Ως “ηγεμονική” κίνηση που θα φέρει κοντά του σχεδόν σύμπασα της αντιπολίτευση θεωρούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση δυσπιστίας που ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας. Ήδη αργά το βράδυ πληροφορίες έφεραν Ανεξάρτητους Έλληνες, ΚΚΕ και ένα σημαντικό αριθμό ανεξάρτητων βουλευτών να τάσσονται υπέρ της πρότασης (δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η καταψήφιση της κυβέρνησης και από την Χρυσή Αυγή), γεγονός που καθιστά τη ΔΗΜΑΡ “αδύναμο κρίκο”, καθώς το πρώτο σχόλιο του Φώτη Κουβέλη έδειξε πως προσανατολίζεται στην μη στήριξη της πρότασης δυσπιστίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτςι 72 βουλευτές, το ΚΚΕ 12, οι Αν.Ελ 20 και η Χ.Α 18 γεγονός που σημαίνει ότι 122 βουλευτές και ένας αριθμός ανεξαρτήτων -υπολογίζονται πάνω από πέντε- θα στηρίξουν την πρόταση, φέρνοντας τη ΔΗΜΑΡ στις “μυλόπετρες” μεταξύ των δύο μπλοκ.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η iefimerida.gr, προκειμένου να συζητηθεί ο πολιτικός σχεδιασμός και η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η Πολιτική Γραμματεία και το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας κινητοποιήθηκαν υπό τη προσωπική καθοδήγηση του αρχηγού του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.
Ο κύριος Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, έφθασε στην Αθήνα προερχόμενος από τις Η.Π.Α στις 4 μ.μ και χωρίς να χάσει χρόνο άρχισε τις επαφές με τους συνεργάτες του, ενώ την ίδια ώρα συνεδρίασε εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία.
Στη συνεδρίαση, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας έκανε εισήγηση για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην επέμβαση της αστυνομίας στην ΕΡΤ και στις διαπραγματεύσεις της Τρόικας με την κυβέρνηση. Εκτός αυτού, ιδιαίτερες αναφορές έγιναν και για την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την αποτυχία των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Η πρόταση που κυριάρχησε ανάμεσα στις διάφορες ιδέες που διατυπώθηκαν κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, ήταν η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Αφού τελείωσε η ανταλλαγή απόψεων της Πολιτικής Γραμματείας, ακολούθησε συνέδριο του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία παρευρισκόταν ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και οι Νίκος Βούτσης,Παναγιώτης Λαφαζάνης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Δημήτρης Παπαδημούλης.
Η απόφαση για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας ήταν ομόφωνη και αύριο θα υπάρξει εκ νέου συνέδριο της Πολιτικής Γραμματείας προκειμένου να συζητηθούν συγκεκριμένα ζητήματα τακτικής που αφορούν τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας στη Βουλή.
Η τετραπλή στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ με την κίνησή του αυτή επιχειρεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις στην πιο κρίσιμη και δύσκολη καμπή για την κυβέρνηση και να της επιφέρει ένα σοβαρό πολιτικό πλήγμα
Η εισβολή της ΕΡΤ αποτέλεσε απλά την αφορμή για την κατάθεση της πρότασης μομφής αφού με την κίνηση αυτή η Κουμουνδρούρου επιχειρεί τα εξής:
Να εξαναγάσει τον πρωθυπουργό να έρθει και να δώσει απαντήσεις στη Βουλή (Να συζητηθούν ότα τα σημαντικά θέματα και να αναδειχθούν τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής, ειδικά την ώρα των επαφών με την τρόικα.)
Να φέρει σε δύσκολη θέση όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ
Να συσπειρωθεί το αγωνιστικό μέτωπο
Να προκληθεί η μέγιστη πολιτική φθορά στην κυβέρνηση (Δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΚΟ των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λόγω κυρίως του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων η Κουμουνδούρου επιδιώκει να εκφραστεί αυτή η κατάσταση και να υπάρξουν βαθιά ρήγματα στο κυβερνητικό σχήμα)
H ANΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή του για την πρόταση μομφής το ΚΚΕ τονίζει ότι: «Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη σε αντίθεση με τη λαϊκή θέληση να επιβάλει τις…
αξιώσεις των μονοπωλίων και της ΕΕ και να περάσει δια πυρός και σιδήρου τις αναδιαρθρώσεις, τη διάλυση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, τη φοροληστεία, τα άλλα μέτρα που έρχονται. Το εργατικό – λαϊκό κίνημα έδωσε μια πρώτη απάντηση χτες στα νέα αυτά μέτρα, οργανώνει -μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας, απειλών και ΜΑΤ- την πάλη του καθημερινά στους τόπους δουλειάς. Συζητά, προβληματίζεται πώς θα ανασυνταχθεί για να μπορέσει να βάλει πιο αποφασιστικά αυτή τη φορά τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.
Από την άλλη μεριά, ο άλλος εταίρος του νέου διπολισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις επέστρεψε ο πρόεδρός του από τις ΗΠΑ, όπου έδωσε διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο, στους υπερατλαντικούς εταίρους και στην ευρωζώνη, ξεκίνησε κάνοντας για μια ακόμα φορά ψευδεπίγραφη αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στην πολιτική της ΝΔ, διότι δεν έχει στην ουσία διαφορετική πολιτική, συμφωνεί στο κύριο, που είναι οι επιλογές του ευρωμονόδρομου. Με την πολιτική του να κοροϊδεύει το λαό, ότι με αναδιαπραγματεύσεις με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματιών θα λύσει τα προβλήματα, βάζει εμπόδια στην αγωνιστική ανασύνταξη του κινήματος, στην άνοδο της οργάνωσης και δράσης των ίδιων των μισθωτών εργαζομένων, στην ανάπτυξη της κοινής πάλης με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη λαϊκή συμμαχία για μια φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Καλλιεργεί κλίμα αναμονής.
Οι λαϊκές δυνάμεις έχουν ενάμιση χρόνο τώρα βγάλει συμπεράσματα από την πολιτική τόσο της συγκυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η «αναδιαπραγμάτευση» των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έγινε «συμμόρφωση» και η «κατάργηση του μνημονίου» του ΣΥΡΙΖΑ έγινε «αναδιαπραγμάτευση». Ο λαός βγάζει συμπεράσματα από την γραμμή και των δύο, που είναι γραμμή υπηρέτησης των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι διαφορές τους έχουν να κάνουν με τα μείγματα πολιτικής διαχείρισης του χρέους και της κρίσης, που η μία γέρνει περισσότερο προς ΗΠΑ και ΔΝΤ, ενώ η άλλη προς Κομισιόν, ΕΚΤ και Γερμανία»….