Μετά τις 12 το μεσημέρι η κίνηση σε καφέ, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια έγινε πιο έντονη καθώς η εστίαση ανοίγει σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, έπειτα από έξι μήνες που είχε κλείσει για την αποφυγή της διασποράς του νέου κορονοϊού. Ο πεζόδρομος της Τσακάλωφ στο Κολωνάκι θυμίζει σιγά- σιγά εποχές πριν την πανδημία Covid-19. Τραπέζια και καρέκλες στήθηκαν ξανά στο γνωστό σημείο συνάντησης πολλών Αθηναίων.
Το ίδιο και στην Πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, όπου τα τραπέζια ξεκίνησαν να γεμίζουν.«Τώρα είναι ήρεμοι όλοι, πίνουν το καφεδάκι τους, έχουν τις μάσκες τους», περιγράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ρεβέκκα Γεωργακοπούλου, ιδιοκτήτρια καφετέριας στην περιοχή. «Έχουμε αντισηπτικό σε κάθε τραπέζι, όλα τα μαγαζιά. Έχουμε τις αποστάσεις μας. Προσπαθούμε να μην κουνάνε τις καρέκλες. Έχει μια κίνηση με κανονική ροή. Δεν γίνεται χαμός. Αλλά έχει μια καλή κίνηση. Το περιμέναμε πάρα πολύ καιρό», συμπληρώνει.
Τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους πολίτες το άνοιγμα του κλάδου μοιάζει με γιορτή.
«Από τις 9 το πρωί που έχουμε ανοίξει έχει προσέλευση κόσμου. Μάλιστα μικρότερες ηλικίες γιατί συνήθως είχε μεγαλύτερες ηλικίες τόσο νωρίς. Δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν ότι πίνουν καφέ σε γυάλινο ποτήρι και ότι κάθονται στο τραπέζι» λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδιοκτήτης καταστημάτων εστίασης σε Μαρούσι και Κηφισιά, Μάκης Ρούσσος. «Γενικά υπάρχει καλό κλίμα. Όλα τα καταστήματα εστίασης από την Κηφισιά μέχρι το Μαρούσι ήταν μισογεμάτα» συνεχίζει ο επιχειρηματίας ο οποίος πρόσφατα διέκοψε τις αναστολές περίπου 90 ατόμων, που εργάζονται στις επιχειρήσεις του. Το γεγονός πως δεν υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στη δυναμικότητα των εξωτερικών χώρων συνέβαλε στο να πάρει αυτή την απόφαση. Στην Πλατεία Αμαρουσίου μπορεί να εξυπηρετήσει -υπό τους κανόνες που ισχύουν- διακόσιους καθήμενους πελάτες. Οι πιο παλιοί θαμώνες της πλατείας καλωσόρισαν το άνοιγμα της εστίασης με πρωινό ουζάκι και μεζέ.
Στου Ψυρρή τα καταστήματα εστίασης άνοιξαν, όμως πολλά από αυτά περιμένουν μεγαλύτερη κίνηση μετά το απόγευμα, λόγω της φυσιογνωμίας των επιχειρήσεων τους. «Το πρωί δεν περιμένουμε πολύ κόσμο περιμένουμε το βράδυ. Θα βγουν τα πιτσιρίκια που δεν φοβούνται, παραδοσιακά» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Καβουρτζής, ιδιοκτήτης ολοήμερου καφέ-μπαρ στην περιοχή. «Προετοιμαζόμαστε εδώ και μια εβδομάδα. Όταν ένα μαγαζί είναι έξι μήνες κλειστό, μια εβδομάδα τρέχεις και δεν φτάνεις. Έχεις από σέρβις των κλιματιστικών, να αλλάξεις τα λάστιχα στα ψυγεία, καθάρισμα, βαψίματα, ηλεκτρολόγους.
Σε πολλά καταστήματα εστίασης τα τηλέφωνα για κρατήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες. «Είμαστε ήδη προκλεισμένοι και για την Παρασκευή και για το Σάββατο που μας έρχεται» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεφ και ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στον Κεραμεικό, Αλέξανδρος Τσιοτίνης. «Είναι πολύ αισιόδοξο ότι επιστρέφουμε προς την κανονικότητα. Το κλείσιμο εμάς μας έπιασε σε ένα σημείο που θέλαμε να μετακομίσουμε. Το γεγονός ότι ήταν κλειστή η εστίαση μας βοήθησε σε αυτό το κομμάτι. Δεν είχαμε την πίεση του χρόνου με το που φύγουν οι εργάτες να πρέπει να μπούμε μέσα» εξηγεί ο 34χρονος σεφ ο οποίος έχει βραβευτεί με οχτώ χρυσούς σκούφους. Στο νέο χώρο του εστιατορίου του μπορεί στην παρούσα συγκυρία να φιλοξενήσει εξήντα πελάτες. Αποφάσισε να ανοίξει στο τέλος της εβδομάδας αφού πολλοί από τους προμηθευτές του θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Τετάρτη, λόγω των εορτών του ορθόδοξου Πάσχα.
Εκτός όμως από τα καφέ και τα εστιατόρια της Αθήνας κίνηση έχουν σήμερα και τα καταστήματα εστίασης σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής όπως το Σούνιο, το Πόρτο Γερμενό, η Ψάθα και ο Ωρωπός. Ο καλός καιρός και η αργία του Πάσχα οδήγησε πολλούς Αθηναίους σε μια μικρή απόδραση εντός της Περιφέρειας.
Γέμισαν με κόσμο τα τραπεζάκια στα καφέ, στα ουζερί και στις ταβέρνες των Τρικάλων και της Καρδίτσας με τον κόσμο, με σύμμαχο τον καλοκαιρινό καιρό, να τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και κυρίως τις πρέπουσες αποστάσεις. Οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων σφύζουν από το πρωί από κόσμο, συζητήσεις, ζωντάνια μετά από έξι ολόκληρους μήνες απραξίας. Φίλοι, γνωστοί και συγγενείς δίνουν τα ραντεβού τους σε καφέ ή ταβέρνα για να ανταλλάξουν τις ευχές των ημερών, και για να ζήσουν στιγμές χαλάρωσης, ενώ καταστηματάρχες που μίλησαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ευελπιστούν πως η όλη κατάσταση θα επανέλθει στην κανονικότητα, καθώς ο κόσμος δείχνει να θέλει κάτι τέτοιο, με την θετική ανταπόκριση που υπήρξε από την πρώτη μέρα στο άνοιγμα της εστίασης. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου Καφετεριών Ν. Τρικάλων κ. Γιώργος Ηλιάδης, επεσήμανε πως η πρώτη μέρα γεννά αισιοδοξία για το μέλλον, προσθέτοντας πως οι περισσότερες επιχειρήσεις άνοιξαν κανονικά.
Στα καταστήματα εστίασης μαζικά προσέρχονται οι κάτοικοι της Λάρισας σήμερα, πρώτη μέρα της «επανεκκίνησης» της λειτουργίας των καταστημάτων. Αρκετοί απολαμβάνουν τον καφέ τους στις καφετέριες, ενώ άλλοι επιλέγουν τα τσιπουράδικα – ουζερί για το μεσημέρι.
Οπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεν. γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λαρισας (ΣΥΚΑΕΛ) Βασίλης Λιάπης, τα καταστήματα εστίασης ξεκίνησαν την λειτουργία τους τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται ώστε να διασφαλιστεί η προστασία από τον κορονοϊό , σημειώνοντας παράλληλα, πως σημαντικό στοιχείο για να λειτουργήσει κανονικά η εστίαση είναι να εφαρμοστούν τα ουσιαστικά μέτρα. Μεταξύ άλλων ο κ. Λιάπης εξέφρασε την διαφωνία του για το μέτρο που αφορά το ωράριο λειτουργίας, τονίζοντας πως είναι αδύνατον με αυτό το μέτρο να λειτουργήσουν κανονικά τα εστιατόρια και τα άλλα καταστήματα που στηρίζονται στο φαγητό και το ποτό.
Επίσης ο γεν. γραμματέας του ΣΥΚΑΕΛ, αναφέρθηκε στο μέτρο της απαγόρευσης που υπάρχει για την μουσική στα καταστήματα εστίασης, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά η εστίαση και να υπάρξει πραγματική επανεκκίνηση, με το συγκριμένο ωράριο και την απαγόρευση της μουσικής».
Τέλος αναφέρθηκε στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες που βρίσκονται στα καταστήματα εστίασης, υποστηρίζοντας πως οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο του ελεγκτικού μηχανισμού του κράτους. «Δεν θέλουμε για μια ακόμη φορά να μας κατηγορήσουν ως κλάδο ότι είμαστε υπεύθυνοι για την διασπορά του κορονοϊού. ‘Αλλωστε, ενώ η εστίαση ήταν κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα κρούσματα αυξήθηκαν όλη εκείνη την περίοδο. Εμείς τηρούμε τα μέτρα, αλλά νομίζω ότι σημασία έχει να εφαρμοστούν ουσιαστικά και ρεαλιστικά μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάπης.
Με ικανοποίηση, προσδοκίες, αλλά και προβληματισμό, μεταξύ των επαγγελματιών, άνοιξαν σήμερα τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής στην Αχαΐα, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται επί ποδός, για την τήρηση των μέτρων και την προφύλαξη της δημόσιας υγείας.
«Ξεκινάμε με προβλήματα και μεγάλο άγχος, γιατί τα καταστήματά μας ήταν κλειστά για περίπου επτά μήνες και πλέον τα πράγματα είναι δυσκολότερα από το να ανοίγαμε ένα νέο μαγαζί», λέει, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του συλλόγου καταστημάτων εστίασης και αναψυχής Αχαΐας, Σπύρος Στεργίου.
Εστιάζοντας αρχικά στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, εκτιμά ότι «θα έπρεπε να ισχύει μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των ‘κορονοπάρτι’», γιατί όπως σημειώνει, «όταν ο κόσμος θα φεύγει στις 11:00 το βράδυ από τα καταστήματα, μετά θα πηγαίνει σε πλατείες και παραλίες για να συμμετέχει σε ‘κορονοπάρτι’».
Σχετικά με την απαγόρευση της μουσικής στα καταστήματα, ο Σπύρος Στεργίου, λέει ότι «δεν βλέπουμε το λόγο να μην υπάρχει μουσική, αφού το όριο της ανώτατης επιτρεπόμενης ηχοστάθμης είναι τα 80 db, δηλαδή όσο ο θόρυβος που παράγουν οι ίδιοι οι πελάτες που κάθονται στο μαγαζί».
Όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας, τονίζει ότι «υπάρχει μεγάλος άγχος για την πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, για αυτό και απαιτείται μεγάλη προσοχή».
«Βέβαια», προσθέτει, «πραγματοποιούνται self – test στο προσωπικό όλων των καταστημάτων και τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, όπως μάσκες, αντισηπτικά και οι αποστάσεις ασφαλείας που ορίζει ο νόμος».
Σχετικά με την ανταπόκριση του κόσμου, ο Σπύρος Στεργίου, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα τα περισσότερα εστιατόρια έχουν ‘κλεισμένα’ τα τραπέζια τους, διότι ο κόσμος θέλει να βγει έξω, να φάει με τους φίλους του και να διασκεδάσει.»
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, «αυτή η ανταπόκριση του κόσμου στο άνοιγμα της εστίασης θα βοηθήσει οικονομικά τις επιχειρήσεις, οι οποίες ταμεικά είναι ‘στεγνές’ για αυτό τον λόγο πολλές άνοιξαν με δανεικά χρήματα.»
Όσον αφορά στην καταβολή των τελών κοινόχρηστων χώρων, ο Σπύρος Στεργίου λέει ότι «ο δήμος Πατρέων, όπου μπορεί, έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις.»
Στο μεταξύ, κατά την διάρκεια συνάντησης όλων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Αχαΐας, τονίστηκε, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, Χαράλαμπο Μπονάνο ότι «στόχος είναι ο συντονισμός της δράσης μας, ώστε να συμβάλλουμε από κοινού στην επαναλειτουργία της εστίασης με παράλληλη προφύλαξη της δημόσιας υγείας» και πρόσθεσε: «Επιβάλλεται να βοηθήσουμε τη λειτουργία των επαγγελματιών, λαμβάνοντας υπ΄ όψη ότι έχουν δοκιμαστεί σκληρά από τον εφιάλτη της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι τις πρώτες ημέρες θα πρέπει να λειτουργήσουμε συμβουλευτικά και καθοδηγητικά, ώστε να υλοποιούνται τα προβλεπόμενα από το υγειονομικό πρωτόκολλο, με σεβασμό στο νόμο και στον πολίτη. Η εστίαση ανοίγει και δεν πρέπει να ξανακλείσει. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα όλων και κυρίως των επαγγελματιών, στο πλευρό των οποίων βρισκόμαστε.»