αττικής.
«Πάμε βήμα – βήμα. Δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί ένας ασθενής non covid σε άλλο νοσοκομείο. Είναι δύσκολες καταστάσεις αυτές. Όταν υπάρχουν ακόμα κενές κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία, θα πρέπει πρώτα να γίνει η πλήρωση αυτών και μετά να αρχίσουμε να διοχετεύουμε κόσμο σε ιδιωτικές κλινικές», πρόσθεσε.
«Είμαστε σε μια δύσκολη φάση, γιατί έχουμε κουραστεί όλοι. Έχει περάσει ένας χρόνος και συνεχίζουμε να βλέπουμε κρούσματα αρκετά και αυτό μας αποκαρδιώνει», τόνισε η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Για το νοσοκομείο Σωτηρία, τόνισε ότι νοσηλεύονται με κορωνοϊό λίγοι περισσότεροι από 300 ασθενείς εκ των οποίων περίπου οι 80 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σε όλη την Αττική η κάλυψη σε ΜΕΘ είναι γύρω στο 90%.
Στο νοσοκομείο Αττικόν που την Πέμπτη είχε εφημερία, η βραδιά ήταν πολύ δύσκολη. Οι γιατροί δίνουν έναν άνισο αγώνα ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, καθώς πολλά είναι τα περιστατικά που έρχονται από το ΕΚΑΒ, αλλά και ο κόσμος που έρχεται με τα δικά του μέσα.
Στο Mega μίλησε ο ιατρός ΩΡΛ χειρουργικής στο Αττικό Νοσοκομείο, Γιώργος Σιδέρης. «Δεν έχει τελειώσει ακόμα η χθεσινή εφημερία. Αυτή τη στιγμή οι τέσσερεις μονάδες κορωνοϊού είναι γεμάτες, το ίδιο και οι ΜΕΘ που είναι για κορωνοϊό. Υπάρχουν άνω των 60 ράντζων στους διαδρόμους. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η διαχείριση περιστατικών. Αυτή η πλημμύρα φαίνεται ότι είναι σε όλη την Αττική, για αυτό ανησυχούμε πάρα πολύ. Έχουμε θίξει το θέμα με τα ράντζα και στο υπουργείο και στη διοίκηση, και δεν έχει βρεθεί λύση. Δεν έχουμε ποτέ κάτω από 50 ράντζα», είπε ο κ. Σιδέρης.
Βατόπουλος: Δεν αποκλείονται νέα μέτρα
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αφού τόνισε πως «είναι πολλά τα κρούσματα ακόμα και το σύστημα Υγείας πιέζεται», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα εκτός από την παράταση του lockdown της Αττικής. Σημείωσε ότι τις τελευταίες μέρες πολλές βρέθηκαν στο «κόκκινο» και έχουμε μια επιδημία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «Τα περιοριστικά μέτρα έχουν προφανώς ελαττώσει τα κρούσματα, δεν έχουμε τα μεγέθη που φοβόμασταν ότι θα είχαμε» είπε.
«Έχουμε τις μεταλλάξεις του ιού οι οποίες και αυτές εξαπλώνονται και κατά τα φαινόμενα είναι πιο μεταδοτικές και έχουμε και τον εμβολιασμό που προχωράει. Να πούμε και τα καλά», πρόσθεσε.
«Επιμένουμε στην εφαρμογή των μέτρων» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος και υπενθύμισε ότι είναι σημαντικό να προσπαθούμε να μη συγχρωτιζόμαστε με αγνώστους και να κρατάμε αποστάσεις. Σχετικά με τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, είπε πως η κατάσταση δεν είναι ανεξέλεγκτη αλλά προφανώς και «θέλουμε να δούμε μείωση».
Σχετικά με την επιβολή των μέτρων, ο καθηγητής εξήγησε ότι πρέπει να δούμε το θέμα πιο ευρύτερα καθώς πλέον έχουν μπει οι παράγοντες οικονομία και κοινωνία. «Πέρσι, τον Μάρτιο ήταν πιο εύκολο να προτείνει κανείς lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας. Η κοινωνία το άντεχε» είπε χαρακτηριστικά.
Σαρηγιάννης: Δεν αρκεί μια εβδομάδα παράταση
Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν πως θα αργήσει αρκετά ακόμα η άρση του lockdown, με τους ειδικούς να χαρακτηρίζουν επικίνδυνη οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων τώρα.
«Με βάση τα δεδομένα να δούμε αν από τις 15 Μαρτίου, θα μπορούμε να εισηγηθούμε κάποιο άνοιγμα. Να ξεκινήσουν τα σχολεία να πηγαίνουν τα παιδιά, και να μπορεί και ο κόσμος να πάει σε ένα κατάστημα με ειδικές συνθήκες να ψωνίσει. Δεν θα πετάξουμε χαρταετό. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, δεν μπορούμε να βγούμε όλοι έξω και να δημιουργηθεί συνωστισμός. Προσπαθούμε να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Ας δούμε πώς θα πάνε και αυτές οι 15 ημέρες. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δίνεται ένας αγώνας, προσπαθούμε να βγούμε από ένα πόλεμο, και δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μία μάχη», τόνισε η Ματίνα Παγώνη.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υπογράμμισε ότι μια εβδομάδα παράτασης του lockdown δεν είναι αρκετή.
Όπως εξήγησε την Τρίτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για να βγει η μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας από το «κόκκινο», μία εβδομάδα δεν φτάνει, καθώς η απόδοσή του «απαγορευτικού» υπολογίζεται στο 45%, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τον περασμένο Μάρτιο.
Αναφορικά με τη χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, σημείωσε ότι για να θεωρηθεί ασφαλές το άνοιγμα στην Αττική, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν κάτω από τα 450, πράγμα που είναι εξαιρετικά δύσκολο. « Η αποκλιμάκωση μπορεί να είναι σημαντική, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να βγάζει την Αττική από το κόκκινο», πρόσθεσε.
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό το lockdown δεν θα είναι το τελευταίο, αν τα μεταλλαγμένα κρούσματα έχουν τη δυναμική διασποράς που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή. «Παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων και δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα τα πλήρη δεδομένα για την αρχή της διασποράς τους, οπότε δεν είμαι σίγουρος για την εξέλιξη της δυναμική».
Ωστόσο, άφησε μια χαραμάδα αισιοδοξίας για το καλοκαίρι επισημαίνοντας ότι «αν φτάσουμε σε ένα 30% του εμβολιασμού στον συνολικό πληθυσμό, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τέλος Μαΐου, η δυναμική διασποράς του ιού, ακόμα και τα υπερμεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη, θα είναι πολύ πολύ χαμηλή». Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι ακόμα και με αυτό το κακό σενάριο, στο τέλος Ιουνίου θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. «Δεν θα έχουμε ανοσία της αγέλης, αλλά θα έχουμε ένα τείχος ανοσίας», δήλωσε ο καθηγητής εκτιμώντας ότι η ανοσία της αγέλης θα επιτευχθεί τον Οκτώβριο με Νοέμβριο του 2021.
Καθηγητής Παυλάκης: Ολέθρια τώρα η χαλάρωση του lockdown
Κάθε σκέψη για άνοιγμα υπό τις τωρινές συνθήκες θα είναι ολέθρια, καθώς η κρίση στην Αττική δεν έχει αποφευχθεί, προειδοποίησε ο ιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης από τις ΗΠΑ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Οποιαδήποτε χαλάρωση, με μαθηματική ακρίβεια σε ορισμένες εβδομάδες θα είναι τσουνάμι», προειδοποίησε ο καθηγητής.
Ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε «μούφα» το lockdown λόγω της μη εφαρμογής του και όχι λόγω των μέτρων που προβλέπει.
«Αυτή τη στιγμή, αυτό που κρατάει την Ελλάδα σε πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό νομοταγών πολιτών και πειθαρχημένων», τόνισε ο καθηγητής προσθέτοντας πως είναι άδικο να πληρώνουν οι πολίτες την μειοψηφία που δεν ακολουθεί.
Πρότεινε ακόμη περισσότερη τηλεργασία, προσοχή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ σε όσες δραστηριότητες είναι ανοιχτές -και είναι πολλές όπως σχολίασε, πρέπει να προστατευτούν οι μεροκαματιάρηδες που γυρίσουν στα σπίτια τους τον ιό, να κρατούν αποστάσεις. Ταυτόχρονα, η πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα για ήπια επιβολή των περιορισμών.
Πλατανησιώτης: Το «ακορντεόν» κάνει χειρότερη δουλειά
Ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης δήλωσε πως η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική προκαλεί δικαιολογημένα φόβο, ενώ αναφέρθηκε σε μερίδα πολιτών που έχει τη μάσκα ως αξεσουάρ, αλλά και και όλους όσοι δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού.
«H αύξηση στην Αττική μας έχει τρομάξει όλους. Δεν υπάρχει αντίλογος για το ότι πρέπει να συνεχιστεί το lockdown, αν μπορούμε να το ονομάσουμε αυτό lockdown, αφού εκτός από την εστίαση και το λιανεμπόριο όλα λειτουργούν κανονικά, όλοι γυρνάνε έξω και δυστυχώς από πολλούς η μάσκα χρησιμοποιείται ως αξεσουάρ. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά πρέπει να συνειδητοποιηθούμε όλοι μας. Θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αστυνόμευση. Οι ανόητοι και οι αρνητές δεν έχουν δικαίωμα να κολλήσουν όλους εμάς τους υπόλοιπους» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Open TV.
Για ενδεχόμενο άνοιγμα του εμπορίου και της εστίασης, ο κ. Πλατανησιώτης ανέφερε πως «αν δεν είχαμε τέτοια αύξηση στα κρούσματα θα έπρεπε να έχει ανοίξει το λιανεμπόριο». «Με αυστηρούς όρους θα μπορούσε να λειτουργήσει και η εστίαση. Τελικά, το «ακορντεόν» κάνει χειρότερη δουλειά από ένα σκληρό lock down» σχολίασε.
Δερμιτζάκης: Σκληρό lockdown και όταν… εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού
Την άποψη πως θα πρέπει να υπάρξει σκληρό lockdown όταν το 60-70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί εξέφρασε ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.
Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Δερμιτζάκης είπε χαρακτηριστικά πως «Αν πετύχουμε ένα 60-70% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί τον Μάιο, και κάνουμε μετά ένα πολύ σκληρό lockdown τριών εβδομάδων, τότε ίσως μπορούμε μετά να ανοίξουμε συνολικά. Η μεταβατική περίοδος θα είναι πολύ πιο ελεύθερη από ό,τι είμαστε τώρα, αλλά δε θα είναι τελείως ελεύθερα.
Ακόμα και να φτάσουμε στο 70% του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο, είναι διαφορετική η θεωρία από την πράξη στον έλεγχο του ιού. Ακούμε για μεταλλάξεις ή για στελέχη. Δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποιο στέλεχος να αρχίσει τη μετάδοσή του. Από το σημείο που θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης, μέχρι το σημείο που πραγματικά ελέγχουμε την πανδημία, πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στη διαχείριση».
Σχετικά με την κάρτα εμβολιασμού, ο Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε πως αυτό δυσκολεύει όταν πολλοί πολίτες δεν έχουν κάνει το εμβόλιο όχι επειδή δε θέλουν, αλλά επειδή δεν είναι διαθέσιμο. Αυτό όπως είπε δημιουργεί ανισότητα γιατί θα μπαίνουν σε μεγάλους περιορισμούς χωρίς επί της ουσίας να ευθύνονται. Όπως είπε για το θέμα αυτό υπάρχουν διαφορετικές γνώμεις των ειδικών.