Τα ρατσιστικά σχόλια των Άγγλων ενάντια στους ποδοσφαιριστές της ίδιας τους της Εθνικής Ομάδας στον τελικό του Euro προκάλεσαν σοκ και συζητιούνται μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, χιλιάδες ρατσιστικά σχόλια πλημμύρησαν τα social media με αποδέκτες τους ποδοσφαιριστές Bukayo Saka, Marcus Rashford και Jadon Sancho, με αφορμή την ήττα της Αγγλίας από την Ιταλία στον τελικό του Euro 2020.
Το αφεντικό του Instagram, Adam Mosseri, πήρε επίσημη θέση για το θέμα, παραδεχόμενος πως ένα “λάθος” στην αυτοματοποιημένη τεχνολογία αναγνώρισης σχολίων, δεν αναγνώρισε τα ρατσιστικά σχόλια και emojis, θεωρώντας πως είναι μέσα σε αυτά που επιτρέπει το Instagram και δεν τα προώθησε σε διαχειριστές.
Ο Mosseri ισχυρίζεται πως το πρόβλημα έχει πλέον διορθωθεί.
Έχουμε την τεχνολογία να προσπαθούμε να δίνουμε προτεραιότητες στις αναφορές και κατά λάθος σημειώσαμε μερικά από αυτά τα σχόλια ως αθώα, ενώ φυσικά δεν ήταν. Το πρόβλημα έχει διορθωθεί. Αναφορές για τέτοιου είδους σχόλια πλέον θα ελέγχονται σωστά.
Το πρόβλημα στα σχόλια του Instagram επιβεβαίωσε και το ίδιο το BBC, όταν προέβη σε αναφορά ενός σχολίου που περιείχε emojis ουρακοτάγκου στο Instagram του Saka. Μέσα σε λίγα λεπτά, έλαβε απάντηση από το Instagram πως “αυτό το σχόλιο μάλλον δεν παραβιάζει τους κανόνες της πλατφόρμας”. Το BBC ζήτησε περισσότερη διερεύνηση του θέματος αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση.
Ο ίδιος ο Saka σχολίασε χτες την κατάσταση.
Προς τις social media πλατφόρμες… δε θέλω κανένα παιδί ή ενήλικος να χρειάζεται να λαμβάνει τα γεμάτα μίσος μηνύματα που έλαβα εγώ, ο Marcus και ο Jadon αυτήν την εβδομάδα. Ήξερα αμέσως το μίσος που θα λάμβανα και είναι μία λυπηρή πραγματικότητα που οι πανίσχυρες πλατφόρμες σας δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσουν αυτά τα μηνύματα.
Σίγουρα δεν είναι OK να στέλνετε ρατσιστικά emojis ή οποιοδήποτε είδους ρητορικής μίσους στο Instagram. Το να υπονοούμε το αντίθετο είναι σκόπιμα ψέμματα για να προκαλούν εντυπώσεις. Τα emojis είναι δύσκολα, όπως και οι λέξεις των οποίων το νόημα αλλάζει βάσει του περιεχομένου. Οι βρισιές εξελίσσονται, οπότε η δουλειά μας δε σταματά ποτέ. – Adam Mosseri
Ιδιαίτερα αυστηρός προς το Instagram ήταν ο Imran Ahmed, CEO του Center for Countering Hate (CCDH).
Από τους 105 λογαριασμούς που αναγνωρίσαμε, οι οποίοι επιτέθηκαν ρατσιστικά στους Άγγλους ποδοσφαιριστές, οι 88 λειτουργούν ακόμα. Αυτό απέχει πολύ από την λύση που υποσχέθηκε το Instagram. Από την αποτυχία του να αναγνωρίσει τα emojis μαϊμούς ως ρατσιστικά μέχρι την ξεκάθαρη άρνησή του να διαγράψει οριστικά αυτούς τους ρατσιστές, το Instagram – και κατ’ επέκταση η μητρική του εταιρία, Facebook – απέτυχαν να δράσουν. Ακούσαμε αρκετά λόγια. Είναι καιρός η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας στην ψήφιση νόμων που επισύρουν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις σε εταιρίες που δίνουν μεγάφωνο στο ρατσισμό και στον εξτρεμισμό.
Πηγή: Unboxholics