Το συμπόσιο για την ιδρυτική της 3ης Σεπτέμβρη είχε σκοπό να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και αποφασισμένο για μία δυναμική επανεκκίνηση με στόχο την ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς. Παρά τις προσπάθειες του Ευάγγελου Βενιζέλου, ωστόσο, οι εσωτερικές διαχωριστικές γραμμές φαίνονται αξεπέραστες. Όσοι βρέθηκαν στο συμπόσιο και άκουσαν τις ομιλίες των Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου κατάλαβαν ότι οι προθέσεις είναι εντελώς διαφορετικές και οι ιδεολογικές αναφορές συγκρουσιακές και χαοτικές.
Το πιο εντυπωσιακό, ίσως, είναι το γεγονός ότι ουδείς εκ των πρώην πρωθυπουργών είχε να διατυπώσει έστω και ψήγμα αυτοκριτικής. Το αντίθετο: ο ένας έριξε τις ευθύνες στον άλλον και οι δύο στον…Καραμανλή.
Όπως γράφει σε ανάλυσή του στο Real.gr, ο Βασίλης Σκουρής, τα επόμενα βήματα συγκρότησης της κεντροαριστεράς που στοχεύει, μελετά από σήμερα κιόλας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το επιτυχημένο -και όχι μόνο ως προς τις συμμετοχές- διήμερο Συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ για την 3η του Σεπτέμβρη.
Το κείμενο με τις υπογραφές των 50 προσωπικοτήτων της διανόησης και των πραγμάτων που φέρεται να ετοιμάζει ο Γιάννης Βούλγαρης και που θα καλεί σε συστράτευση τις φιλομεταρρυθμιστικές δυνάμεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό (στο μήκος κύματος, δηλαδή, που κινήθηκε πρωτίστως ο Κώστας Σημίτης, αλλά και ο Ευ. Βενιζέλος) αποτελεί ένα βήμα αλλά δεν αρκεί. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά την αποτίμηση της εκδήλωσης θα επιχειρήσει να καταστρώσει ένα συνολικό σχέδιο έως και τις ευρωεκλογές, ενόψει των οποίων άλλωστε διοργανώθηκε και η χθεσινή εκδήλωση.
Ωστόσο, οι παρεμβάσεις στο ΙΣΤΑΜΕ για την επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ (στις 3 του Σεπτέμβρη άλλωστε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν επιχείρησε να ενώσει όλο τον παλαιό πολιτικό κόσμο γύρω από τον τότε παρακμάζοντα φορέα της Ένωσης Κέντρου, αλλά επεδίωξε να εκφράσει τη δυναμική μιας νέας εποχής) έβγαλαν πολλά συμπεράσματα.
Πρώτον, η μη ύπαρξη εναλλακτικής πολιτικής πρότασης οδηγεί σε προσκλήσεις και συμμαχίες προσώπων που όσο εύκολα χτίζονται τόσο εύκολα μπορεί και να διαλυθούν. Η συγκολλητική ουσία είναι το πρόγραμμα, για το οποίο ελάχιστα ακούστηκαν.
Δεύτερον, η έλλειψη αυτοκριτικής καθενός εν ζωή ηγέτη για την κυβερνητική του ή την ηγετική του θητεία. Ωστόσο ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ο εκλεκτός του Γιώργου Παπανδρέου, ο Γ. Παπανδρέου πήρε το «δαχτυλίδι» από τον Κ. Σημίτη, έστω και αν δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος στηρίχτηκε ως υποψήφιος αρχηγός από τον Κ. Σημίτη και υπήρξε αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών του Γιώργου Παπανδρέου. Το άκρον άωτον, βεβαίως, υπήρξε η δήλωση Πάγκαλου ότι Σημίτης και Παπανδρέου υπήρξαν αποτυχημένου πρωθυπουργοί, ενώ προφανώς ο ίδιος, ως «πρωτοπαλλήκαρό» τους υπήρξε… επιτυχημένος! Η προσωπική στρατηγική σε όλο της το μεγαλείο!
Τρίτον, είναι σαφές πως υπάρχει «σύγκλιση», έστω και προσωρινή, μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η πρόταση του πρώην πρωθυπουργού για το μέλλον της κεντροαριστεράς σύμφωνα με την εκτίμηση πολλών υπερβαίνει τον Ευ. Βενιζέλο , ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ωστόσο θεωρείται βέβαιον ότι θα επιχειρήσει να την ενσωματώσει στη στρατηγική του.
Τέταρτον, αναβιώνει -και μάλιστα με ένταση- η αντιπαράθεση του μπλοκ μεταξύ των «εκσυγχρονιστών» που έχουν αναφορά στον Κ. Σημίτη και των -εναπομεινάντων-«παπανδρεϊκών» με αναφορά στον Γ. Παπανδρέου. Η αντιπαράθεση μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλάκη και του Φίλιππου Σαχινίδη υπήρξε χαρακτηριστική για τη σφοδρότητα της κόντρας, που αναμένεται να έχει συνέχεια και στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ.
Πέμπτον, η Χαριλάου Τρικούπη, παρά τα «ανοίγματα», επιχειρεί να βγάλει «εκτός κάδρου» τη ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη. Η αντιπαράθεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της Αγίου Κωνσταντίνου αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.
Έκτον, η πρόταση του Δημήτρη Ρέππα, ναι μεν προκάλεσε την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, πλην όμως έχει μεγάλο μέρος υποστηρικτών όχι απλώς στη βάση, αλλά και στα στελέχη του χώρου. Ο Κώστας Σκανδαλίδης, άλλωστε, έστειλε το μήνυμα πως στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ οφείλει να συμμαχήσει με την αριστερά, δείχνοντας πως παρά την επιτυχία του διημέρου, τα δύσκολα είναι μπροστά.
Έβδομον, στην παρούσα τουλάχιστον φάση ο Ευ. Βενιζέλος στηρίζει απολύτως την κυβέρνηση-εξάλλου πρόσφατα αποκάλεσε «στρατηγικό εταίρο» του ΠΑΣΟΚ τον Αντώνη Σαμαρά.
Πηγή: Real.gr