Για την «λεπτομερή επισκόπηση» της δολοφονίας του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ βρέθηκε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός έγινε, χθες, αποδέκτης πολύ πιεστικών ερωτήσεων από τους ευρωβουλευτές, ακόμη και από μέλη της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Η λεγόμενη Ομάδα Παρακολούθησης Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου κάλεσε μαζί με τον κ. Χρυσοχοϊδη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο οποίος όμως, δεν προσήλθε επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με την Αυγή, είναι η πρώτη φορά που τίθεται ζήτημα κράτους δικαίου στην Ελλάδα από την εν λόγω υπο-επιτροπή, η οποία έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτσια το 2018 και του Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του την ίδια χρονιά.
Η εν λόγω ομάδα, λοιπόν, επικεντρώνεται στις απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και στην καταπολέμηση της διαφθοράς εντός της Ε.Ε. σε όλα τα κράτη – μέλη.
Ως εκ τούτου το ενδιαφέρον για την Ελλάδα πυροδοτήθηκε από τη δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου, που, όπως ήταν αναμενόμενο, χτύπησε το «καμπανάκι» του κινδύνου στις Βρυξέλλες και κυρίως στους ευαισθητοποιημένους ευρωβουλευτές της Ομάδας Παρακολούθησης Κράτους Δικαίου.
Τι είπε ο υπουργός στην Ομάδα
Σημειώνεται ότι μετά τη δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ η επικεφαλής της ομάδας Σοφί Ιντ Βελτ είχε αποστείλει επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Δικαιοσύνης ζητώντας «λεπτομερή επισκόπηση» της κατάστασης των ερευνών, ενώ υπογράμμιζε ότι επρόκειτο για έναν «ερευνητικό δημοσιογράφο» που ασχολιόταν με το «οργανωμένο έγκλημα» και τη «διαφθορά» και έθετε ζήτημα «ελευθερίας του Τύπου» και «ασφάλειας δημοσιογράφων».
Στην απάντησή του ο Κ. Τσιάρας υποστήριζε ότι «αμέσως μετά τη δολοφονία ο Έλληνας πρωθυπουργός συγκάλεσε μια έκτακτη συνεδρίαση με τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη και ζήτησε γρήγορη και ενδελεχή έρευνα προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι ενώπιον της Δικαιοσύνης», καθώς και ότι είναι «προτεραιότητα της ΕΛ.ΑΣ. να λύσει αυτήν την υπόθεση». Ανέφερε δε ότι θα αποστείλει τις πληροφορίες που του ζητήθηκαν «μόλις οι διαδικασίες ολοκληρωθούν» και καταστεί δυνατό από τον νόμο.
Ο Έλληνας υπουργός ρωτήθηκε και για την υπόθεση Φουρθιώτη και τον λόγο για τον οποίο του είχε παρασχεθεί αστυνομική φύλαξη, ενώ βρέθηκε στη θέση να προσπαθεί να απαντήσει και σε ερωτήσεις που αφορούν το κράτος δικαίου, το αντικείμενο δηλαδή του έτερου υπουργού που δεν παρουσιάστηκε.
Στο πλαίσιο αυτό ο Μ. Χρυσοχοΐδης φέρεται, σύμφωνα παντα με τις πληροφορίες της Αυγής, να αμφισβήτησε το δικαίωμα παρέμβασης του Ευρωκοινοβουλίου σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, επιχείρημα που επικαλούνται συχνά κυρίως εκπρόσωποι ακραία συντηρητικών κυβερνήσεων, όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.