Η επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιλέξει τελικά ημίμετρα για την ανάσχεση του σφοδρότατου τρίτου κύματος της πανδημίας δεν βρίσκει σύμφωνους όλους του επιστήμονες της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ανάμεσά τους και τον Σωτήρη Τσιόδρα.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αλλά και άλλοι επιστήμονες, φέρονται να ήταν υπέρ της λήψης καθολικού lockdown σε όλη τη χώρα για, τουλάχιστον, τρεις εβδομάδες αφού η εκτίμησή τους είναι ότι τα μέτρα που προέκρινε η κυβέρνηση είναι αμφίβολο εάν θα είναι άμεσα αποτελεσματικά.
Ο φόβος του Σωτήρη Τσιόδρα και των άλλων επιστημόνων που ήταν υπέρ της «σκληρής γραμμής» είναι πως η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ πρωτίστως στην Αττική αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας είναι πρωτοφανής και υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει και να μην είναι ούτε υποτυπωδώς διαχειρήσιμη.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και οι άλλοι επιστήμονες που διαφωνούν με τα μέτρα που επιλέχθηκαν, έκριναν ότι θα πρέπει για τρεις εβδομάδες να μπει lockdown και σε παραγωγικές δραστηριότητες που παραμένουν ανοικτές και απασχολούν δια ζώσης πάρα πολλούς εργαζομένους.
Το μέτρο αυτό εκτιμούσαν ότι θα μειώσει δραστικά τη μεταδοτικότητα στους εργασιακούς χώρους αλλά και στα ΜΜΜ ενώ θα περιόριζε ουσιαστικά και την κινητικότητα.
Αντίθετα δεν πιστεύουν ότι η αλλαγή της χρήσης του κωδικού έξι με τη χρησιμοποίησή του μόνο για βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο καθώς και ο χιλιομετρικός περιορισμός για την πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες, μπορεί σε αυτή την κρίσιμη φάση να βοηθήσουν στην ανάσχεση του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Η κυβέρνηση, όμως, εκτίμησε ότι η οικονομική ζημιά από ένα καθολικό και οριζόντιο lockdown θα ήταν πάρα πολύ μεγάλη και επέλεξε ημίμετρα που είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να μειώσουν την μεταδοτικότητα την ίδια ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία και οι υγειονομικοί ασφυκτιούν βρισκόμενοι στα όριά τους.