Λίγες μόνο ώρες πριν ανοίξει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τις ηλικίες 30 -39 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Alpha 98,9 εξέφρασε την άποψή της ότι το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο θα είναι υποχρεωμένη να κάνει η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δεν πρέπει τελικά να χορηγηθεί.
«Πρέπει να εμβολιαστούν οπωσδήποτε οι 30άρηδες, αλλά το AstraZeneca οι περισσότερες χώρες του κόσμου, όπου το έχουν εγκρίνει, είναι για μετά τα 55 έτη. Δεν ξέρω γιατί η επιτροπή και η πολιτεία το έκαναν αντίστροφα. Αφού έχουμε επάρκεια αυτού του εμβολίου έπρεπε να το χορηγήσουμε στους άνω των 50. Η πιθανότητα να πάθει κάτι μια κοπέλα στα 30 είναι πάρα πολύ μικρή, είτε νοσήσει είτε εμβολιαστεί. Σε αυτή την ηλικία, αυτός ο αμελητέος κίνδυνος είναι ίδιος, είτε περιμένει να νοσήσει είτε περιμένει να εμβολιαστεί», υπογράμμισε η κ. Λινού.
Αναφερόμενη παράλληλα στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων η κυρία Λινού ανέφερε πως θα μειώσει τους συνωστισμούς.
«Πραγματικά ελπίζω ότι θα δούμε μείωση και ότι το άνοιγμα θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τους ανθρώπους να μη συνωστίζονται φτάνει να συστρατευτούμε όλοι συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των ιδιοκτητών καταστημάτων ώστε να τηρηθούν όσο γίνεται περισσότερο τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.
«(Ο δείκτης θετικότητας) είναι κοντά στο τέσσερα για τις καθημερινές. Ήταν 6 ο δείκτης θετικότητας ενώ πριν από 20 ημέρες και παλαιότερα ήταν στο 7 στο 8 τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα πλησίαζε το 10. Ήταν μία συγκεκριμένη ημέρα που πλησίαζε το το 12. Οπότε το τέσσερα είναι το όριο συναγερμού. Ελπίζω ότι θα πάει ακόμα πιο κάτω», συνέχισε.
Αναφερόμενη στο πασχαλινό τραπέζι, τόνισε πως «αυτό το περί εννέα ατόμων, ποτέ δεν το κατάλαβα. Δεν ξέρω από πού προκύπτει αυτός ο αριθμός. Γιατί εννέα και όχι έξι ή οκτώ ή όχι δέκα;» και χαρακτήρισε «επικίνδυνη» τη μετακίνηση στα χωριά το Πάσχα,
Αναφερόμενη στην εστίαση, τόνισε: «Το έλεγα από καιρό ότι το βλέπω σαν θετικό μέτρο. Να το μετατρέψουμε από πρόβλημα σε ευκαιρία», ενώ πρότεινε τη διενέργεια pcr test στους εργαζόμενους του κλαδου, μια φορά την εβδομάδα.
Παράλληλα, η κυρία Λινού μίλησε το πρωί της Δευτέρας και στην εκπομπή του ΑΝΤ1 οπού αναφέρθηκε και στην ινδική μετάλλαξη η οποία «σαρώνει» την Ινδία.
«Είναι καινούριο στέλεχος, δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Στην Ινδία έχει εντοπιστεί τον Δεκέμβριο και έχει μέσα και τη μετάλλαξη της Βραζιλίας. Υπάρχουν τέτοια κρούσματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι πιο επικίνδυνος. Στην Ινδία αυτοί που μπορούν να πάνε σε νοσοκομείο, τον περνούν πολύ ήπια», υπογράμμισε.
Για την επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας είπε πως «είμαστε σε καλό δρόμο, έχουν πέσει σημαντικά τα κρούσματα και οι αριθμοί στα νοσοκομεία και είμαστε σε έναν καινούριο δρόμο» αλλά όπως σημείωσε, «είναι φοβερό ότι έχουμε περισσότερους από 10.000 νεκρούς. Δυστυχώς σε αυτό το κομμάτι δεν πήγαμε όσο καλά είχαμε πάει στην αρχή».
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να επαναληφθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού από το φθινόπωρο, «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και την πορεία της υγείας όσων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό, αλλά και τυχόν νέες παραλλαγές του ιού, για να δούμε εάν θα χρειαστεί του χρόνου να κάνουμε μια ανανεωμένη δόση εμβολίου», σημείωσε η κ. Λινού.
Τέλος, για τη μη χρήση μάσκας από εμβολιασμένους, η Αθηνά Λινού σχολίασε ότι «δεν έβαλε φωτιές ο Σωτήρης Τσιόδρας, είναι ανακοίνωση του CDC των ΗΠΑ εδώ και τρεις εβδομάδες ότι μπορούν άνθρωποι που είναι εμβολιασμένοι να συναντηθούν και σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα, δίχως κάποιος να διατρέχει κίνδυνο κάποιος εξ αυτών».
Πηγή: Documento