«Κάθε θετικό αποτέλεσμα στις χώρες της Ευρωζώνης, προκύπτει από τις καλές ειδήσεις που έρχονται από τη Γερμανία», αποφαίνεται κυνικά το οικονομικό ινστιτούτο του Μονάχου Ifo
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Χανς-Βέρνερ Ζιν «Το θετικό αποτέλεσμα προκύπτει κυρίως από τις καλές ειδήσεις που έρχονται από τη Γερμανία, η οποία, ως μεγαλύτερη χώρα της ευρωζώνης έχει μεγάλο βάρος». Ωστόσο, ο Γερμανός οικονομολόγος προειδοποιεί παράλληλα ότι «ενισχύθηκε το οικονομικό χάσμα μεταξύ του ευρωπαϊκού Βορρά και του Νότου».
Μάλιστα, ο Χανς-Βέρνερ Ζιν τονίζει πως «κάθε θετικό αποτέλεσμα στις χώρες της Ευρωζώνης, προκύπτει από τις καλές ειδήσεις που έρχονται από τη Γερμανία».
Ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου υπογραμμίζει πως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου το θερινό τρίμηνο, παραμένοντας σε επίπεδο κρίσης. Όσον αφορά στην Ιρλανδία, τη Σλοβενία και την Ολλανδία σημειώθηκε επιδείνωση των οικονομικών δεικτών, ενώ μικρή είναι η βελτίωση που σημείωσαν οι αξιολογήσεις για το Βέλγιο, τη Φιλανδία και τη Γαλλία, ωστόσο και αυτές εξακολουθούν να κινούνται στο επίπεδο μιας αδύναμης οικονομικής συγκυρίας. Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν αναφέρει πως “οι ειδικοί πιστοποιούν ικανοποιητική έως καλή οικονομική κατάσταση, μόνο για τη Γερμανία και την Εσθονία”
Το βαρόμετρο του Ifo για το τέταρτο τρίμηνο, που κινήθηκε στις 114,7 μονάδες, διαμορφώθηκε για πρώτη φορά από το 2011 σε επίπεδα άνω του μακροπρόθεσμου μέσου όρου του, ωστόσο ο Χανς-Βέρνερ Ζιν αναφερόμενος στην έρευνα του ινστιτούτου προειδοποιεί: “Μολονότι έχει κάπως βελτιωθεί η κατάσταση στην ευρωζώνη, ακόμη χαρακτηρίζεται μη ευνοϊκή”.
Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν αναφέρεται στις απαντήσεις των 285 ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα και οι οποίοι παραπέμπουν στην υψηλή ανεργία, στα δημοσιονομικά ελλείμματα και στη μειωμένη ζήτηση που προκαλούν μεγάλα προβλήματα σε πολλές χώρες της ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη άνοιξη, η Ευρωζώνη κατάφερε με έναν χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης να βγει από την ύφεση, ωστόσο, η οικονομία δεν έχει καταφέρει ακόμη να ανακάμψει αισθητά.
Πηγή: Newmoney.gr