Μεγάλη κουβέντα έγινε πρόσφατα για τους ψήφους των αποδήμων. Αρκετοί εστιάσαν στην γένια που έφυγε από την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία λόγω της κρίσης άλλα λησμόνησαν τον κύριο όγκο των αποδήμων, των ανθρώπων που έφυγαν από την χωρά μας διότι τότε πραγματικά οι συνθήκες ήσαν αληθινά δύσκολες.
Οι απόδημοι έφυγαν κατά κυματα: τουρκοκρατία, χρεοκοπία, πόλεμοι, μικρασιατική καταστροφή, οικονομια, εμφύλιος, αδυναμία του κράτους να προσφέρει συνθήκες ανάπτυξης στους πολίτες. Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι όταν έβρεχε η Λεωφόρος Αλεξάνδρας γέμιζε λάσπη διότι οι γύρω δρόμοι ήσαν χωμάτινοι ενώ οι πολλές οικογένειες μοιράζονταν ένα μπάνιο- παράλληλα εξαρτιόμασταν από την εξωτερική βοήθεια για συσσίτιο στα σχολειά.
Το κύριο σώμα των αποδήμων μας (ανεξαρτητου αποχής) έφυγε χωρίς πεντάρα στην τσέπη του. Όμως πολλοί πρόκοψαν και μάλιστα αντικατέστησαν την ανεπάρκεια ή την μη ικανότητα του κράτους για αναπτυξη. Τα γράμματα του θειου από την Αμερική, οι εκκλησιές, οι δρόμοι, τα γεφύρια που πλήρωσαν οι ομογενείς μας τους τιμούν.
Οι ομογενείς αυτοί όμως αντιμετώπισαν όχι μονό την, αυτονόητη, δυσκολία να κάνουν μια καινούργια αρχη. Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που αντιμετώπισαν ακόμα και τον ρατσισμό διότι ήσαν Έλληνες. Στην Φλωριδα, για παράδειγμα, υπήρχαν δημοσιές βρύσες πόσιμου νερού οπού απαγορευόταν η χρήση τους από μαύρους και Έλληνες. Υπήρχαν περιπτώσεις οπού έγινε κλήση στην αστυνομία διότι ο Έλληνες γείτονας σούβλιζε το Πάσχα το αρνί του.
Χθες, και λόγω του απάνθρωπου περιστατικού επίθεσης σε γυναικά, ορισμένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος προέταξαν μέσω τουιτερ την ιδέα αλλαγής του νομικού συστήματος ή να υιοθετήσουμε το παράδειγμα της Δανίας διότι οι δράστες ήσαν αλλοδαποί.
Εδώ τίθενται δυο ερωτήματα. Το πρώτο είναι το πολιτικό. Ας δεχθούμε ότι ο Σύριζα πραγματικά απέτυχε στην διαχείριση του προσφυγικού και την αστυνόμευση της χωρας- άλλωστε οι πολίτες το επέδειξαν με την ψήφο τους. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στην “απολυτη” εξουσία εδώ και δυο χρόνια με τις δημοσκοπήσεις “τραινο” και μια αντιπολίτευση που δεν πείθει. Που είναι ο ουσιαστικός σχεδιασμός για το προσφυγικο; Διοτι λύση με προοπτική δεν έχουμε δει ακόμα. Για την αστυνόμευση τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα. Εάν ξεπεράσουμε το θέμα Παππά (αληθεια πως τους διέφυγε;) η μαφία φαίνεται να γλεντάει ενώ η αστυνομία δεν φαίνεται ικανή να αποτρέψει καν την κατάληψη των πεζοδρόμιων στην Αθηνά. Μήπως τα εν λόγω στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να απευθυνθούν στους αρμόδιους υπουργούς; Μήπως ο πρωθυπουργός να τους αξιοποιήσει ώστε να δοθούν λύσεις; Άλλωστε δεν φταίει το νομικό σύστημα και, δυστυχώς, υπάρχουν και αρκετοί Έλληνες που εμπλέκονται σε σεξουαλικά εγκλήματα.
Το δευτερο ερώτημα είναι το ηθικό. Ενας λαός οφείλει να έχει μνήμη και να σέβεται το δράμα ενός άλλου λαού διότι οι πρόγονοι μας (ακομα και οι πατεράδες μας) το πέρασαν. Δεν είναι όλοι οι προσφυγες το ίδιο. Ας μην τους κατατάσσουμε όλους σε μια κατηγορία με την ταμπέλα μάλιστα του εγκληματία. Η πλειοψηφία θα προτιμούσε να ήταν στην χωρά τους, όπως άλλωστε και οι δικοί μας ομογενείς.
Ποια η λύση όμως; Ας την σκεφθούν και να την εφαρμόσουν οι κυβερνώντες που ζήτησαν την ψήφο μας. Πάντως η ρητορική μίσους ας τερματιστεί διότι εκεί που είναι σήμερα οι πρόσφυγες ήμασταν εμείς πριν λίγο καιρό. Ο πολιτισμός είναι προνόμιο.