Η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα πέρασε και δεν ακούμπησε, όπως λένε στο χωριό μου.
Απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης πριν έρθει, περιμένοντας ότι θα υπάρξει μια παρέμβαση υπέρ Μητσοτάκη και Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία και τον Ερντογάν, αλλά τίποτε απ’ όσα είχαν διαρρεύσει δεν πραγματοποιήθηκε.
Για τον λόγο αυτό δεν «παίζει» και τόσο στα πρωτοσέλιδα των φιλοκυβερνητικών ιστότοπων η επίσκεψη της Μέρκελ που ολοκληρώθηκε, πριν λίγες ώρες.
Αν τα πράγματα είχαν έρθει αλλιώς κι ακούγαμε καμιά επίθεση από τα χείλη της για τον Ερντογάν, θα τις λουζόμασταν για μέρες. Αλλά πήγαν κουβά μαζί με το Μαξίμου, που δεν του βγήκε τελικά η «επιθυμία».
Πάντως η αλήθεια είναι ότι κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν πίστευε ότι η επίσκεψη Μέρκελ θα είχε κάποιο πολιτικό αποτέλεσμα.
Όμως στις δηλώσεις της η απερχόμενη καγκελάριος ήταν ξεκάθαρη και πρέπει να στεναχώρησε αρκετά τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του.
«Είναι απαραίτητο να προσπαθούμε τα πιο δύσκολα ζητήματα να τα λύνουμε με διάλογο» δήλωσε η Καγκελάριος σε ότι αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία.
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «θα πρέπει να την μεταχειριζόμαστε με τέτοιον τρόπο (την Τουρκία) ώστε να καθίσταται σαφές ότι είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε λογικές σχέσεις με την Τουρκία, ακόμα και όταν διαφωνούμε σε κάποια θέματα» για τις ευρωτουρκικές σχέσεις καταλήγοντας στο ότι «η Τουρκία και οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σημαντικό θέμα» σε ότι αφορά τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις.
Απλά και κατανοητά η Μέρκελ έδωσε το περίγραμμα και το πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθηθεί και από την επόμενη γερμανική κυβέρνηση, ώστε να κρατάμε μικρό καλάθι.
Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις της απερχόμενης Καγκελαρίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι κυβερνητικοί και δημοσιογράφοι να μας πείσουν για το αντίθετο.
Η αντιπολίτευση που άσκησε ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα σε σειρά θεμάτων, Συμφωνία Πρεσπών, οικονομικές μεταρρυθμίσεις κλπ, δεν ήταν αποδεκτή από την Μέρκελ. Το είχε θέσει ξεκάθαρα στις συναντήσεις που κατά διαστήματα είχαν είτε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης ο Μητσοτάκης, είτε ως Πρωθυπουργός.
Επιπρόσθετα έχει κουράσει, όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και την ΕΕ και ιδιαίτερα τη Γερμανία η συνεχιζόμενη επιθετική ρητορική που εξαπολύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ενάντια στην Τουρκία, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί.
Όσα είπε χτες ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξη του δεν είναι κάτι νέο. Έχουμε γράψει στο An εδώ και καιρό την άποψη που έχουν για τον Δένδια τόσο στην Τουρκία όσο και στην ΕΕ. Κι αυτά που είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην συνέντευξη είναι λίγα. Έχω ακούσει πολλά περισσότερα τόσο από τον ίδιο για τον Δένδια όσο και από ομολόγους του στην ΕΕ.
Το κακό είναι ότι αυτή η άποψη είναι όλο και πιο έντονη στις συζητήσεις που γίνονται χωρίς τον Δένδια, γι΄ αυτόν. Ακόμα κι από στελέχη και διπλωμάτες του Ελληνικού ΥΠΕΞ, που έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά.