Αναξιόπιστη αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά η τρόϊκα την ώρα που πιέζει ολοένα και περισσότερο την κυβέρνηση για εφαρμογή σκληρότερων μέτρων. Ο Όλι Ρεν παρέπεμψε στις καλένδες την δέσμευση των δανειστών για μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και εξορθολογισμό της κτηματαγοράς, παρότι με βάση το μνημόνιο κάτι τέτοιο έπρεπε να γίνει από το 2012. Έτσι οι Έλληνες θα συνεχίσουν να πληρώνουν υπέρογκους φόρους σχετικά με τα ακίνητα με βάση τις υψηλόαττες αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα και οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την εμπορική αξίας μιας βυθισμένης κτηματαγοράς.
Συγκεκριμένα, οι νέες αναθεωρημένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν, θα ισχύσουν από το 2016.
Ο φόβος για απώλεια εσόδων -ή και για αλλοπρόσαλλες επιβαρύνσεις ή ελαφρύνσεις στους πολίτες- είναι ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από την απόφαση να μην μειωθούν τώρα οι αντικειμενικές αξίες προκειμένου να συγκλίνουν με τις πραγματικές τιμές των ακινήτων οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν καταρρεύσει.
«Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις εργασίες επί της τυπικής διαδικασίας για την αναθεώρηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, ώστε να εναρμονιστούν καλύτερα με τις τιμές της αγοράς. Η τυπική αυτή διαδικασία θα ισχύει για τους σκοπούς της φορολογίας ακινήτων για το οικονομικό έτος 2016», δήλωσε ο κ. Ρεν απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Θόδωρου Σκυλακάκη.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ανακοίνωση της απόφασης για πάγωμα του σχεδίου μείωσης των αντικειμενικών αξιών μέχρι και 25% ήρθε από τις Βρυξέλλες και δεν υπήρξε σχετική ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών που, προσώρας, ποιεί την νήσσαν…
Επισημαίνεται ότι με βάση την αντικειμενική αξία των ακινήτων υπολογίζονται όλοι οι φόροι περιουσίας κεφαλαίου και όλοι οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων. Σήμερα όλοι αυτοί οι φόροι υπολογίζονται από την εφορία σε εξωπραγματικά υψηλές τιμές σε σχέση με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες της αγοράς.
«Η αναβολή της διαρθρωτικής αυτής αλλαγής γίνεται καθαρά με εισπρακτικές επιδιώξεις και αποδεικνύει δυστυχώς ότι τόσο η ελληνική πλευρά, που προφανώς έχει συμφωνήσει με την απόφαση αυτή, όσο και η ευρωπαϊκή, αδιαφορούν για τις διαρθρωτικές αλλαγές όταν θεωρούν ότι μπορούν να εισπράξουν ευκολότερα φόρους, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται την πιο ακραία, παράλογη και παράνομη φορολογία, όπως είναι η φορολογία ανύπαρκτης περιουσίας», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης, πρόεδρος της Δράσης και ευρωβουλευτής της Ομάδας «Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη».