Τη βαθιά τους ανησυχία μετά την παραίτηση του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου εκφράζονται οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων ΙΤΥΕ Διόφαντος.
Με επιστολή που έστειλαν στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρουν ότι οι παραιτήσεις προκαλούν σοβαρούς τριγμούς στην εύρυθμη επιχειρησιακή λειτουργία του ΙΤΥΕ, ενώ ενισχύουν και τις φήμες περί συρρίκνωσης ή ακόμη και κατάργησης του οργανισμού.
«Αναφορικά μάλιστα με το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης του προέδρου, μας δίνεται η ευκαιρία να σας επισημάνουμε ότι δεν υπήρξε η παραμικρή πρόοδος στο ζήτημα του εσωτερικού κανονισμού. Η εκκρεμότητα αυτή έχει πολλαπλές βλαπτικές συνέπειες στην οργάνωση, στελέχωση και λειτουργία του ΙΤΥΕ και του σημαντικού έργου που καλείται να επιτελέσει» υπογραμμίζουν.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων ΙΤΥΕ Διόφαντος ζητούν τις άμεσες ενέργειες της Νίκης Κεραμέως «ώστε να μην διαταραχτεί η ομαλή λειτουργία του οργανισμού, ειδικά στην τρέχουσα περίοδο, όπου οι πιέσεις στην κοινωνία είναι ασφυκτικές. Είναι αναγκαίο ο οργανισμός να μην μείνει χωρίς διοίκηση».
Αναλυτικά η επιστολή:
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Με την παρούσα θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία των εργαζομένων του Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος» μετά την παραίτηση του προέδρου, κυρίου Χρήστου Κακλαμάνη, και του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού, και να φέρουμε εις γνώση σας τα σημαντικά ζητήματα που αυτή εγείρει, τα οποία κρίνουμε ως ζωτικής σημασίας.
Το ΙΤΥΕ απασχολεί κατά κύριο λόγο νέους επιστήμονες, που όλο το προηγούμενο διάστημα στήριξαν απόλυτα το έργο του Υπουργείου Παιδείας, και ανταπεξήλθαν με αυτοθυσία στις μεγάλες δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία. Όλες και όλοι κληθήκαμε να αναπτύξουμε, να ενισχύσουμε και να υποστηρίξουμε ηλεκτρονικές πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης, να υποστηρίξουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς, να προσαρμοστούμε στις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν «εν μία νυκτί», ενώ παράλληλα συνέχισαν να λειτουργούν, με αυξημένες απαιτήσεις, το MySchool, η μισθοδοσία των εκπαιδευτικών, η επιμόρφωση και πλήθος άλλων προγραμμάτων που ο οργανισμός υλοποιεί με επιτυχία σταθερά τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, πάνω από 1.100.000 μαθητές και πάνω από 170.000 εκπαιδευτικοί χρησιμοποίησαν πλατφόρμες όπως το e-class, το e-me και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για να μπορέσει να συνεχιστεί εξ αποστάσεως η εκπαιδευτική διαδικασία. Επίσης, η υπέρμετρη προσπάθεια των εργαζομένων του ΙΤΥΕ κατέστησε εφικτό για ακόμη μια χρονιά να παραδοθούν τα βιβλία έγκαιρα στις σχολικές μονάδες. Δεκάδες ήταν οι εργαζόμενοι που, σε συνθήκες καραντίνας και απαγόρευσης κυκλοφορίας, κλήθηκαν να προσέλθουν στο χώρο εργασίας τους, είτε στο Ρίο της Πάτρας, είτε στα γραφεία του ΙΤΥΕ στην Αθήνα, είτε στις αποθήκες στον Ασπρόπυργο, ούτως ώστε να έλθει εις πέρας η δύσκολη αυτή αποστολή.
Η παραίτηση του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου, αφενός προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στην εύρυθμη επιχειρησιακή λειτουργία του ΙΤΥΕ, αφετέρου ενισχύει τις φήμες περί συρρίκνωσης, ή ακόμη και κατάργησης του οργανισμού, γεγονότα που όπως αντιλαμβάνεσθε προκαλούν ανησυχία και δυσαρέσκεια στους εργαζόμενους. Αναφορικά μάλιστα με το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης του προέδρου, μας δίνεται η ευκαιρία να σας επισημάνουμε ότι δεν υπήρξε η παραμικρή πρόοδος στο ζήτημα του εσωτερικού κανονισμού. Η εκκρεμότητα αυτή έχει πολλαπλές βλαπτικές συνέπειες στην οργάνωση, στελέχωση και λειτουργία του ΙΤΥΕ και του σημαντικού έργου που καλείται να επιτελέσει.
Άλλωστε έχουν περάσει μήνες από το καλοκαίρι του 2020, όταν, κατά την επίσκεψή σας στο κτήριο του ΙΤΥΕ στη Πάτρα, δεσμευτήκατε δημόσια να συνεργαστείτε με τη διοίκηση με σκοπό την έγκριση του εσωτερικού κανονισμού. Τα προβλήματα ωστόσο παραμένουν άλυτα. Η πλειοψηφία των εργαζομένων συνεχίζει να υπογράφει ανανεούμενες συμβάσεις έργου – πολλές φορές λίγων μηνών – χωρίς να υπάρχει καμία εξασφάλιση για το μέλλον τους. Η θέσπιση μόνιμων θέσεων εργασίας, μέσω της έγκρισης του κανονισμού, είναι επιτακτική και απολύτως απαραίτητη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η τελευταία πρόσληψη εργαζόμενου με σύμβαση αορίστου χρόνου ήταν πριν από τουλάχιστον 15 χρόνια! Η πανδημική κρίση μας απέδειξε ότι αυτό αποτελεί απόλυτη ανάγκη και προτεραιότητα.
Με την παρούσα ζητάμε τις άμεσες ενέργειες σας, ώστε να μην διαταραχτεί η ομαλή λειτουργία του οργανισμού, ειδικά στην τρέχουσα περίοδο, όπου οι πιέσεις στην κοινωνία είναι ασφυκτικές. Είναι αναγκαίο ο οργανισμός να μην μείνει στιγμή χωρίς διοίκηση.
Αναμένοντας την θετική ανταπόκρισή σας στην επιστολή μας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση.
Για το Δ.Σ. των εργαζομένων στο ΙΤΥΕ Διόφαντος
Ο πρόεδρος, Α. Τσίρμπας
Νίκος Φίλης: Παραίτηση – ηχηρή αποδοκιμασία της κυβέρνησης
«Η παραίτηση του καθηγητή Χρήστου Κακλαμάνη από τη θέση του προέδρου του «ΙΤΥΕ -ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» αλλά και ολόκληρου του ΔΣ του οργανισμού, αποδεικνύει την «επιτελική» αποδιοργάνωση που επικρατεί στο υπουργείο Παιδείας» σχολιάζει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Φίλης.
«Διαβάζοντας τις επιστολές παραίτησης, τόσο του προέδρου όσο και των μελών του ΔΣ, είναι «να σηκώνεται η τρίχα» οποιουδήποτε γνωρίζει τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) στην εκπαιδευτική καθημερινότητα (τηλεκπαίδευση, εκτύπωση σχολικών βιβλίων, Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ηλεκτρονικά αποθετήρια, MySchool, μισθοδοσία εκπαιδευτικών).
Σύμφωνα με τις επιστολές παραίτησης, η Νίκη Κεραμέως κρατούσε στα υπουργικά της συρτάρια τον Εσωτερικό Κανονισμό του Ινστιτούτου και κωλυσιεργούσε το διορισμό των αντιπροέδρων που παραιτήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2019. Επί 20 μήνες κώφευε στις διαρκείς εκκλήσεις ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα του ΙΤΥΕ, αρνούμενη να εκπληρώσει τις αυτονόητες υποχρεώσεις της.
Με τον τρόπο αυτό, οδήγησε τον «ΔΙΟΦΑΝΤΟ» σε διοικητική και λειτουργική αδράνεια, με αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- να αμφισβητείται η έγκαιρη εκτύπωση και διανομή των σχολικών βιβλίων για το 2021-2022.
Πρόκειται για ανήκουστες καταστάσεις, για άκρως προσβλητικές και επικίνδυνες συμπεριφορές. Πρόκειται επίσης για περιφρόνηση ενός άξιου πανεπιστημιακού δασκάλου με διεθνείς περγαμηνές, όπως και όλων των άξιων καθηγητών και επιστημόνων, που προσέφεραν -από κοινού με το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό- όλες τους τις δυνάμεις για τη διαρκή ενδυνάμωση του «ΙΤΥΕ- ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ».
Αν δεν πρόκειται για μια ακόμη ηχηρή απόδειξη ανικανότητας, η αντιμετώπιση που επιφύλαξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απέναντι στο Ινστιτούτο του, σηματοδοτεί είτε την προσπάθεια της κυβέρνησης για απόλυτο κομματικό έλεγχο είτε για συρρίκνωση των δράσεών του και τη λαφυραγώγηση κρίσιμων λειτουργιών του στον ιδιωτικό τομέα.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Παιδείας έχει την απόλυτη ευθύνη για τις όποιες αρνητικές συνέπειες που θα προκύψουν σε όλο το φάσμα του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέκεται δίπλα στο «ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» και καταγγέλλει κάθε σχέδιο που οδηγεί στην απαξίωση και την υπονόμευση του έργου του» τονίζει ο Νίκος Φίλης.