Αποφασισμένος να το πάρει επάνω του είναι ο πρωθυπουργός σε ότι έχει να κάνει με την απαίτηση της τρόϊκας να κλείσουν οι αμυντικές βιομηχανίες και να απολυθούν οι εργαζόμενοι, ακόμα και χωρίς αποζημιώσεις. Το σοβαρότερο, όμως, ίσως, είναι το γεγονός ότι ένας “ξαφνικός θάνατος” των ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ καταργεί την αυτάρκεια των ενόπλων δυνάμεων και τις εξαρτά ακόμα περισσότερο σε ξένες εταιρείες, κυρίως γερμανικές, που σαρώνουν στην προμήθεια μικρών αμυντικών συστημάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού (π.χ σφαίρες, οβίδες).
‘Οπως αποκαλύπτει το site iefimerida.gr, στη διάρκεια της σύσκεψης του κ. Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο το βράδυ της Κυριακής, συζητήθηκε το θέμα. Η Τρόικα απέρριψε το κυβερνητικό σχέδιο για εκκαθάριση των τριών εταιριών εν λειτουργία και τη μερική διάσωση τους μαζί με κάποιες θέσεις εργασίας και κοινοποίησε την απόφασή της με e-mail προς τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας.
Αντίθετα απαιτεί να ακολουθηθεί η μέθοδος της ΕΡΤ, καθιστώντας σαφές ότι δεν συναινεί για την διάθεση των 40 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό με την μορφή δανεισμού, προκειμένου να γίνει η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να κάνει δεκτή αυτή την πρόταση της Τρόικα και συνομιλώντας με στενούς του συνεργάτες είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί μία αποδεκτή λύση. Την ίδια ώρα, εξαιρετικά ενοχλημένος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός γιατί την είδηση διέρρευσε η υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους μετά από σύσκεψη στην οποία συμμετείχε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πράγματι, η υφυπουργός Αμυνας μετείχε σε σύσκεψη με συνεργάτες του πρωθυπουργού και τεχνοκράτες του υπουργείου όταν στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε το κρίσιμο e-mail της Τρόικα που πάγωσε τα κυβερνητικά στελέχη. Η πρωτοβουλία ωστόσο της κ. Γεννηματά να γνωστοποιήσει τις θέσεις της Τρόικα για τις απολύσεις στην αμυντική βιομηχανία φαίνεται ότι εξόργισε τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, οι οποίοι σχολίαζαν ότι πρόκειται για μία «επιεικώς ακατανόητη κίνηση».
Στάση αναμονής από την Κομισιόν
Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων για την αναδιάρθρωση, σημπεριλαμβανομένης και σημαντικής συρρίκνωσης, για την ΕΛΒΟ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και τη ΛΑΡΚΟ επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν.
Σε σχετική ερώτηση, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ δήλωσε ότι «το Μνημόνιο και η τελευταία αξιολόγηση καθόρισαν ως ένα από τα προαπαιτούμενα για τον Αύγουστο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων, σχετικά με την αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης ή της εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» και της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και με σκοπό την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων έως το Δεκέμβριο του 2013».
Αντιδρούν τα κόμματα
Εντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων στις εξελίξεις σχετικά με τα αμυντικά συστήματα. Για μάσκες που έπεσαν, έκαναν λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Δρίτσας, Γιώργος Βαρεμένος, Αγνή Καλογερή και Βασίλης Χατζηλάμπρου, οι οποίοι σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν:
«Το λουκέτο που αποφάσισε η Τρόικα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και ανακοίνωσε στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες μέσω email, όπως λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, αποτελεί την τελευταία πράξη ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Ενός θανάτου στον οποίο όλες οι ελληνικές τροϊκανές κυβερνήσεις είναι συμμέτοχες και συνένοχες.
Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και όλες οι προηγούμενες φέρουν την πλήρη, την απόλυτη ευθύνη για τον αφανισμό της αμυντικής βιομηχανίας. Εφαρμόζοντας τις επιταγές πιστωτών και τοκογλύφων, συμμετείχαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν τη σημερινή εξέλιξη, εφαρμόζοντας στο ακέραιο τη δέσμευση που ψήφισαν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το 2011 για ξεπούλημα των ΕΑΣ ως προαπαιτούμενο (prior action) για τη συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας, και επεκτείνοντάς τη μάλιστα και στους υπόλοιπους ομίλους της αμυντικής βιομηχανίας».
Σχολιάζοντας το ζήτημα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος τόνισε πως «Η συγκυβέρνηση, με εντολή της τρόικας, αφού παραδίδει τη δημόσια περιουσία και δημεύει την ιδιωτική περιουσία, αποφάσισε να καταργήσει τα πυρομαχικά της Εθνικής Αμυνας. Ντροπή».
Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της ζήτησε την αναδιάρθρωση με τις επιχειρήσεις εν λειτουργία και όχι με οριζόντιο τρόπο και κλείσιμο. «Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μη λαμβάνεται υπόψη ότι η αμυντική βιομηχανία αποτελεί ένα κρίσιμο μέγεθος για τη χώρα», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.
Να αντιπαλέψουν, οι εργαζόμενοι στις Αμυντικές Βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ, τα σχέδια κλεισίματος και απόλυσης όλου του προσωπικού τους, κάλεσε το ΚΚΕ, ζητώντας να μην «παγιδευτούν σε άλλα σενάρια, όπως η εκκαθάριση εν λειτουργία. Ολα αυτά μέσα από μαζικές απολύσεις εργαζομένων, δραστική συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση, υπηρετούν τον κοινό στόχο της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και οδηγούν σε σοβαρές επιπτώσεις για την ίδια την αμυντική ικανότητα της χώρας», ανέφερε το κόμμα.
Επίθεση εξαπέλυσε και η Χρυσή Αυγή, καθώς κατηγορώντας την κυβέρνηση πως έχει στόχο την οριστική διάλυση της Αμυντικής Βιομηχανίας. «Η Τρόικα τους πιέζει για ακόμα πιο ταχεία ολοκλήρωση του σχεδίου οριστικής καταστροφής της χώρας. Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία πρέπει να αρχίσει εκ νέου να παράγει και φυσικά να μείνει σε ελληνικά χέρια για την διασφάλιση της Εθνικής μας ασφάλειας και ανεξαρτησίας. Αμεση ανάγκη να απαλλαγεί η χώρα από την συγκυβέρνηση του Μνημονίου και τους ξένους τοκογλύφους», ανέφεραν ακόμη.