O ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εξεταστική επιτροπή για τις «λίστες Πέτσα» και για την Opinion Poll, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση είπαν –ακαριαία – «ναι», και το πολιτικό σκηνικό απέκτησε αιφνιδίως κίνηση.
Σημειολογικά, το «Κουρτς-gate» παίζεται εφεξής και σε ελληνική εκδοχή. Ξεκίνησε από τους εισαγγελείς της Βιέννης, οδήγησε στην παραίτηση του αυστριακού καγεκλαρίου με τις κατηγορίες της διαφθοράς, της δωροδοκίας και της κατάχρησης εμπιστοσύνης, ταξίδεψε στα social media, έγινε hashtag στο twitter, και τώρα καταλήγει στο ελληνικό κοινοβούλιο: Η Βουλή καλείται να εξετάσει εάν η κυβέρνηση επιχείρησε την χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω θολής διανομής κρατικού χρήματος σε μέσα ενημέρωσης και εταιρίες δημοσκοπήσεων.
Ουσιαστικά, μάλλον δεν θα μάθουμε και πολλά, ούτε θα βγούμε σοφότεροι. Αφενός διότι η Ελλάδα δεν είναι Αυστρία. Αφετέρου διότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ρελάνς με τα… βοσκοτόπια. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον πρώτο συναγερμό, στο Μαξίμου αποφασίστηκε να κατατεθεί εναλλακτική πρόταση από την κυβερνητική πλειοψηφία που θα προβλέπει να επεκταθεί η διερεύνηση και να αφορά το διάστημα από το 2015 και μετά. Από την εποχή, δηλαδή, που ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείτο εκείνος για χειραγώγηση των media – για τα γνωστά «βοσκοτόπια Καλογρίτσα», το “SYRIZA channel” και άλλα συναφή αμαρτήματα.
Για τα συγκεκριμένα αμαρτήματα, παρεμπιπτόντως, υπήρξε ήδη μία Προανακριτική Επιτροπή που δεν κατέληξε πουθενά. Το ζητούμενο όμως είναι μάλλον το… στρίβειν δια του συμψηφισμού – «λίστα Πέτσα εμείς, βοσκοτόπια εσείς» – οπότε, εξελίξεις τύπου Αυστρίας δεν διαφαίνονται.
Πολιτικά, ωστόσο, η εξέλιξη της υπόθεσης δίνει πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι κακή για την κυβέρνηση. Η Κουμουνδούρου, για πρώτη φορά ίσως την τελευταία διετία, ορίζει την πολιτική ατζέντα και στέλνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε θέση άμυνας.
Πατώντας πάνω στην αναθεώρηση του άρθρου 68 του συντάγματος, που δίνει πλέον την δυνατότητα σύστασης εξεταστικής επιτροπής και στην μειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ εκθέτει την κυβέρνηση σε ένα δύσκολο ζήτημα – ζήτημα πολιτική ηθικής, διαφάνειας, αλλά και δημοκρατίας.
Εμφανίζεται επίσης να ηγείται ενός συμπαγούς αντιπολιτευτικού μετώπου, σπάει νέα τείχη του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, και κάνει πρόβα προοδευτικής διακυβέρνησης. Δεν προσβλέπει προφανώς σε συγκυβέρνηση με το ΚΚΕ, αλλά δείχνει ότι η σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων είναι εφικτή. Και, κυρίως, ρίχνει νέες γέφυρες στο ΚΙΝΑΛ.
Η Οpinion Poll είναι η εταιρία που η πλευρά της Φώφης Γεννηματά έχει καταγγείλει για προκατασκευασμένη και πληρωμένη δημοσκόπηση εναντίον της. Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να αναδείξει την υπόθεση αυτή σε κεντρικό ζήτημα της πρότασης για εξεταστική, μάλλον είναι κάτι παραπάνω από κίνηση πολιτικής αβρότητας. Με κίνδυνο ακόμη και να μαρτυρά τις προτιμήσεις του στην εσωκομματική μάχη για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής…