Η αφωνία του Μαξίμου σχετικά με το διάταγμα Μπάιντεν που προβλέπει κυρώσεις για όσους θέσουν σε κίνδυνο τις ισορροπίες στα Δυτικά Βαλκάνια και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, όμως σε ένα άλλο “όροφο” της “γαλάζιας πολυκατοικίας” επικρατεί -και δικαιολογημένα- ταραχή.
Το διάταγμα που έφερε πρώτο στο φως το ΑΝ και ο δημοσιογράφος Σπύρος Σιδέρης, προκάλεσε οργή και ανησυχία στο “στρατόπεδο Σαμαρά” όπως διακρίνει κανείς σε άρθρα του ιστότοπου antinews.gr.
Ένα από αυτά έχει τίτλο “Εχθροί των ΗΠΑ Καραμανλής-Σαμαράς;” και αναφέρει:
“Προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση το… timing που επέλεξε ο Μπάιντεν για να στείλει το… τελεσίγραφο των Πρεσπών.
Ενώ δηλαδή ο Μητσοτάκης ιδροκοπάει για να μαζέψει πιθανές διαρροές (πέρα από των Καραμανλή-Σαμαρά εννοείται), για να μην απειληθεί η δεδηλωμένη ενόψει της κύρωσης των… εκκρεμοτήτων με τα Σκόπια.
Κάτι περίεργες συμπτώσεις.
Ας πούμε ότι ο Κυριάκος, κραδαίνοντας την εν λόγω απειλή των καουμπόηδων, καταφέρνει να περιορίσει τις απώλειες στον Καραμανλή και στον Σαμαρά, διασώζοντας έτσι την απειλούμενη δεδηλωμένη.
Με τους Καραμανλή και Σαμαρά, εντούτοις, τί θα γίνει;
Θα θεωρηθούν εχθροί των ΗΠΑ, με κίνδυνο να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους;
«Η Ελλάδα σταθερά στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προφανώς προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή. Το ζήτημα αυτό αφορά την επανένταξη της περιοχής στο αμερικανικό σύστημα κυρώσεων. Η Ελλάδα δεν ανήκει στα Δυτικά Βαλκάνια, είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος προσπαθώντας προφανώς να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Άρα αν κρίνουμε από τη… βαρυσήμαντη τοποθέτησή της, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν κινδυνεύουν με κυρώσεις.
Πάλι κάλα, γιατί προς στιγμήν ανησυχήσαμε”.
Είχε προηγηθεί άλλο άρθρο με τίτλο: “Σκανδαλώδης παρέμβαση Μπάιντεν – εκβιασμός στην ίδια την δημοκρατία!“. Σε αυτό αναφέρονται και τα εξής:
“Με το νέο διάταγμα όμως, διαπιστώνουμε ότι δεν μιλάμε για μία απλή επέκταση του συγκεκριμένου συμφώνου, αλλά υπάρχει ρητή και ξεκάθαρη αναφορά στην συμφωνία των Πρεσπών, με τρόπο που προσβάλλει το δημοκρατικό πολίτευμα της Ελλάδας.
Αυτό διότι ο καταιγισμός απειλών που περιλαμβάνει το διάταγμα απέναντι σε όποιον αμφισβητήσει την συμφωνία των Πρεσπών, συνιστά απειλή για την ίδια την Δημοκρατία. Δεν μπορεί να θωρακίζεται με τέτοιον βίαιο τρόπο μία συμφωνία που πέρασε από ένα εθνικό κοινοβούλιο με οριακή πλειοψηφία. Δεν μπορεί να απειλούνται συλλήβδην πρόσωπα, οργανώσεις, πολιτικά κόμματα ακόμα και έθνη εάν αποφασίσουν δημοκρατικά να αμφισβητήσουν, ακόμα και να ακυρώσουν μία συγκεκριμένη σύμβαση“.
Και προσθέτει: “Έχουμε λοιπόν μία πρωτοφανή παρέμβαση στο ίδιο το πολίτευμα της Ελλάδας από μία ξένη δύναμη και φυσικά καταστρατήγηση του Συντάγματος που προασπίζει την ανεξαρτησία του βουλευτή“.
Για να δούμε μέχρι πότε θα κρατήσει η αφωνία του… ρετιρέ της “πολυκατοικίας”.