Σωρεία καταγγελιών εργαζομένων, πρωτοβάθμιων σωματείων και Εργατικών Κέντρων, καταφθάνουν τις τελευταίες ημέρες στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), οι οποίες έχουν σχέση με αποφάσεις αλυσίδων καταστημάτων να απασχολήσουν το προσωπικό τους σε ημέρες υποχρεωτικής ή κατ’ έθιμο αργίας, αλλά και την ημέρα που η Συνομοσπονδία έχει προκηρύξει απεργία για τις εκδηλώσεις τιμής της Εργατικής Πρωτομαγιάς», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
Όπως επισημαίνει, «με πρόσχημα, μάλιστα, τη διεξαγωγή “σεμιναρίων”, δηλώσεων “οικειοθελούς” απασχόλησης και άλλων ευφάνταστων δικαιολογιών, επιβάλλουν στο προσωπικό τους την προσέλευση στο χώρο εργασίας».
«Τους καλούμε να αλλάξουν στάση και συμπεριφορά και να πάψουν να προκαλούν. Σε μια περίοδο που η πανδημική κρίση τείνει να μετατραπεί σε μόνιμη οικονομική και κοινωνική κρίση, απαιτείται σοβαρότητα από όλους. Δεν είναι δυνατόν, μετά από σχεδόν έξι μήνες lockdown με κλειστή κάθε εμπορική δραστηριότητα, εταιρείες να ισχυρίζονται ότι θα υλοποιήσουν τάχα τα εκπαιδευτικά τους σεμινάρια σε ημέρες υποχρεωτικής αργίας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτό» τονίζει η Συνομοσπονδία.
Παράλληλα, η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι, «σε συνεργασία με τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, πραγματοποιεί ήδη σειρά παρεμβάσεων σε Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΕΠΕ, ώστε να μην χορηγηθούν τέτοιες άδειες στις συγκεκριμένες αλυσίδες και ήδη η μια υπηρεσία μετά την άλλη απορρίπτουν τέτοιου τύπου αιτήματα σε όλη τη χώρα. Όμως, δεν πρέπει να υπάρξει κανένας απολύτως εφησυχασμός. Θα πρέπει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με την παρουσία και των τοπικών Εργατικών Κέντρων, να προγραμματίσει ελέγχους τις ημέρες εκείνες, ώστε να αποφευχθεί τυχόν καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας» σημειώνει η Συνομοσπονδία.
«Σύμφωνα και με σημερινή ενημέρωση της Συνομοσπονδίας και του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων, στο Β.Δ. 748/1966 προβλέπεται ότι, κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική γενικά δραστηριότητα, πλην των εξαιρέσεων που αναφέρονται ρητώς ανάλογα με τη δραστηριότητα και τη φύση των εργασιών (π.χ. επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, επισιτιστικά καταστήματα, κλπ). Όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου, δεν μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα και, συνεπώς, δεν μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους, χωρίς να έχουν λάβει ειδική άδεια από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας και χωρίς να συντρέχει λόγος επείγουσας ή έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση που ο εργοδότης χωρίς άδεια της αρχής απασχολήσει το προσωπικό κατά την Κυριακή ή τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, τιμωρείται με φυλάκιση, μέχρι 6 μηνών και χρηματική ποινή» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.