Νέο ρεπορτάζ του BBC για τις παράνομες επαναπροωθήσεις του Ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο εκθέτει διεθνώς τις βάναυσες πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης στα σύνορα και την πολιτική ανοχής της Ε.Ε., η οποία περιορίζεται σε άλλη μια δήλωση της αρμόδιας Επιτρόπου Ιλβα Γιόχανσον ότι οι «πολύ καλά θεμελιωμένες αναφορές» για επαναπροωθήσεις στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα αποτελούν «παραβιάσεις θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών».
Συνεπής στο αφήγημα της κυβέρνησης ότι οι καταγγελίες αποτελούν προπαγάνδα της Τουρκίας, κλείνοντας στα μάτια στην πληθώρα βίντεο, φωτογραφιών, μαρτυριών και άλλων στοιχείων για εξαφανίσεις προσφύγων σε ελληνικό έδαφος, και μάλιστα μέσα από κρατικές δομές υποδοχής προσφύγων που υπάγονται στη γενική γραμματεία υποδοχής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο υπουργός Νότης Μηταράκης, ο οποίος δεν έχει να επιδείξει ούτε μία σοβαρή και ανεξάρτητη διερεύνηση των καταγγελιών, επιμένει:
«Οι κατηγορίες που απευθύνονται στην Ελλάδα είναι παντελώς αβάσιμες και εδράζονται σε πλάνα ή μαρτυρίες που παρέχονται από τη χώρα αναχώρησης. Πολλές περιπτώσεις έχουν διερευνηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εκθέσεις που δεν καταγράφουν πουθενά καμία παραβίαση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών δικαιωμάτων».
Ο κ. Μηταράκης αναφέρεται προφανώς στην έρευνα του ΔΣ της Frontex για την εμπλοκή της υπηρεσίας σε επαναπροωθήσεις, η οποία σημειώνει λογικές ανακολουθίες και αντιφάσεις στις εξηγήσεις του Ελληνικού Λιμενικού, και μάλιστα κραυγαλέες, αλλά δεν προχωρά σε συμπέρασμα για προφανείς πολιτικούς λόγους.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Μηταράκης κλείνει το μάτι στο ξενοφοβικό ακροατήριο, δηλώνοντας ότι «έχουμε δικαίωμα να ανακόπτουμε τέτοιες διελεύσεις σύμφωνα με τον Κανονισμό 656/14 της ΕΕ», τον οποίο ερμηνεύει κατά το δοκούν, παραβλέποντας την υπέρτερη υποχρέωση της Ελλάδας να διασφαλίζει την πρόσβαση όσων το επιθυμούν στη διαδικασία ασύλου. Και ανακηρύσσει την ευρωτουρκική κοινή δήλωση, που δεν είναι νομικά δεσμευτική, σε κανόνα δικαίου της ΕΕ, κατηγορώντας την τάχα «ασφαλή» Τουρκία ότι «αντί να εμποδίζει τις παράνομες αναχωρήσεις […] συχνά είναι πολύ απασχολημένη με τη μαγνητοσκόπηση».
Η δήλωση του κ. Μηταράκη έχει ως εξής:
Οι κατηγορίες που απευθύνονται στην Ελλάδα είναι παντελώς αβάσιμες και εδράζονται σε πλάνα ή μαρτυρίες που παρέχονται από τη χώρα αναχώρησης. Πολλές περιπτώσεις έχουν διερευνηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εκθέσεις που δεν καταγράφουν πουθενά καμία παραβίαση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών δικαιωμάτων.”
Σε απάντηση δημοσιευμάτων περί φημολογούμενων ‘επαναπροωθήσεων” ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε:
“Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τα σύνορά της και θα συνεχίσει να το πράττει, καθώς είναι ευθύνη κάθε κυρίαρχου κράτους, σύμφωνα με την ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε κάθε δικαίωμα να ανακόπτουμε τέτοιες διελεύσεις σύμφωνα με τον Κανονισμό 656/14 της ΕΕ.
Η Ελλάδα δεν θέλει να είναι η πύλη προς την Ευρώπη για τα δίκτυα λαθρεμπόρων. Η απόπειρα τέτοιων διελεύσεων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και όσοι πραγματοποιούν τέτοια ταξίδια ενθαρρύνονται, διευκολύνονται και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αδίστακτες εγκληματικές ομάδες που πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.
Η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα και μπορεί να παρέχει, όπου απαιτείται, διεθνή προστασία. Δυστυχώς, αντί να εμποδίζει τις παράνομες αναχωρήσεις, αντί να κάνει ό, τι έχει την εντολή να κάνει βάσει της κοινής συμφωνίας – δηλαδή να παρεμβαίνει για να εμποδίσει αυτά τα μικρά πλοία να φτάσουν στην Ελλάδα – συχνά είναι πολύ απασχολημένη με τη μαγνητοσκόπηση.
Είναι σημαντικό όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και ο Frontex & EASO, να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, μιας κρίσης που συνεχίζει να δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κατηγορίες που απευθύνονται στην Ελλάδα είναι παντελώς αβάσιμες και εδράζονται σε πλάνα ή μαρτυρίες που παρέχονται από τη χώρα αναχώρησης. Πολλές περιπτώσεις έχουν διερευνηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εκθέσεις που δεν καταγράφουν πουθενά καμία παραβίαση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών δικαιωμάτων.
Πηγή: ΕΦΣΥΝ