Το πρόβλημα δεν είναι αυτός καθαυτός ο τραγέλαφος με τα rapid tests στις εκκλησίες. Ετσι κι αλλιώς, είτε η οδηγία δόθηκε αυτοβούλως από την Ιεραρχία είτε κατόπιν «εντολής Μητσοτάκη», ελάχιστες πιθανότητες έχει να τηρηθεί και να υπάρξουν έλεγχοι στους ναούς.
Επικοινωνιακή διαχείριση έκαναν και οι Αγιοι Πατέρες, επικοινωνιακή διαχείριση – ελαφρώς της συμφοράς – επιχείρησε να κάνει και το Μαξίμου.
Το πρόβλημα δεν είναι ούτε «το κερί που δεν ένοιωσε την ανάγκη να ανάψει ο Τσίπρας». Πολιτικά, στο παρελθόν οι άριστοι του φιλελευθερισμού έχουν ανεβάσει πολύ ψηλότερα τον πήχη του θρησκευτικού λαϊκισμού. Πρακτικά και στατιστικά, οι πιθανότητες που έχει ο «άθεος Τσίπρας» να πάρει έστω και μία ψήφο από το κοινό στο οποίο απευθύνονται τέτοιου τύπου αναφορές, είναι από ελάχιστες έως μηδενικές. Για τους υπόλοιπους, που κάθε μέρα μετρούν με τρόμο κρούσματα και νεκρούς, μάλλον δεν αποτελεί προτεραιότητα το πόσες φορές γονατίζει μπροστά στα εικονίσματα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το πρόβλημα είναι ότι ο πρωθυπουργός επιδεικνύει την λάθος αγωνία στην λάθος στιγμή. Επιδεικνύει δυσανάλογα υψηλή – και εμφανή – αγωνία για το πολιτικό ταμείο και το προσωπικό πολιτικό του προφίλ την ώρα που η πανδημία επελαύνει.
Η Ελλάδα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε ημερήσια κρούσματα, έχει ξεπεράσει το φράγμα των 16.000 νεκρών, και ο δείκτης θετικότητας στον κορονοϊό έχει διπλασιαστεί μέσα σε έναν μήνα. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 35% κι έχουν φθάσει στις 300 την ημέρα, η χώρα έχει 35.000 ενεργά κρούσματα και το εγχείρημα των εμβολιασμών έχει καταρρεύσει. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ξεπερνά, σε ευωπαϊκούς συγκριτικούς όρους, μόνον εκείνο της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας του Ορμπαν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως βγάζει χαμογελαστές selfies στην διάσκεψη της COP26. Και το Μαξίμου τις διανέμει επισήμως. Δίνει συνέντευξη στο MEGA για να πει ότι «η πανδημία δεν έχει ξεφύγει», για να μετρήσει το θρησκευτικό φρόνημα του Τσίπρα και για να κουρντίσει τις εσωκομματικές χορδές του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας άνοιγμα στον Νίκο Φίλη και την πρότασή του για λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Στέλνει ξανά μήνυμα χαλαρότητας λέγοντας πως ο κορονοϊός αφορά μόνον τους μη εμβολιασμένους, παζαρεύει τα υγειονομικά μέτρα με τις ψήφους του ανεμβολίαστου κλήρου και ποιμνίου, και αποφαίνεται πως η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας είναι πρακτικά ανεφάρμοστη διότι, με τις αναστολές εργασίες, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το κράτος.
Παρεμπιπτόντως, το εν λόγω κράτος, αποτελεί επίσης προνομιακό εκλογικό κοινό της ΝΔ.
Δεν το λες και επιτομή της ενσυναίσθησης. Ενδεχομένως το λες σκληρό πολιτικό ρεαλισμό. Ο οποίος συνδέεται με τον σχεδιασμό του Μαξίμου που, κατά τις πληροφορίες, εξακολουθεί να μαρκάρει πιθανές Κυριακές εκλογών στο ημερολόγιο του 2022.
Είναι ο σχεδιαασμός που πατάει, χωρίς να το ομολογεί, στην σιωπηλή τακτική της ανοσίας της αγέλης, στην πεποίθηση πως τις εκλογές θα τις κρίνει η οικονομία και όχι η υγεία – κοινώς, ψηφίζουν οι ζωντανοί και όχι οι νεκροί -, και στην εκτίμηση πως μέχρι την άνοιξη, ή το πολύ έως το καλοκαίρι, θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία και το όποιο κόστος θα ξεχαστεί μέσα από την διανομή των δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Είναι μια τακτική που μπορεί να παραπέμπει και σε κυνισμό. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Και δεν συμβαίνει μόνον στην Ελλάδα.
Με την ορμή της πανδημίας όμως να ανατρέπει σταθερά εδώ κι ενάμισι χρόνο ακόμη και τα πιο ενάρετα πολιτικά σχέδια είναι και μια τακτική επικίνδυνη. Και ενδεχομένως και μη ηθική…