του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
Ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η σημερινή κρισιμότατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός έχει σκεφτεί σοβαρά την πιθανότητα να προτείνει τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης πολιτικών και τεχνοκρατών που θα έχει την ανοχή των περισσοτέρων κομμάτων.
Όπως λένε συνομιλητές του πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου έχει πεισθεί πως η Ν.Δ. δεν θα συναινέσει σε μία “πολιτική ομηρία” με τη συμμετοχή της σε ένα σχήμα συγκυβέρνησης και δεν πρόκειται να δώσει ¨”cart blanche” στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με τον σκληρό πυρήνα της δημοσιονομικής- φορολογικής πολιτικής.
Έτσι, ο πρωθυπουργός εκτιμά πως πρέπει να προτείνει μία “φόρμουλα ανοχής”, την οποία θα μπορούσε να δεχθεί ο Αντώνης Σαμαράς. Και, μετά από συζητήσεις με στενούς συνεργάτες του, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο με μία mixed κυβέρνηση πολιτικών και τεχνοκρατών. Φιλοδοξεί, έτσι, να εισπράξει το “ΟΚ” του προέδρου της Ν.Δ. και πιστεύει πως το ίδιο θα συμβεί και από την κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Καρατζαφέρη.
Στο τραπέζι έχουν πέσει και ονόματα, όπως του Λουκά Παπαδήμου (που προθερμαίνεται εδώ και καιρό…), του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου ( ο “αρραβώνας” έγινε με την αποδοχή της πρότασης περί δημοψηφίσματος), του Γ. Μπαμπινιώτη και άλλων που θα υποδείξουν τα κόμματα της “συμμαχίας των προθύμων”….
Επί της πιθανότητας αυτής έγραφε, χθες, και η “Καθημερινή”:
Το ενδεχόμενο να εντάξει σε θέσεις-κλειδιά της κυβέρνησης πρόσωπα κοινής αποδοχής από τα κόμματα που θα συμφωνήσουν με τα αναγκαία μέτρα για τη χορήγηση νέας βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Το σχέδιο του πρωθυπουργού, που εν πολλοίς εδράζεται και στη στάση την οποία θα τηρήσουν τελικώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, αλλά και το ΛΑΟΣ και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, προβλέπει να αξιοποιηθούν όχι μόνον τεχνοκράτες με αναφορές στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που θα μπορούσαν να του υποδειχθούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οπως αναφέρεται, τα συγκεκριμένα, ευρύτερης αποδοχής πρόσωπα θα μπορούσαν να αναλάβουν χαρτοφυλάκια σε τομείς σύγκλισης μεταξύ των κομμάτων, όπως για παράδειγμα οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ή η εποπτεία των φορολογικών εσόδων.